Quantcast

Lietuvai priklauso 60 pasaulinių rekordų: kur pirmaujame?

  • Teksto dydis:

Tikriausiai nustebsite, bet į Gineso rekordų knygą yra patekęs net prezidentas Valdas Adamkus, o štai galiūno Žydrūno Savickio vardas čia įrašytas net trylika kartų, praneša LNK.

Patekti į rekordų knygą – nelengva

Iliuzionistas Rokas Bernatonis į pasaulio rekordų knygą pateko du kartus.

„Mano pirmas rekordas buvo 2014 metais. Aš aukščiausiai pasaulyje išmečiau vieną kortą“, – sakė R. Bernatonis.

Kortą jis numetė 14 metrų ir 35 centimetrus. Rokas šį rekordą pagerino ir pasiekė 22 metrų aukštį, tačiau jau ir tai dabar liko užmarštyje.

„Šitas rekordas yra pagerintas mano draugo. Buvusio draugo. Dėl to buvusio, kad pagerino“, – juokavo R. Bernatonis.

Kortų magas nėra vienintelis, patekęs į Gineso knygą. Lietuva čia pirmą kartą atsidūrė prieš 30 metų.

„Reikėtų paminėti Kristiną Stragauskaitę – jauniausią pasaulyje apdovanotą valstybinių apdovanojimu. Mergaitė, kuri ketverių metų išgelbėjo broliuką ir sesutę iš gaisro“, – teigė agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis.

Iš viso Lietuvai jau priklauso 60 pasaulinių rekordų. Stipriausios barzdos planetoje savininkas Antanas Kontrimas rekordą gerino aštuonis kartus. Sunkumų kilnotojas Žydrūnas Savickas – trylika kartų pasaulio rekordininkas.

„Valdas Adamkus – ir šis yra pasaulio rekordininkas. Trumpiausiai savo šalyje iki rinkimų gyvenęs ir tapęs prezidentu“, – šnekėjo V. Navaitis.

Tačiau patekti į rekordų knygą nėra jau taip lengva.

„Iš pradžių Ginesas į savo rekordų knygą dėjo tokius gamtos rekordus, istorinius rekordus. Kai pradėjo pildytis, patekti į Gineso rekordų knygą buvo labai sunku. Sakydavo, kad turi būti arba labai išskirtinis, arba labai trenktas“, – tikino Rekordų akademijos vadovas Gintaras Pocius.

Valdas Adamkus – ir šis yra pasaulio rekordininkas. Trumpiausiai savo šalyje iki rinkimų gyvenęs ir tapęs prezidentu.

„Yra labai daug popierizmo, nes viską žiūri iki smulkiausio dalyko. Pavyzdžiui, metant kortą aš turėjau gauti dokumentą, kad toje arenoje, kur buvo siekiamas rekordas, yra uždarytos durys, išjungtas kondicionierius, ventiliacija, nes bet koks oro gūsis gali pagerinti arba pabloginti mano rekordą“, – teigė R. Bernatonis.

Per karantiną žmonės nemiegojo

Gineso knygoje lietuvių būta ir daugiau, nes nemažai pasiekimų užfiksuota grupiniuose rekorduose. Tiesa, kai kurie jų jau liko praeityje.

„Yra ir daugiau pasiektų Gineso rekordų, bet jų nėra bazėje, nes jie nelaiko savo duomenų bazėje labai senų rekordų“, – sakė G. Pocius.

Pavyzdžiui, didžiausia pasaulyje peticija.

„5 milijonai – Lietuvoje nėra tiek gyventojų – surinkta parašų. 5 mln. 218 tūkst. parašų. Jie visi surinkti užsienyje. Užsienyje žmonės pasirašė peticiją, kad Sovietų Sąjunga pripažintų Lietuvos nepriklausomybę. Tuo metu ji buvo pati didžiausia pasaulyje“, – pasakojo V. Navaitis.

Vien tik pasirūpinti rekordu neužteks. Tenka patuštinti kišenę ir samdant rekordą fiksuojančius teisininkus.

„Kai pagerinau rekordą, galvojau, kad tapsiu antstolininku, nes labai jie brangūs. Jų valandinis yra labai brangus. Galvojau, kad noriu būti toks, kaip jie“, – šmaikštavo R. Bernatonis.

Nors rekordus gaudantys pripažįsta, kad patekti į knygą nėra taip lengva, karantinas parodė, kad žmonės nemiega.

Didžiausia lūpdažių skulptūra, aukščiausia plastiko butelių skulptūra, 16 metrų aukščio Kalėdų eglė.

„Pernai registravome 200. Kiek per metus yra darbo dienų? 220. Tai vos ne kasdien“, – sakė V. Navaitis.

Tik šie pasiekimai nugulė į Lietuvos rekordų knygą.

Tarp naujausių pasiekimų, visai neseniai patekusių į pasaulinę rekordų knygą, netrūksta ir originalių išradimų.

„Didžiausia lūpdažių skulptūra, aukščiausia plastiko butelių skulptūra, 16 metrų aukščio Kalėdų eglė“, – vardijo V. Navaitis.

Į Gineso rekordų knygą pateko ir didžiausias šakotis, 300 delfinų skulptūrėlių kolekcija, didžiausia sapnų gaudyklė arba masiškiausia kompiuterinio programavimo pamoka. Paklausite, o kas iš to įvertinimo?

„Didžiausias privalumas, kad apdovanojimo apačioje parašyta „oficialiai nuostabus“. Realiai mažai kas gali pasakyti: „Aš nuostabus“. Jeigu pasakai, kad esi nuostabus, tau sako: „Tu giriesi, maivaisi“. Bet aš turiu sertifikatą, kuris sako, kad aš esu oficialiai nuostabus“, – šnekėjo R. Bernatonis.

Kasmet į pasaulio rekordų knygą patenka apie 800 naujų pasiekimų visame pasaulyje, o rekordus fiksuojantys įsitikinę: tereikia šiek tiek pasistengti, labai norėti ir Lietuvos vardas čia atsidurs dar ne kartą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
visur ! isskyrus ekonomikoje ir ALGOSE !

Nuomonė

Nuomonė portretas
Manau, dar pirmaujame savo kvailumu. Tik kažin, ar tai fiksuojama Gineso rekordų knygoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių