Quantcast

Lietuvos kariuomenės vadas Briuselyje dalyvaus NATO konferencijoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys išvyko į Briuselį (Belgiją), kur ateinančiomis dienomis dalyvaus NATO ir Europos Sąjungos karinio komiteto konferencijoje.

NATO kariniame komitete Aljanso kariuomenių vadai, pirmininkaujant Jungtinės Karalystės karinių oro pajėgų maršalui Stuartui Williamui Peach`ui diskutuos apie NATO viziją 2030 metams, NATO strateginį karinį planavimą ir pritaikymą, apžvelgs Aljanso operacijas bei misijas, bendrus veiksmus, situaciją Gruzijoje ir Ukrainoje. Taip pat bus atsisveikinta su dabartiniu NATO karinio komiteto pirmininku.

Europos Sąjungos šalių kariuomenių vadai ES tarybos štabe, pirmininkaujant komiteto pirmininkui generolui Claudio Graziano, aptars ES bendradarbiavimą su NATO, ES karines operacijas bei mokymo misijas, karinių pajėgumų vystymą, taip pat Vokietijos iniciatyvos „Strateginis kompasas“ eigą.

Kelių dienų vizito Briuselyje metu planuojamas atskiras trijų Baltijos šalių ir Lenkijos kariuomenių vadų susitikimas, kurio metu bus aptartas regioninis gynybos ir atgrasymo planavimas. Taip pat numatytas Lietuvos kariuomenės vado susitikimas su Ukrainos kariuomenės vadu.  

NATO Karinis komitetas (angl. Military Committee, pranc. Comité militaire) yra aukščiausio lygmens NATO karinis vadovavimo padalinys, teikiantis patarimus ir rekomendacijas Aljansui, o ES Politiniam ir saugumo komitetui visais kariniais ir gynybos politikos aspektais. Karinis komitetas taip pat dalyvauja rengiant sprendimus dėl karinių operacijų bei prižiūri jų eigą. Karinį komitetą sudaro valstybių narių kariuomenių vadai, kurie į susitikimus Briuselyje renkasi du kartus per metus.

Europos Sąjungos karinis komitetas yra aukščiausia ES karinė institucija, kurią sudaro ES šalių kariuomenių vadai. Jis vadovauja visai ES karinei veiklai, visų pirma – bendros saugumo ir gynybos politikos srityje vykdomų karinių misijų ir operacijų planavimui bei vykdymui ir karinių pajėgumų plėtojimui. Į karinio komiteto konferencijas Briuselyje ES kariuomenių vadai renkasi du kartus per metus, primena Lietuvos kariuomenė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
idomu kodel karobli nurase juk ir pavarde su kar priesaga tam kaip numatuota gal angliskai nemokejo/. kazin?...

Tautos stebėtojas

Tautos stebėtojas portretas
vel šrotos uzpirks

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Kodėl su kaimynais ne bendrauji, jiems tarnavai...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių