Quantcast

LLRA narių įmonei šimtai tūkstančių plaukia iš bendrapartiečių savivaldybių

  • Teksto dydis:

Laikraščius leidžianti dviejų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) Seimo narių įmonė gauna užsakymus iš bendrapartiečių valdomų savivaldybių, o įmonėje žurnalistais dirba ir algas gauna tos pačios savivaldybės tarybos nariai, antradienį rašo naujienų portalas 15min.lt.

Tarp laikraščius lenkų ir lietuvių kalbomis leidžiančios įmonės „Rejspa“ akcininkų yra LLRA-KŠS priklausantys Seimo nariai Michalas Mackevičius ir Vanda Kravčionok.

Remdamasis „Transparency International“ gruodį paskelbto tyrimo duomenimis, portalas 15min.lt teigia, kad daugiau nei pusę pajamų šiai įmonei suneša Vilniaus rajono savivaldybė, taip pat įmonė užsakymų gauna ir iš Šalčininkų rajono savivaldybės.

Iš viso „Rejspa“ per ketverius metus iš bendrapartiečių valdomų savivaldybių gavo užsakymų beveik už 400 tūkst. eurų.

Be kita ko, įmonėje dirba du tarybos nariai iš finansavimą skiriančios Vilniaus rajono savivaldybės – Zigmontas Ždanovičius ir Tadeušas Andžejevskis, o įmonės vadovas Robertas Rackevičius yra europarlamentaro, LLRA-KŠS lyderio Valdemaro Tomaševskio patarėjas.

Anot portalo, įmonei anksčiau yra vadovavęs ir pats V. Tomaševskis.

„Rejspa“ Vilniaus ir Šalčininkų rajonų gyventojams leidžia savaitraštį lenkų kalba „Tygodnik Wilenszczyzny“, o lietuvių kalba – „Vilniaus krašto savaitraštį“.

Pasak portalo, bendrovė bent jau nuo 2010 metų laimi LLRA-KŠS valdomų savivaldybių viešinimo konkursus, kurie dažnai buvo laimimi be konkurencijos, juose dalyvavus tik vienam dalyviui.

Bendrovės „Rejspa“ akcininkai, LLRA-KŠS Seimo nariai V. Kravčionok ir M. Mackevičius portalui teigė suprantantys, jog politikai neturėtų valdyti žiniasklaidos priemonių, bet neturintys kam perleisti laikraščių akcijų.

Šiuo atveju savivaldybė pažeidė įstatymo nuostatas.

„Aš nedalyvauju valdyme, kai tapau Seimo nare, tiesiog man gaila atiduoti akcijas bet kam (...) Kai surasiu patikimus žmones, tai atiduosiu. O šiaip nebuvo nė karto išmokėti dividendai jokie iš „Rejspos“ ir jokių aš privačių interesų ten neturiu, o deklaracijose visur nurodyta, kad esu akcininkė. Bet bet kam atiduoti man irgi gaila“, – sakė V. Kravčionok.

„Savininkas čia formaliai tiktai. Koks čia savininkas? Ką ji (įmonė – BNS) turi turtą kažkokį? Savininkas... Čia yra formalumas (...) Lenkų kalba, tautinių mažumų kalba laikraštis visam pasaulyje niekada neturėjo jokio pelno ir niekada neturės jokio pelno, gyvena iš dotacijos: iš Lenkijos, iš savivaldybių. Kas ką duos, tai duos, neduos, tai ir nėra“, – teigė M. Mackevičius.

Portalui įmonės vadovas R. Rackevičius į pateiktus klausimus neatsakė.

Tuo metu Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įžvelgia galimų pažeidimų, nes Šalčininkų rajono savivaldybė neviešino su „Rejspa“ sudarytų sutarčių.

„Šiuo atveju savivaldybė pažeidė įstatymo nuostatas“, – portalui teigė laikinai VPT vadovaujanti direktoriaus pavaduotoja Jovita Petkuvienė.

Bendrovę „Rejspa“ valdo keturi asmenys. Du iš jų yra Seimo nariai, išrinkti pagal LLRA-KŠS sąrašą: V.Kravčionok turi 29 proc. akcijų, Michalas Mackevičius – 10 proc.

Daugiausia – 41 proc. akcijų – turi Jelena Vasilkova. Dar 20 proc. akcijų valdo buvusi redaktorė, LLRA KŠS narė Česlava Pačkovska.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LLRA-KŠS CK -

LLRA-KŠS CK -  portretas
UM, ČESTJ i SOVESTJ partii... (ум, честь и совесть партии)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių