Quantcast

Lietuvoje registruota beveik 42 tūkst. Ukrainos karo pabėgėlių, gavusių laikinąją apsaugą

  • Teksto dydis:

Migracijos departamentas pirmadienį skelbia, jog Lietuvoje fiksuoti 41 933 Ukrainos karo pabėgėliai, turintys leidimus šalyje laikinai gyventi laikinosios apsaugos pagrindu.

Migracijos departamento duomenimis, 35 039 asmenys turi išduotus skaitmeninius leidimus, 6 894 asmenys – leidimus laikinai gyventi kaip plastikines korteles.

Ukrainos karo pabėgėlių laikinosios apsaugos mechanizmą Europos Sąjunga aktyvavo 2022-ųjų kovo 4 dieną, šiuo pagrindu užsieniečiams, nuo Rusijos agresijos pasitraukusiems į Lietuvą, pradėti išdavinėti leidimai laikinai gyventi šalyje.

Pažymima, jog apie du tūkstančius ukrainiečių turi leidimus laikinai gyventi humanitariniu pagrindu, o daugiau kaip pusė tūkstančio asmenų vėliau leidimų laikinai gyventi pasiprašė jau nebe laikinosios apsaugos, o kitais pagrindais.

Kai kurie Lietuvoje jau gyvenantys užsieniečiai išvyksta į kitas šalis ar grįžta į Ukrainą.

Kaip BNS sakė Migracijos departamentas, dar bent pora tūkstančių prašymų tikimasi gauti vėliau.

„Kovo 6-ąją fiksuotas skaičius jau kitą dieną pasikeis, nes kasdien į Lietuvą atvyksta po keliasdešimt naujų nuo karo bėgančių asmenų. Be to, kai kurie Lietuvoje jau gyvenantys užsieniečiai išvyksta į kitas šalis ar grįžta į Ukrainą“, – pranešime cituojama Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios Lietuvos migracijos informacinėje sistemoje MIGRIS iš viso registruota per 75 tūkst. karo pabėgėlių.

„Dalis jų į Lietuvą buvo atvykę tik trumpam ir nenorėjo prašytis laikinosios apsaugos, dalis, gavę laikiną apsaugą, vėliau kreipėsi dėl leidimų gyventi kitais pagrindais, o kiti tiesiog išvyko iš Lietuvos. Taigi, bendras registruotų karo pabėgėlių skaičius labiau rodo ne realų Lietuvoje esančių tokių asmenų skaičių, o migracijos srauto intensyvumą ir krūvį, kuris teko mūsų valstybės institucijoms ir kitoms organizacijoms, besirūpinančioms pagalba karo pabėgėliams“, – teigė E. Gudzinskaitė.


Šiame straipsnyje: karo pabėgėliaikaras Ukrainojeukrainiečiai Lietuvoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių