Quantcast

Lietuvos stačiatikių vadovas neigia palaikantis karą, kunigus kaltina sąmokslu

  • Teksto dydis:

Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos vadovas, metropolitas Inokentijus atmeta kaltinimus, jog Lietuvos ortodoksų dvasininkai palaiko karą Ukrainoje ir pateisina agresiją, o iš pareigų atleistus kunigus kaltina sąmokslu.

Vienas iš šių kunigų Gintaras Sungaila teigia, jog dalis stačiatikių dvasininkų nori pereiti į pavaldumą kitam ortodoksų vyskupui, kad nejaustų sąžinės konflikto.

„Bet kokios spekuliacijos apie Ortodoksų bažnyčią Lietuvoje kaip galimą kitų valstybių įrankį yra absurdiškos (...). Piktavališkai tvirtinti, jog Lietuvos ortodoksų bažnyčios dvasininkija palaiko karą ir pateisina agresiją – tėra šmeižtas“, – pirmadienį išplatintame pareiškime teigia stačiatikių Lietuvoje vadovas.

Jis tikina, kad Lietuvos ortodoksai „buvo ir išliks atsidavę Lietuvai, ištikimi nepriklausomybės ir laisvės dvasiai“, taip pat besilaikantys įstatymų ir „įnešę savą indėlį į laisvos Lietuvos kūrimąsi“.

Praėjusią savaitę pranešta apie tai, kad metropolitas iš pareigų atleido kunigą Vitalijų Mockų, o kiti du kunigai Gintaras Jurgis Sungaila ir Vitalis Dauparas ne tik atleisti iš pareigų, bet ir nušalinti nuo bet kokios aktyvios tarnystės. Visi šie dvasininkai kritikavo Rusijos agresiją, smerkė Rusijos stačiatikių bažnyčios patriarcho Kirilo pareiškimus.

Ir štai – sulaukiau smūgio iš pasalų. Man graudu, meldžiu Dievo jų pasiklydusių sielų išganymo.

Inokentijus šiuos kunigus kaltina sąmokslu.

„Atėjo metas garsiai prabilti apie tai,  kas iki šiol nebuvo išsakyta – apie sąmokslą Lietuvos Ortodoksų Bažnyčioje. Grupė kunigų jau seniai kūrė planus pereiti į Konstantinopolio Patriarchato jurisdikciją, o po tragiškų įvykių Ukrainoje apie savo ketinimus prabilo viešai“, – teigė metropolitas.

„Kas tie kunigai? Jų vardai yra žinomi, jie yra pasiskelbę didvyriais ir kankiniais, tačiau iš tiesų tėra sunkiai nusidėję Dievui Bažnyčios skaldytojai. Jie patys pasirinko nesantarvės kelią, ir dabar bando sugundyti kitus kunigus bei tikinčiuosius“, – dėsto stačiatikių Lietuvoje vadovas.

Jis tvirtina, kad asmeniškai jam tai yra „skaudi patirtis“, nes dviem iš trijų dvasininkų pats suteikė kunigystės sakramentą, o jų santykiai „buvo pagrįsti nuoširdumu ir tėviška globa“.

„Ir štai – sulaukiau smūgio iš pasalų. Man graudu, meldžiu Dievo jų pasiklydusių sielų išganymo. Iš tiesų, jie nežino, ką daro, dangstydami savo kėslus gerais ketinimais, prieškarine retorika ir patriotiniais šūkiais“, – dėsto metropolitas Inokentijus.

Tuo metu vienas iš pasitraukusių kunigų G. Sungaila pabrėžė, kad jis su kolegomis neplanuoja kurti naujos Bažnyčios.

„Mes neplanuojame kurti naujos Bažnyčios – tenorime pereiti iš pavaldumo vienam ortodoksų vyskupui į pavaldumą kitam ortodoksų vyskupui, kad tikintieji ir mes nejaustume sąžinės konflikto“, – savo „Facebook“ paskyroje teigė jis.

„Skirtingos Ortodoksų Bažnyčios jurisdikcijos vienoje valstybėje yra normali tikrovė daugelyje pasaulio šalių. Šiuo tikslu ir ketiname kreiptis į Konstantinopolio patriarchatą. Tą darydami neagituojame ir nenorime patraukti kitaip mąstančių žmonių, o tik vadovaujamės tos tikinčiųjų grupės dalimi, kuri dėl sąžinės konflikto negali pasilikti Maskvos patriarchato jurisdikcijoje“, – tvirtino G. Sungaila.

Anot jo, Konstantinopolio patriarchatas teikia sakramentus ir Maskvos patriarchato tikintiesiems, leidžia dvasininkams kartu tarnauti, todėl tikimasi, kad Lietuvoje ortodoksai išlaikys vienybę nepriklausomai nuo jurisdikcijos.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui. Bendruomenei vadovauja Vilniaus ir Lietuvos stačiatikių arkivyskupas metropolitas.

Vasario 27 dieną sakydamas pamokslą Rusijos ortodoksų bažnyčios patriarchas Kirilas Maskvos priešininkus Ukrainoje vadino „blogio jėgomis“, kovojančiomis prieš „Rusijos vienybę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių