Quantcast

L.Kernagis: Seimo senbuviai bando trukdyti naujokams

Parlamentaras Ligitas Kernagis atmeta etikos sargų kaltinimus, esą jo vadovaujama Antikorupcijos komisija, atlikdama tyrimą ir patvirtindama išvadas dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo aplinkybių, viršijo įgaliojimus, ir kaltina Seimo senbuvius trukdymu naujokams dirbti.

Jis taip pat tvirtina, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininkas Algimantas Salamakinas iš viso turėjo nusišalinti nuo Antikorupcijos komisijos veiksmų svarstymo, nes jį L.Kernagis dėl Antikorupcijos komisijos išvadų komentavimo yra paskundęs EPK.

„Jis jas vadino cirku, pasaka vadino“, - priminė L.Kernagis.

„Kaltinimai mums, galiu pasakyti tiesiai šviesiai, yra laužti iš piršto. Pavyzdžiui, kad mes pažeidėme Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, kad nutekinom valstybės paslaptį - galiu pasakyti, kad prieš mūsų akis guli atsakymai iš visų institucijų, į kurias kreipėsi EPK dėl mūsų elgesio, ir nė viena institucija to nepatvirtino. Čia jie patys sugalvojo, jog mes kažką kažkur nutekinom ar atskleidėm“, - BNS sakė L.Kernagis.

Jis pažymėjo, kad jo vadovaujama komisija veikė pagal Antikorupcijos komisijos įstatymą.„Mes turime savo įstatymą ir mes to įstatymo ribose veikėme. Tai, ką jie surašė, yra interpretacijos. Mes manome, kad tai yra paprasčiausias noras dar patempti gumą FNTT bylos fone ir menkinti mūsų darbą. Tai yra Seimo senbuvių pozicija, sakykime, pozicija senosios nomenklatūros, kuriai tikrai nepatinka naujųjų Seimo narių darbo metodai ir jie mums paprasčiausiai kiša pagalius į ratus“, - dėstė L.Kernagis.

EPK trečiadienį priėmė sprendimą, jog tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo aplinkybių atlikusi ir išvadas patvirtinusi Seimo Antikorupcijos komisija viršijo įgaliojimus.

Į EPK kreipėsi liberalcentristai. Jie prašė įvertinti, ar FNTT vadovų atleidimo aplinkybių tyrimą atlikusi Antikorupcijos komisija, kurios išvadose buvo reikalaujama atstatydinti tuometinį vidaus reikalų ministrą liberalcentristą Raimundą Palaitį, atleistuosius - grąžinti į darbą, taip pat vertinama kitų pareigūnų veikla, neviršijo įgaliojimų.EPK sprendime teigiama, jog Antikorupcijos komisija be Seimo pavedimo tirdama klausimą dėl FNTT vadovų atleidimo viršijo jai suteiktus galiojimus, sprendė teismų veiklos sferai priskiriamą klausimą, o sprendimai dėl tam tikrų pareigūnų grąžinimo į pareigas ar atleidimo iš pareigų viršija Seimo komisijai suteiktus įgaliojimus.

Remiantis Generalinės prokuratūros pateikta informacija daroma prielaida, kad Antikorupcijos komisija, tirdama minėtą klausimą, „nesilaikė Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatų“.

„Konstatuotas faktas, kad Antikorupcijos komisija, tirdama FNTT vadovų atleidimo iš pareigų klausimą, viršijo savo įgaliojimą, tai reiškia, kad jų tie sprendimai nėra teisiškai pagrįsti. Kada visi jais mosuojasi, pradedant nuo premjero, kad čia Antikorupcijos komisijos sprendimas, kad čia mes turime vykdyti, Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, kad komisija viršijo savo įgaliojimus. Jie pradėjo tyrimą negavę Seimo pavedimo ir tos išvados nėra legatyvios“, - po EPK posėdžio žurnalistams sakė jos pirmininkas socialdemokratas A.Salamakinas.

Seimo Antikorupcijos komisija yra paskelbusi išvadas, kuriomis pareikalavo atleistus FNTT direktorių Vitalijų Gailių bei jo pavaduotoją Vytautą Giržadą grąžinti į pareigas, o tuometinį juos atleidusį vidaus reikalų ministrą liberalcentristą Raimundą Palaitį - atstatydinti (šis vėliau konservatorių reikalavimu tą ir padarė), taip pat atleisti generalinio prokuroro pavaduotoją Darių Raulušaitį.

R.Palaitis FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą iš pareigų atleido vasario 15 dieną, gavęs Valstybės saugumo departamento medžiagą. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką „Snoras“ atskleidimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rjj

rjj portretas
„Mes turime savo įstatymą ir mes to įstatymo ribose veikėme“ Čia seimo nario žodžiai? Tada gėda visam seimui.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
JAV buvo tokia senatoriaus Dž.Makarčio komisija...jie švaistėsi nepagristais kaltinimais, reikalavo atleisti iš darbo 2500 Valstybės departamento darbuotojų...galu gale jie visiems nusibodo . Džiaugiuosi, kad Lietuvoje Makartizmui pagaliau užkirstas kelias

DBL

DBL portretas
PAKĖLĖ KERNAGĖLĮ KAIP Š. ANT ŠAKIŲ,ĮSIGEIDĖ BŪTI VISAGALIU, IR KALTINTI IR TEISTI.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių