Quantcast

Lietuviai traukia į tarptautinius narkovandenis

Beveik tonos kokaino ir milijonų litų šiemet jau neteko mūsų šalyje veikiančios organizuotos nusikalstamos grupuotės. Lietuvos pareigūnai giriasi, kad tai ir jų nuopelnas.

Tinklus kapoja iš peties

Šiais metais po ilgų tyrimų, kuriuose dalyvavo Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, jau konfiskuota beveik tona aukščiausios kokybės kokaino įvairiose pasaulio valstybėse, Lietuvoje – taip pat.

p>Šių siuntų užsakovės – Lietuvoje veikiančios organizuotos nusikalstamos grupuotės, kurioms pareigūnai padarė šimtamilijoninių nuostolių.

"Mes aktyviai bendradarbiaujame su užsienio teisėsaugininkais ir to rezultatai akivaizdūs. Mums svarbiausia sustabdyti tuos procesus ir suskaldyti grupuotes ir labai džiaugiamės, kad tuos tinklus kapojame, darome juose vis didesnes skyles, kad jiems būtų sunkiau atsigauti", – dienraščiui gyrėsi Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis.

Puikiai surengta operacija

Sausio 20 d. Klaipėdos jūsų uoste, vykdant tarptautinę operaciją, sulaikytas iš Ekvadoro per Vokietiją atplukdytas jūrinis konteineris, kuriame tarp šaldytos žuvies buvo rasta ir 396 kg kokaino.

Užvakar šią operaciją vykdę pareigūnai paskelbti policijos konkurso "Geriausi Lietuvos kriminalinės policijos padalinių pareigūnai" pirmos vietos laimėtojais. Dauguma jų dirba Kriminalinės policijos biure.

"Aš pats dalyvavau komisijoje. Tyrimas dar nebaigtas, tačiau vertinant geriausius iš geriausių buvo atsižvelgta į operacijos novatoriškumą, visų įstatymų numatytų metodų taikymą, gebėjimus ir, aišku, sėkmę", – sakė A.Matonis.

Anot jo, šis tyrimas buvo bene vienas sunkiausių ir dėl savo apimties, ir dėl bendradarbiavimo atstumų. Atliekant jį bendradarbiauta su JAV, Ekvadoro, Latvijos, kitų šalių teisėsaugininkais.

Rezultatai taip pat akivaizdūs – sulaikytas ne vieną milijoną litų kainuojantis krovinys, už grotų pasiųsti penki įtariamieji, sunaikintas stambus prekeivių narkotikais tinklas.

Įtariamieji ne lietuviai

Pasak A.Matonio, tyrimas šioje byloje dar tęsiamas, todėl daugelio jo detalių jis atskleisti negali. "Visi penki sulaikytieji yra Ekvadoro gyventojai. Turimais duomenimis, šis krovinys buvo skirtas tiek Vakarų, tiek Rytų Europos rinkai", – pasakojo Kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Nustatyta ir tai, kad visi sulaikytieji ne tik organizavo narkotikų išplukdymą iš Ekvadoro, bet ir turėjo jį paimti Klaipėdoje bei perduoti tiems, kuriems jie buvo skirti. "Peršasi išvada, kad jie nespėjo įvykdyti to, ką ketino, nes buvo sulaikyti ir grandinė nesuveikė", – kalbėjo A.Matonis.

Pas sulaikytus įtariamuosius rasta 20 kg kokaino, kurį patikrinus paaiškėjo, kad jis tos pačios kilmės, kaip ir atplukdytasis į Lietuvą. Taip pat nustatyta, kad tie patys asmenys narkotikus tiekė ir į kitas Europos šalis.

Italijoje ir Ispanijoje buvo sulaikyti kokaino kroviniai, sveriantys 500 ir 600 kg.

Kokainas karstuose

Pernai pavasarį po ilgo tyrimo Klaipėdos jūrų uoste buvo sulaikyti trys iš Panamos atplukdyti jūriniai konteineriai, kuriuose rasta daugiau nei 40 kg kokaino.

Krovinys buvo skirtas vienai Kaune registruotai laidojimo paslaugų firmai. Nors turėta informacijos, kad konteineriuose gabenami narkotikai, pareigūnai susidūrė su nemaža kliūtimi – reikėjo juos rasti tarp keliasdešimties karstų, automobilio ir 16 t drabužių. Nors buvo deklaruota, kad gabenami laidoti skirti drabužiai, tikrinant rasti dėvėti ir beverčiai skarmalai.

Narkotikai buvo paslėpti plastikinių padėklų, ant kurių buvo sukrauti daiktai, lentose. Kad lentos įtartinos, išdavė tik per didelis skaičius vinių skylių jose, buvo matyti, kad jos kaltos antrą kartą. Kokainas buvo sumaišytas su guma. Vienoje lentoje tarp tokių priemaišų buvo sudėta po 720 g gryno kokaino.

Pareigūnų teigimu, ši kokaino siunta buvo skirta ne Lietuvos rinkai.

Pasak A.Matonio, šis tyrimas taip pat dar nebaigtas, tačiau planuojama, kad jo pabaiga jau nebetoli. Įtarimai dėl narkotikų gabenimo pareikšti dviem Lenkijos piliečiams. "Yra išsiųstas pagalbos prašymas į užsienio šalį, laukiama jo atsakymo", – kalbėjo Kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Nėra labai blogai

A.Matonis neigia visuomenėje paplitusią nuomonę, kad Lietuva yra narkotikų tranzito šalis. Anot jo, ir Lietuvos, ir Europolo atlikti išsamūs tyrimai rodo, kad mūsų valstybėje nėra taip blogai, kaip kai kuriems gali atrodyti.

"Lietuvos vidurkis nuo ES vidurkio gerokai skiriasi, nors mes narkotikų sulaikome tikrai nemažai, ypač sintetinių", – teigė Kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Kita problema – Lietuvos piliečiai, užsiimantys narkotikų gabenimo verslu. Lietuvos vardas dažnai nuskamba per tarptautines operacijas, tačiau A.Matonis pastebi, kad mūsų tautiečiai narkotikų kurjeriais dažniausiai dirba užsienyje.

"Jų veikla Lietuvos nepasiekia. Iš Pietų Amerikos šalių jie narkotikus gabena į Ispaniją, taip pat vadinamuoju Balkanų keliu – iš Afganistano", – kalbėjo Kriminalinės policijos viršininkas.

Štai spalį po ilgalaikio tyrimo su užsienio valstybių teisėsaugos pareigūnais netoli Saint Martino (Karibų jūros regionas) krantų buvo sulaikyta jachta, kurioje pareigūnai aptiko 380 kg kokaino. Jachtos ekipažą sudarė du asmenys, vienas jų – Lietuvos pilietis O.G. Kokainas buvo skirtas vienai iš Europos šalių.

Balandį Latvijoje, Rygos uoste, iš Pietų Amerikos atplaukusiame krovinyje (medinėse lentose) aptikta 200 kg kokaino. Šis sulaikymas – taip pat tarptautinio tyrimo rezultatas. Sulaikyti nelegalaus krovinio gavėjai, vyksta ikiteisminis tyrimas.

Organizuotos grupuotės dirba

Pasak A.Matonio, visos organizuotos grupuotės, kiek jų dar likę Lietuvoje, yra daugiau ar mažiau susijusios su narkotikais, nes ši sritis gana pelninga. Jos užmezga ryšius su narkotikų tiekėjais Pietų Amerikoje, šio regiono šalyse pigiai įsigyja prekių ir šias pristato užsakovams užsienio valstybėse.

"Kaip pastebime, narkotikai skirti ne Lietuvos rinkai, nes mūsų šalis nedidelė ir nepajėgi tiek suvartoti, kiek daug gyventojų turinčios Vakarų ar Rytų Europos valstybės", – teigė A.Matonis.

Be to, pardavinėjant narkotikus Lietuvoje lengviau ir įkliūti. Neseniai už grotų buvo pasiųsta vadinamoji "Lapino" grupuotė, dar vadinta "Mažąja brigada". 2003 m. pradėjusi burtis grupuotė vis didėjo, kol galiausiai į jos nusikalstamą veiką buvo įtraukta daugiau nei 60 narių.

Pagrindinis "Mažosios brigados" verslas – narkotikų platinimas Vilniuje ir jo apylinkėse. Geografiją ketinta plėsti.

Rugsėjį prokurorai teismui perdavė bylą, kurioje įtarimai pareikšti 27 šio nusikalstamo susivienijimo nariams. Kitiems asmenims ikiteisminis tyrimas tęsiamas.

Įtariamiesiems inkriminuojama, kad jie išplatino ne mažiau kaip 63 kg amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kg kanapių ir jų dalių, apie 1 kg kokaino, maždaug 400 g heroino ir per 13 tūkst. psichotropinį poveikį turinčių tablečių. Per kratas rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų, priklausančių nusikalstamo susivienijimo nariams, taip pat apie 120 šovinių.

Anot Kriminalinės policijos biuro vadovo, gauja buvo paremta brolybės, draugiškumo principais, kai vienas už kitą yra atsakingas, vienas kitą remia, vienas kitą gina. Grupuotės nariai vykdydami nusikaltimus dėvėdavo neperšaunamas liemenes, dauguma iš jų sportavo, buvo įvaldę Rytų dvikovas. Savo kovos ir šaudymo įgūdžius jie tobulindavo su samdytais profesionaliais mokytojais, šaudymo poligonuose.

Nusikaltėlių lyderiai buvo įvedę labai griežtą drausmę ir hierarchiją. Patys vadovai buvo rimtai pasiruošę, įvaldę operatyvinės veiklos, kontrasekimo metodus, sekdavo grupuotės narius, klausydavo jų pokalbių, stebėjo, kaip nariai elgėsi laisvu nuo veiklos metu.

Pareigūnai mano, kad jau surasti visi grupuotės nariai, išskyrus jos lyderį Justą Belousovą, nes jis, kaip spėjama, pasislėpė užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių