Quantcast

Lietuva nerimauja dėl Astravo AE saugumo

  • Teksto dydis:

Baltarusiai ketina jau šių metų pabaigoje į Astravo atominės jėgainės aikštelę atsigabenti Rusijoje pagamintą pirmojo bloko reaktorių, o jį paleisti planuoja 2018 metais. Lietuvos ekspertai nerimauja dėl šios pigiausios pasaulyje pastatytos atominės elektrinės saugumo, rašo "Lietuvos žinios".

"Baltarusijoje AE priežiūrą vykdo ne atominės energetikos specialistai, o Minsko pareigūnai, kuriuos savo ruožtu komandiniais metodais kontroliuoja prezidento rūmai. Kyla rūpestis, kad nebūtų paminti branduolinės saugos reikalavimai. Juk iš baimės ir nenorėdami atsilikti nuo grafiko mūsų kaimynai gali AE pastatyti bet kaip. Posovietinėje erdvėje posakis "norėjome kaip geriau, o išėjo kaip visada" vis dar aktualus", - nuogąstavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius, nepriklausomas energetikos ekspertas Romas Švedas.

Užsienio reikalų ministerijos Ekonominio saugumo politikos departamento direktorė Gitana Grigaitytė teigia, kad ypatingą nerimą kelia Baltarusijos pareiškimai, kad jos atominė elektrinė bus pigiausiai pastatyta atominė elektrinė pasaulyje, o žinant, kad branduolinės saugos sprendimai ir technologijos kainuoja brangiai, kyla klausimas, kieno sąskaita Baltarusija taupo statydama savo pirmąją atominę elektrinę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių