Quantcast

Lietuvos žmonės pateiks savo verdiktą

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas tvirtina, kad balsavimui pasirengta gerai

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas tvirtina, kad balsavimui pasirengta gerai  

Septyniolika kandidatų į Prezidento postą, daugiau kaip dešimt tūkstančių pretenduojančiųjų į pusantro tūkstančio mandatų savivaldybių tarybose. Lietuvos rinkėjai rytoj turės iš ko pasirinkti.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas interviu “Kauno dienai” sakė, kad pasirengimas “dvigubiems” Prezidento ir savivaldybių rinkimams atėmė nemažai pastangų, tačiau, pasak jo, balsavimui pasirengta gerai, todėl tikimasi, kad rinkimai praeis sklandžiai.

Balsavimui skiriama 13 valandų

- Kada vyks balsavimas?

- Rinkimų apylinkės bus atidarytos rytoj 7 valandą ryto ir uždarytos 20 valandą. Taigi visą dieną - 13 valandų, be jokių pertraukų, galima bus atiduoti savo balsą Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimuose.

- Ar nuo praėjusių Seimo rinkimų labai pasikeitė balsavimo apylinkių adresai?

- Praktiškai ne. Beveik visi rinkėjai balsuos tose apylinkėse, kurioje balsavo ir per Seimo rinkimus. Yra tik labai nedidelės išimtys. Apie jas atitinkamų apylinkių gyventojai informuoti.

Apylinkės adresas yra užrašytas rinkėjo pažymėjime. Jeigu rinkėjas nėra gavęs pažymėjimo, apie balsavimo apylinkės adresą gali sužinoti iš kaimynų ar paskambinęs nemokamu telefonu 1855.

- Kokius dokumentus reikia atsinešti į rinkimų apylinkę norint gauti balsavimo biuletenius?

- Reikia atsinešti rinkėjo pažymėjimą, turėti pasą. Pageidautina, kad pase būtų gyvenamosios vietos registravimo spaudas. Tai gerokai palengvina rinkimų komisijos darbą. Tačiau jeigu tokio spaudo nėra, bet rinkėjas yra įrašytas į tos apylinkės sąrašus, turi pažymėjimą, tuomet jokių problemų - jam bus suteikta galimybė balsuoti.

Yra maždaug 28 tūkstančiai piliečių, kurių gyvenamosios vietos adresas nėra žinomas. Tokie žmonės yra įrašyti į piliečių sąrašus. Rinkėjas gali būti įrašytas į tos apylinkės rinkėjų sąrašą, kurios teritorijoje jis faktiškai gyvena. Tam reikia pateikti įrodymų, jog jis tikrai gyvena toje teritorijoje. Rinkimų komisija turi apsvarstyti tokius atvejus ir, įvertinusi visas aplinkybes bei pateiktus įrodymus, spręsti, ar rinkėjas gali būti įrašytas į tos apylinkės rinkėjų sąrašą ir ar jam bus leista čia balsuoti.

Gali būti tokių atvejų, kad rinkėjas išvis neaptinkamas sąrašuose. Bet jeigu pase yra gyvenamosios vietos registravimo spaudas, tuomet tas rinkėjas gali būti įrašytas į papildomą sąrašą, prieš tai patikrinus, ar jis nebalsavo kur nors kitur.

- Ką daryti tiems rinkėjams, kurie negavo pažymėjimo arba jį pametė?

- Tuomet apylinkėje jau atėjusiam balsuoti rinkėjui išduodamas pažymėjimo dublikatas.

- O ką daryti tiems, kurie neturi paso, pavyzdžiui, atidavė jį pakeisti?

- Galima pasinaudoti kitu asmens dokumentu, tarkim, vairuotojo pažymėjimu. Be to, pasų poskyriai dirba šiandien ir dirbs rytoj pirmą dienos pusę. Jie tokiems žmonėms galės nemokamai išduoti laikinuosius piliečių pažymėjimus.

Visos rinkimų apylinkės turi labai tikslias instrukcijas, kaip reikia elgtis vienu ar kitu atveju.

Apie pažeidimus reikia pranešti stebėtojams

- Ar nemokamas telefonas nebus nuolat užimtas? Girdėjome, kad šįkart kyla gana daug klausimų ir žmonės naudojasi galimybe pasikonsultuoti.

- Iš tiesų mes pastebime, kad klausimų yra daug. Tai tik patvirtina, jog pasielgėme teisingai įvesdami nemokamą informacijos telefoną. Tikiuosi, kad rinkimų dieną jis dirbs sklandžiai ir nebus visą laiką užimtas.

Taip pat tikiuosi, kad rinkimų apylinkių komisijos maloniai priiminės žmones, nenuvargs, padės gyventojams susigaudyti situacijoje.

- Ir “pakonsultuos”, už ką reikia balsuoti?

- Ne (juokiasi). To negalima daryti. Tai būtų grubus įstatymų ir rinkimų tvarkos pažeidimas.

- Kur rinkėjas turėtų kreiptis, jeigu pastebės kokius nors pažeidimus?

- Kiekvienoje apylinkėje bus rinkimų stebėtojai. Ir ne po vieną. Galima jiems pranešti arba informuoti ir komisijos pirmininkus. Jeigu yra pastebimi pažeidimai, turi būti surašytas aktas, kas, kur ir kada įvyko, kas yra to įvykio liudininkai. Rinkimų komisija spręs, ar pažeidimai yra rimti, ar dėl jų reikia stabdyti balsavimą ir apskritai, ką reikia daryti.

Negalima pažymėti dviejų kandidatų

- Kokia pati balsavimo tvarka?

- Rinkėjas gaus du biuletenius - Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimų. Prezidento rinkimų biuletenyje jis tiesiog turės padėti kryžiuką prie to septyniolikos kandidatų, kuris jam labiausiai patinka. Jeigu bus pažymėti daugiau kaip vienas kandidatas arba nepažymėtas nė vienas, biuletenis bus laikomas negaliojančiu.

Su savivaldybių tarybų biuleteniu sudėtingiau. Pirmiausia rinkėjas turi padėti kryžiuką prie pasirinktos partijos. Po to, jeigu nori, gali reitinguoti tos partijos kandidatų sąrašą. Apatinėje biuletenio dalyje bus penki langeliai. Į juos rinkėjas gali įrašyti tų kandidatų, kuriems labiausiai simpatizuoja, numerius, taip suteikdamas jiems pirmumo balsus. Galima įrašyti ir tik vieną skaičių, du, tris ar keturis, bet negalima įrašyti daugiau kaip penkis ir negalima įrašyti dviejų vienodų numerių.

Partijų kandidatų sąrašai bus iškabinti balsavimo kabinoje, taigi, rinkėjas galės susipažinti su pavardėmis ir pasirinkti, kam suteikti pirmumo balsus.

- Kada rinkimai bus laikomi įvykusiais?

- Prezidento rinkimų įstatyme yra nurodyta, kad “išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris, pirmą kartą balsuojant ir dalyvaujant ne mažiau kaip pusei visų rinkėjų, gavo daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Jeigu rinkimuose dalyvavo mažiau kaip pusė visų rinkėjų, išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris gavo daugiausia balsų, bet ne mažiau kaip trečdalį visų rinkėjų balsų”.

Taigi lyg ir nėra tiesioginės nuorodos, kad rinkimuose turi dalyvauti kažkoks konkretus procentas rinkėjų. Na, nebent ateitų mažiau nei trečdalis visų rinkėjų, bet aš tuo netikiu, nes paprastai Prezidento rinkimuose dalyvauja gerokai daugiau nei pusė visų rinkėjų. Balsavimo paštu rezultatai irgi rodo, kad aktyvumas bus gana nemažas. Jau yra žinoma, kad nuo antradienio iki penktadienio balsuojant paštu dalyvavo apie 80 tūkstančių rinkėjų iš 2 milijonų 711 tūkstančių įregistruotųjų, tai yra apie 3 procentus visų rinkėjų.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme nėra numatytos jokios rinkėjų kvotos. Todėl rinkimai bet kokiu atveju bus laikomi įvykusiais, nebent bus pastebėti itin grubūs rinkimų tvarkos pažeidimai. Noriu tikėti, kad jų nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių