Quantcast

Lietuvos žvalgai treniruojasi pratybose

Gaižiūnų poligone individualius įgūdžius treniruoja žvalgai – čia vyksta pratybos „Žvalgo akis 2015-ieji“. Jose tobulinasi daugiau nei 150 Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų žvalgų. Užsiėmimus organizuoja ir veda Mokymo centro ekspertai.

Beveik savaitę vyksiančiose pratybose žvalgai iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų treniruojasi vykdyti įvairias užduotis. Vienas iš svarbiausių žvalgų veiksmų – perduoti svarbią informaciją, todėl jie tobulinasi naudotis ryšio įranga, ne prasčiau už gerai parengtą ryšininką. Ne mažiau svarbu pasirengti – veikti artimo mūšio sąlygomis. Žvalgai pasakoja, kad į ginkluotą kovą stotų tada, kai nebūtų kito pasirinkimo, o priešas – labai arti, todėl lavinami ir jų kovinio šaudymo įgūdžiai. 

„Atrodo, moki naudotis elementariais pėstininkų ginklais, bet čia yra labai geri instruktoriai ir mus išmoko daug daugiau, pagilini savo įgūdžius (ir išmoksti daugiau nei – LRT.lt) kuopose, ir ko neišbandai savo nuolatinėse dislokacijos vietose“, – pasakojo vienas pratybų dalyvis.

„Galima būtų išskirti situacinio šaudymo pratybas kur yra daugiau akcentuojamasi į veiksmus apgyvendintoje vietovėje, t. y. situacijos kuriamos, kad šalia būtų kažkokie pastatai, nes dabar kaip matome visi veiksmai, visi mūšiai vyksta apgyvendintoje vietovėje“, – sakė Sausumos pajėgų J. Lukšos mokymo centro štabo viršininkas mjr. Arvydas Benešiūnas.

Pratybose naudojami ir du kulkosvaidžiai sumontuoti ant žvalgybos transporto, taip pat prieštankiniai ginklai.

„Kariams parodoma, kad patogi padėtis, tai būtinai nebus taikli padėtis, tai kariai treniruojasi ir greičiui šaudyti ir būtent iš sunkių padėčių“, – aiškino ekspertas instruktorius srž. Olegas Magas.

Žvalgams keliami aukštesni reikalavimai nei eiliniams pėstinininkams, todėl į standartines situacijas jie turi reaguoti nedelsdami ir vieningai. Treniruojant šiuos įgūdžius naudojama universali integruota lazerinė mūšio sistema, dėl to pratybos tampa realesnės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių