Quantcast

Lietuvos ir Čekijos kariuomenių vadai sutarė dėl tolesnio bendradarbiavimo

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys ir Lietuvoje viešintis Čekijos kariuomenės vadas generolas majoras Karelas Rehka (Karelas Rechka) sutarė dėl tolesnio bendradarbiavimo.

„Sutarėme plėsti karinį bendradarbiavimą CBRN (cheminio, biologinio, radiologinio ar branduolinio saugumo) srityje, dalyvaujant Čekijoje organizuojamose kolektyvinio lygmens pratybose ar ruošiant karius vykdyti CBRN žvalgybą ir darbą su cheminiais mėginiais“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas.

Kaip pranešė Lietuvos kariuomenė, taip pat V. Rupšys padėkojo čekų kolegai už Čekijos karių dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje Lietuvoje ir NATO oro policijos misijoje.

„Tai tiesioginis indėlis Lietuvos ir regiono saugumui. Taip pat labai vertinu galimybę Lietuvos kariams tobulinti savo įgūdžius pėstininkų kovos mašinų treniruoklyje Vyškove ir nuolatinį keitimasis patirtimi oro gynybos padalinių lygmenyje“, – pranešime cituojamas Lietuvos kariuomenės vadas.

Čekijos kariuomenės vadas į Lietuvą atvyko kartu su Čekijos gynybos ministrės Janos Černochovos delegacija. Vizito metu lankėsi Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, taip pat delegacijos nariai susitiko su NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnaujančiais Čekijos kariais, apžiūrėjo sąjungininkų ginkluotę.

Kaip pažymi Lietuvos kariuomenė, Lietuvą ir Čekiją sieja intensyvūs dvišaliai kariniai ryšiai, abi šalys būdamos NATO narėmis siekia saugumo savo šalyse ir kitose Aljansui priklausančiose valstybėse. Nuo 2018 metų Čekijos kariai nuolatos rotuojasi į Lietuvoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų batalioną, o Čekijos karinių oro pajėgų naikintuvai JAS 39C Gripen vykdo Baltijos šalių oro policijos misiją iš Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose.

Lietuvos ir Čekijos kariai kaip sąjungininkai dalyvauja bendruose mokymuose ir kituose kariniuose renginiuose. Aktyviai bendradarbiauja ir Lietuvos bei Čekijos šalių karinės oro pajėgos – kasmet abiejų šalių karinių oro pajėgų kariai dalyvauja bendrose tarptautinėse „Tobruko palikimas“ (angl. „Tobruq Legacy“), „Platus kirtis“ (angl. „Ample Strike“) bei kitose pratybose.

ES bendradarbiavimo formatuose Lietuva yra prisijungusi prie Čekijos inicijuoto PESCO projekto, skirto elektroninės kovos ir sąveikos pajėgumui vystymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai  portretas
Cekijoje irgi vogs "kariuomenei"? Nemanau,kad cekai tyles!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių