Quantcast

Lietuvoje – sveikatai pavojinga oro tarša: ar pastebėjote, kad dangus tapo balkšvas?

  • Teksto dydis:

Ar pastebėjote, kad šiandien dangus tapo balkšvas? 

Kaip rašoma feisbuko grupėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“, Lietuvą šiandien pasiekė ne tik sugrįžtanti labai šilta oro masė iš pietryčių, tačiau ir nešvarus oras, kuriame – daug dulkių bei dūmų.

„Šie atkeliauja nuo Ukrainos ir Kaspijos jūros regionų, kur susidariusios labai ir net ekstremaliai sausringos sąlygos, dažni miškų ar žolės gaisrai. Žinoma, Ukrainoje dalį gaisrų sukelia kariniai veiksmai. Palydoviniai stebėjimai rodo nemažą gaisrų aktyvumą Pietryčių Ukrainoje (okupuotos ir pafrontės teritorijos), kur dalis gaisrų kyla ir išplinta dėl sprogimų, – rašoma grupėje. – Visos tos kietosios dalelės vėjo buvo pakeltos aukštai į atmosferą ir dabar atkeliavo pas mus į Lietuvą. Negana to, dėl esamų oro sąlygų mūsų šalyje bendrą taršos lygį pakelia ir vietinė tarša – automobiliai, žemės ūkis, statybos, pramonė ir kt.“

Feisbuko grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ iliustracija.

Todėl specialistai rekomenduoja:

Naktimis atlikti gatvių valymą ir laistymą tam skiriant didesnes pajėgas ir praplečiant valomų gatvių tinklą.

Drėkinti statybos vietų paviršius.

Gyventojams būti atokiau nuo judrių gatvių ar kitų aplinkos oro taršos šaltinių.

Atsargiai elgtis miškuose, nenaudoti ugnies.

„Taigi, visiems žmonėms, kurie turi jautresnius kvėpavimo takus, ar kažkokių ligų, šiandien ir rytoj geriau būti namuose. Na, o likusiems didesnio poveikio savijautai neturėtų būti. Vakare, greičiausiai, sulauksime gražaus raudono saulėlydžio, tad pasiruoškite savo fotoaparatus“, – rašoma grupės feisbuke.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, pirmadienio vidutinė 24 val. KD10 koncentracija aplinkos ore Vilniuje ir Kaune viršijo ribinę vertę.

„Rugpjūčio 23-24 d. vyraus nepalankios meteorologinės sąlygos teršalų išsisklaidymui; kietųjų dalelių koncentracija miestų aplinkos ore kaip ir paros ribinės vertės viršijimo tikimybė išliks padidėjusi“, – rašoma agentūros feisbuko paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal kas matėt laistant gatves ? As tai nuo Chruščiovo laikų Lietuvoj to nemačiau.

Aplinkos ministrui

Aplinkos ministrui portretas
Na,bet pats tikriausias runkelis tai Tu

aplinkos ministras

aplinkos ministras portretas
lietuviams runkeliams bus uždėtas mokestis už oro teršimą
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių