Quantcast

LVAT išteisino Lietuvos ūkininkų sąjungą dėl neteisėto lobizmo

Lietuvos ūkininkų sąjungos 2021 metais pateikti siūlymai keisti mėšlo ir srutų tvarkymą negalėjo būti laikomi neteisėtu lobizmu, galutinai nusprendė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) šią savaitę neskundžiama nutartimi tenkino Ūkininkų sąjungos skundą ir pakeitė Vilniaus apygardos administracinio teismo 2022 metų spalio sprendimą.

LVAT nusprendė, kad Vyriausioji tarnybinė etikos komisija (VTEK) nepagrįstai nustatė, jog sąjunga užsiėmė neteisėtu lobizmu.

„Konstatuotina, kad atsakovas (VTEK – BNS) ir pirmosios instancijos teismas nepagrįstai pripažino pareiškėją vykdžius neteisėtą lobistinę veiklą“, – teigiama teismo nutartyje.

VTEK 2021 metų rugsėjį pripažino, kad Ūkininkų sąjunga, nebūdama įrašyta į lobistų sąrašą, žemės ūkio ir aplinkos ministrams pateikė konkretų pasiūlymą pakeisti Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašą ir taip užsiėmė neteisėtu lobizmu.

Pirmosios instancijos teismas sąjungos skundą pernai atmetė nustatęs, kad VTEK pagrįstai vertino, jog veiksmai, nedeklaravus lobistinės veiklos, buvo neteisėti.

Tuo metu LVAT nustatė, kad Ūkininkų sąjungos kreipimasis į ministrus atitinka Lobistinės veiklos įstatymo išimtį, kuria lobistine veikla nelaikoma pareikšta nuomonė dėl teisėkūros.

VTEK teismui teigė, jog Ūkininkų sąjunga ne tik išsakė savo nuomonę, tačiau ir pateikė konkrečius pasiūlymus dėl įsakymo pakeitimų, todėl tai turi būti laikoma lobizmu.

Tuo metu Lietuvos ūkininkų sąjunga įrodinėjo, jog vien tai, kad ji išreiškė kritiką dėl tvarkos pakeitimo, negali būti prilyginama lobizmui. Anot jos, siūlymai nebuvo susiję su konkrečiais ekonominiais tikslais, todėl negali būti laikytini pelno siekimu. 


Šiame straipsnyje: latlobizmasūkininkų sąjunga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Juokinga būtų

Juokinga būtų portretas
Jei nebūtų graudu....valio pinigams

Turtuoliu

Turtuoliu portretas
lobizmas - visada teisetas! Ne ubagu gi!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių