Quantcast

Ligoninės dar turi pasiruošti planinių paslaugų atnaujinimui

  • Teksto dydis:

Vyriausybei priėmus sprendimą jau artimiausiu metu, kai įstaigos bus pasiruošusios, atnaujinti planinių paslaugų teikimą, detalizuota, ką konkrečiai jos turi atlikti, kad galėtų pradėti dirbti. Numatyta, kad ligoninės turi parengti ir patvirtinti planus, kaip organizuos darbą, valdys pacientų srautus, kad būtų užtikrintas ir pacientų, ir dirbančio personalo saugumas, pabrėžiama Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime. Joms rekomenduota teikiamų paslaugų apimtis plėsti palaipsniui, atsižvelgus į visos šalies epidemiologinę situaciją.

Tokia tvarka numatyta sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendime.

Prieš atverdamos duris, įstaigos turi parengti Stacionarinių paslaugų atnaujinimo planą. Jame – numatyti viską, kas būtina, norint saugiai teikti planines paslaugas.

Įvertinus, kad gydymo paslaugų ribojimo mažinimas ir karantino švelninimas gali lemti šio klastingo viruso plitimo augimą, turi būti formuojami lovų rezervai. Tai reiškia, kad ligoninės turės dalį lovų palikti tam atvejui, jei susirgimų skaičius koronavirusu išaugtų, aiškinama SAM pranešime.

Taip pat turi būti apibrėžta tvarka, kaip teikti paslaugas didelės ir mažos rizikos grupėms priskiriamiems pacientams, kaip atskirti karščiuojančių ir nekarščiuojančių pacientų srautų srautus, numatyta, kaip valdyti srautus, kad būtų maksimaliai sumažinta pacientų tarpusavio kontakto galimybė.

Be to, plane turi būti įtvirtinta ir personalo darbo organizavimo tvarka. Numatyta, kad siekiant užtikrinti tinkamą infekcijų kontrolės laikymąsi, personalo pamainos turėtų būti suformuojamos taip, kad atskiroms pacientų grupėms paslaugas teiktų tik tos pačios personalo komandos, o pačių skirtingų komandų darbuotojų tarpusavio kontaktas būtų griežtai ribojimas.

Taip pat turi būti atsisakoma visų nebūtinų tiesioginių, t. y. kontaktinių, konsultacijų, bendrų vizitavimų ir kitų susibūrimų.

Plane turėtų būti nustatytos priemonės, kaip bus elgiamasi, jei plis virusas įstaigose, kai darbuotojai dirba keliose darbo vietose, t. y. darbo vietų deklaravimas, darbo organizavimas ciklais ir kita. Taip pat turi būti numatyta, kaip apsaugos priemonės pagal saugumo lygius bus skiriamos darbuotojams ir pacientams.

Ligoninės galės pradėti dirbti tik susiderinusios planą su įstaigos infekcijų kontrolės specialistu, o kur jo nėra – konsultuojantis su Higienos institutu (HI), taip pat koronavirusinės infekcijos klasteriui priklausančios ligoninės planą turės derins COVID-19 paslaugų teikimą organizuojančia regiono įstaiga. Suderintą planą turės patvirtinti įstaigos vadovas ir tuomet jį pateikti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams.

Taip pat reglamentuota, kad pradėjus teikti paslaugas, įstaigos vadovas privalo užtikrinti, kad būtų vykdoma visų įstaigos lovų užimtumo stebėsena.

Be to, apibrėžta, kad ligoninėje planinių paslaugų teikimo planavimas būtų stabdomas, jei įstaigoje būtų užfiksuotas infekcijos protrūkis, taip pat – esant nepalankiai epidemiologinei situacijai šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių