Quantcast

Lietuva tapo viena iš 1 mlrd. euro dydžio NATO inovacijų fondo steigėjų

  • Teksto dydis:

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas su 16 kitų NATO šalių gynybos ministrų ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu penktadienį pasirašė Inovacijų fondo steigimo deklaraciją.

Jie sutarė iki 2022 metais vyksiančio NATO viršūnių susitikimo Madride susiderėti dėl fondo veiklos, funkcijų ir finansavimo modelio.

1 mlrd. eurų dydžio rizikos kapitalo fondas sieks pritraukti tiek NATO valstybių investicijas, tiek didžiausias privataus kapitalo investavimo ir technologijų kompanijas, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Anot jos, fondas investuos į potencialą turinčius aljanso šalių startuolius, padės vystyti ir saugumo bei gynybos srityse pritaikyti naujai atsirandančias technologijas: dirbtinį intelektą, autonomines, kvantines, viršgarsines technologijas, biotechnologijas ir kt.

Deklaraciją dar pasirašė Belgija, Čekija, Estija, Vokietija, Graikija, Vengrija, Italija, Latvija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija ir Jungtinė Karalystė.

Penktadienį NATO gynybos ministrai taip pat planuoja pritarti pirmajai sutartai aljanso dirbtinio intelekto panaudojimo saugumo bei gynybos srityse strategijai. 2022 metais bus pradėta kurti Gynybos inovacijų akseleratoriaus Šiaurės Atlanto regionui architektūra.   

„Siekdama sukurti palankią inovacijų ekosistemą ir pritraukti startuolius gynybos ir saugumo srityje, Lietuva jau žengė pirmuosius žingsnius. 2021 metais įsteigtas nacionalinis Gynybos investicijų fondas. Lietuva sieks sukurti palankias sąlygas pritraukti investicijas ir subrandinti naująsias lietuviškas dvigubo panaudojimo technologijas ir inovacijas, tuo pačiu ieškos sinergijos galimybių su NATO inovacijų fondu ir naujai kuriama NATO inovacijų ekosistema“, – teigiama KAM pranešime.


Šiame straipsnyje: NATOfondasgynybos ministrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių