Quantcast

Lietuvių apmokyti ukrainiečiai haubicos variklį mūšio lauke pakeičia per pusvalandį

  • Teksto dydis:

Lietuvoje remontuojamos Ukrainos mūšio lauke naudojamos haubicos. Iki šiol į Ukrainą sugrąžintos šešios vokiškos Jonavos rajone suremontuotos haubicos, kurios padės atremti Rusijos agresiją, praneša LNK.

Tai Ruklos angare esanti daugiau nei 50 t sverianti vokiška lietuvių turima haubica. Tokias mūšio lauke naudoja ir ukrainiečiai. Ukrainoje tokia technika šaudo itin intensyviai, tad priežiūros jai reikia nuolat.

Pernai Lietuva buvo tapusi iš Ukrainos fronto atvežtų haubicų remonto centru. Jas tvarkė Vokietijos įmonė, veikianti Jonavoje.

„Šešios suremontuotos grąžintos. Vokietijos įmonė ir ukrainiečiai, slovakai sutarė, kad Slovakijoje bus kitas remonto centras. Tie darbai turėtų būti tęsiami ten“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pirmosios haubicos remontuotos Lietuvoje, nes pasisiūlė tai padaryti palankiomis sąlygomis.

„Mes pasiūlėme labai greitai ir geriausias sąlygas. T. y. greitai nugabenti, be jokių mokesčių, logistika, patogu, nesvarbu, kad keli šimtai kilometrų toliau, bet viskas buvo organizuota faktiškai per kelias dienas“, – pasakojo A. Anušauskas.

Prie iš Ukrainos atvežtų haubicų Lietuva prisidėjo atsarginėmis dalimis ir specialistais.

„Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas prie ukrainiečių naudotų haubicų prisidėjo skirdami remonto specialistų, detalių, kad pagreitintume procesus“, – sakė bataliono vadas Arūnas Streikus.

Vokiškos haubicos patvarios, tad nustebinusių gedimų rasta nebuvo.

Variklį galime pakeisti mūšio lauke per pusę valandos.

„Tikrai nebuvo gedimų, su kuriais nesusiduriame. Su jais susiduriame kasdien ir čia. Tai nebuvo gedimai, kurių mes negalėtume pašalinti ir tos haubicos negrįžtų atgal į Ukrainą“, – pastebėjo A. Streikus.

Ukrainiečiai haubicų galimybes mūšio lauke išnaudoja maksimaliai.

„Haubicos grįžo iš kovinių veiksmų. Intensyvumas buvo tikrai didesnis nei pratybų metu. Didžioji dalis gedimų buvo lemta intensyvaus naudojimo ir riboto laiko jų savalaikei techninei priežiūrai“, – pabrėžė A. Streikus.

Nuo intensyvaus naudojimo technika greičiau genda ir reikalauja detalesnės techninės apžiūros.

„Ukrainiečiai iššaudydavo iki dviejų trijų užkrovimų į haubicą. Į ją telpa 60 sviedinių. Kadangi jie šaudo maksimaliais atstumais, šiandien galima šaudyti iki 40 km, maksimalaus šūvio metu labiausiai dėvisi visi vamzdžiai ir spynos mechanizmai“, – komentavo Paramos baterijos vadas Donatas Razmolovas.

Lietuvoje ne tik technika remontuojama, tačiau tai daryti apmokomi ir ukrainiečių kariai.

„Buvo atvykę aštuoniolika karių iš įvairių Ukrainos regionų. Keturiolika iš jų jau turėjo parengimą tiek Vokietijoje, tiek Ukrainoje, keturi iš jų buvo visai nauji kariai. Pagrindinis jų prašymas – haubicų priežiūra ir remontas“, – pabrėžė Lietuvos kariuomenės artilerijos bataliono štabo viršininkas Žilvinas Čerškus.

Lietuviai Ukrainos karius apmokė to, ką patys žino tokias haubicas naudojantis septynerius metus pratybose. Lietuvių apmokyti ukrainiečiai geba susitvarkyti haubicas mūšio lauke.

„Variklį galime pakeisti mūšio lauke per pusę valandos“, – sakė D. Razmolovas.

Vokietija keliolika haubicų Ukrainai perdavė birželį. Tai leido reikšmingai pakeisti karo eigą. Pernai Lietuvoje apmokyta per 0,5 tūkst. ukrainiečių karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Formulė 1 ?

na , laikas

na , laikas portretas
parodys kiek tai užtruks ...........

Primenu

Primenu portretas
Lietuva Ukraina nieko bendro,nebent chacholai trigubai lenkia mūsiškius korupcija
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių