Quantcast

Lietuvoje minima Holokausto aukų diena

  • Teksto dydis:

Lietuvoje penktadienį bus minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena.

Vilniuje bus prisimenamos sostinės geto likvidavimo 79-osios metinės. Penktadienį renginys prasidės Rūdninkų aikštėje iš kurios minėjimo dalyviai eis iki geležinkelio stoties.

Iš čia jie traukiniu vyks iki Panerių ir tęs eiseną iki čia esančio memorialo.

Renginyje dalyvaus premjerė Ingrida Šimonytė, Vyriausybės nariai, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių ambasadoriai, svečiai iš užsienio, keli šimtai mokinių iš Vilniaus ir kitų miestų.

Organizatoriai pažymi, jog iniciatyva kviečia visus geros valios žmones, bet pirmiausia mokytojus ir mokinius, prisiminti Holokausto metu sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes, kartu nueiti į masinių žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę. Lietuvoje tokių vietų yra daugiau nei 200.

Pasak Tarptautinės komisijos direktoriaus Ronaldo Račinsko „tokiais renginiais siekiama, kad visuomenėje rastųsi suvokimas, kad Holokaustas yra ne tik žydų tragedija, bet ir visos Lietuvos netektis – prarastas intelektualinis, kultūrinis, politinis ir ekonominis mūsų šalies potencialas“.

„Atminties kelio“ dalyviai bus kviečiami atsinešti akmenėlius su užrašytais genocido aukų vardais.

Holokausto aukų diena bus minima ir kituose šalies miestuose.

Kaune, IX forto muziejuje, vyks Lietuvos žydų genocido atminimo dienos minėjimas ir tarptautinės parodos „Tiems, kurie liko“ atidarymas, Šiauliuose nuo pirmojo geto vartų vyks minėjimui skirta eisena, Panevėžyje, prie memorialo „Liūdinti žydų motina“, vyks aukų pagerbimas.

Pasak organizatorių, eidami „Atminties keliu“ ir kitais būdais Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną pažymės maždaug 150 mokyklų visoje Lietuvoje.

Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje nužudyta apie 195 tūkst. žydų.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno apie 208 tūkst. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

judas \\\\\.../////

judas   \\\\\...///// portretas
Kada paminės Lietuvių tautos aukas,žydų nužudytas nukankintas NKVD rūsiuse??? Tik vien "vargšai" žydai nukentėjo,kiti ne.___TSRS laikais žydai buvo vieni aktyviusių stalininių represijų vykdytajai,kaip Dušanskis ir tūkstančiai kitų.___Traškėjo Lietuvių kaulai NKVD'istų traiškomi,dabar jau nesgirdi.

kur mastymas,kur atsakomybe,

kur mastymas,kur atsakomybe, portretas
Kiekviena diena zydu diena,kitu rimtu temu nera,arba zydai arba prastitucija,kas kur kada,toks ispudis kad cia ne lietuva o izraelis,jau daros nebejuokinga,matomai zydai nori vel uzimti aukstas pozicijas,cia nebereikalo tie zydai taip save reklamuoja,kada prades pilnai dirbti saugumas,rusu zydai bega kas kur,gal mums jau uztenka begliu,kada bus grieztai ,kaip latvijoje,negi istorija musu nieko neismoke,gaila ,kad kaikurie yra paperkami,nemasto i prieky,jau ir taip baigiam kaip tauta sunikti,kada atsibus saugumas,ko laukiama,vel bus kaip nuo caro rusijos pabegeliai bego i lietuva,ir ka siandien turime,aibe problemu del ju,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių