Quantcast

Lietuvą puola savi politikai

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis Lietuvą vėl skundžia Briuseliui. Prie jo prisidėjo net 84 europarlamentarai, tarp jų – ir Viktoras Uspaskichas.

Gausios politikų pajėgos

V.Tomaševskio ir dar 84 Europos Parlamento (EP) narių pasirašytas laiškas jau pasiekė EP pirmininką, Lenkijos deleguotą Jerzy Buzeką. Daugiausia pasirašiusiųjų – lenkų tautybės europarlamentarai. Tačiau prie Lietuvą smerkiančio laiško prisidėjo ir Čekijos, Rumunijos, Graikijos, Suomijos, Vokietijos ir kitų ES šalių atstovai.

p>Beje, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas V.Tomaševskis nėra vienintelis laišką pasirašęs Lietuvos delegatas EP. Savo parašą padėjo ir Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas.

Ragina imtis priemonių

Europarlamentarų laiške teigiama, esą Lietuva šiurkščiai pažeidžia lenkų ir kitų tautinių mažumų teises.

Bene labiausiai skundžiamasi tuo, kad Lietuvos valdžia liepia nuimti lenteles su lenkiškais gatvių pavadinimais "netgi ten, kur tautinės mažumos sudaro 80 proc. visų gyventojų". Esą baudos už lenkiškas lenteles skiriamos pažeidžiant europinius teisės aktus. Be to, skundžiamasi, kad tautinės mažumos asmens dokumentuose negali įrašyti vardų ir pavardžių savo gimtąja kalba.

85 EP nariai reikalauja, kad Europos Taryba ir Europos Komisija griežtai reaguotų į pažeidimus Lietuvoje ir gintų tautinių mažumų teises.

Labai tolerantiškas

Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas dienraščiui teigė, esą jam nekliudo nei draudimas naudoti lenkiškas lenteles su gatvių pavadinimais, nei privalomas valstybinės kalbos vartojimas asmens dokumentuose. Politikas tikino laišką pasirašęs dėl to, kad jis yra "tolerantiškas žmogus".

– Dėl ko priėmėte sprendimą pasirašyti šį laišką? – dienraštis paklausė V.Uspaskicho.

– Sprendimas labai paprastas. Palaikantis toleranciją, nacionalines mažumas. Nieko čia ypatinga nėra. Pats priklausau tai mažumai.

– Rusų tautinė mažuma, jūsų manymu, taip pat diskriminuojama?

– Tai nėra pasirašymas tik dėl diskriminavimo... Mane asmeniškai tai labai daug kur pažeidžia.

– Ar manote, kad rusų tautinei mažumai taip pat turėtų būti užtikrinta teisė į pavardžių rašybą originalo kalba ir dvikalbius gatvių pavadinimus?

– Dėl gatvių pavadinimų... neturiu jokių pretenzijų. Manau, gal nebūtinai kad ir lenkiškai būtų rašoma. Dėl pavardžių? Sunku pasakyti.

– Bet jeigu jums visa tai netrukdo, kodėl pasirašėte laišką?

– Laišką pasirašiau todėl, kad esu tolerantiškas žmogus. Jeigu mato viena ar kita nacionalinė mažuma, kad yra diskriminuojama, tai reikia atkreipti dėmesį.


J.Karosas: kenkia Lietuvai

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, socialdemokratas Justinas Karosas V.Tomaševskio ir V.Uspaskicho demaršą vertina kaip politinio kapitalo kaupimo priemonę.

"Jeigu žmogus, Vilniaus krašte gimęs, bet esantis lenkų tautybės, šiandien nemoka kalbėti lietuviškai ir jeigu jis važiuoja į gretimą rajoną ir sako: "Aš važiuoju į Lietuvą", tai labai atsiprašau. Apie kokią tautinę priespaudą gali būti kalba? Galima kalbėti apie nenorą integruotis į Lietuvos kultūrą. Kai kurie politikai taip nori kaupti sau politinį kapitalą. Užuot padėję žmonėms integruotis į lietuvišką gyvenseną išsaugant savo tautinį mentalitetą, jie kenkia, dirbtinai gilina konfliktą", – teigė J.Karosas.

Seimo narys mano, kad šis laiškas neabejotinai pakenks Lietuvos įvaizdžiui tarptautinėje arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių