Quantcast

Lietuva nekovoja su kyšininkavimu?

  • Teksto dydis:

Lietuva labai mažai, o gal ir visai nevykdo savo pažadų ir tarptautinių įsipareigojimų kovojant su kyšininkavimu. Tokią išvadą po tyrimų padarė su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ komanda. Pokalbis su šios organizacijos skyriaus Lietuvoje vadove Ingrida Kalinauskiene.

– Kova su korupcija – silpnoji Lietuvos pusė. Kelinti nuo galo esame?

– Šiame vertinime patenkame į šalių, kurios prastai arba visai neįgyvendina EBPO konvencijos įsipareigojimų. Esame maža valstybė, vadinasi, daug veikiame su užsienio šalimis – per eksportą, turime savo padalinių. Veikiame plačiau nei tik Lietuvos mastu. Veikiant kitose rinkose yra įvairių rizikų, vienos iš jų – korupcija: galimas užsienio pareigūnų papirkimas, kyšiai ir pan. EBPO kovoja su kyšininkavimo konvencija ir kviečia šalis nares įsipareigoti užkirsti kelią tokiam papirkinėjimui užsienio šalyse. Kai įstojome į EBPO prieš penkerius metus, prisiėmėme ir šį įsipareigojimą. Tyrimas ir vertina, kaip šalims sekasi įsipareigojimo laikytis ir kur esame.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokia situacija Latvijoje ir Estijoje?

– Tiek latviai, tiek estai atrodo geriau. Latviai šių metų vertinime yra viena iš dviejų šalių, kurie pakilo viena kategorija aukščiau ir yra prie vidutiniškai savus įsipareigojimus įgyvendinančių. Turi žymiai daugiau tyrimų nei Lietuva. Tikrai turime kur pasitempti. Kaimynų patirtis rodo, kad tai įmanoma.

– Gal galite plačiau pakomentuoti skandalingą skaičių, kiek korupcijos galimų papirkimų tyrimų buvo atlikta per pastaruosius metus.

– Tyrimas ir vertina, kiek buvo pradėta ikiteisminių tyrimų dėl korupcijos svetur. Mes turime vieną dėl galimo įmonės, susijusios su kraujo rinkimu ir perdirbimu, pareigūnų papirkimo Latvijoje. Šis tyrimas pasibaigė, nes pritrūko įrodymų. Tai vienas iš iššūkių, su kuriuo susiduriame, kadangi pritrūksta informacijos, bendradarbiavimo su kitomis institucijos užsienio šalyse. Vienas iš siūlymų, kurį teikiame, – stiprinti teisėsaugos institucijų bendradarbiavimą.

Tikrai turime kur pasitempti. Kaimynų patirtis rodo, kad tai įmanoma.

– Kokios to priežastys? Kodėl korupcija lieka nebaudžiamoje zonoje?

– Kalbame apie korupcijos atvejus užsienio šalyse. Vadinasi, išeina iš nacionalinių šalies ribų ir turime bendradarbiauti su kitomis institucijomis. Labai svarbu stiprinti bendradarbiavimą ir duomenų keitimąsi. Taip pat svarbu, kad ir verslas žinotų, kokių įsipareigojimų turi laikytis. Kai įmonė veikia kitoje šalyje, ji reprezentuoja mūsų šalį. Jei nesilaikome įstatymų, paperkame pareigūnus, formuojame tos šalies piliečių nuomonę apie Lietuvą.

– Jei nepavyksta surinkti įrodymų, gal lietuviai nekyšininkauja?

– Nė viena įmone nėra atspari korupcijai. Visos įmonės susiduria su rizika, tik ar pastebi laiku ir gali tinkamai suvaldyti, kad nevirstu skandalu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Be grynųjų stambiam pakete - niekur

Be grynųjų stambiam pakete - niekur portretas
Ir kyšio davimo sumos išaugo. Nes infliacija. Ir medikų, teisininkų, prokurorų, profesorių ir mokslo dr kurie komisijose, vaikams ir anūkams narkomanams jau nebe užtenka ankstesnių kyšių sumų narkotikų dozei nusipirkti. Ir policija eina iš darbo, nes viskas jau sukelta į internetą, net e.sveikata yra ir nebepasislėpsi kad nė trijų pritupimų negalintis padaryti kelių patrulis su sergančia bepročių galva, paveldėta iš pusiau ukrainietės motinos ir pusiau ruso tėvo nebeatitinka nė minimalių profesijai keliamų kriterijų, kyšių nėra, pažymų jig neva yra sveiki nebenysiperka.

tik

tik portretas
m??? kas kovos ? gal tokie teismai su prokurorais bei /medikai/ kurie /teise/ jurbarko bandita globojama kgb filjalo darbogaujos su paciu sefu?-;;-;;-;;

Masiulis

Masiulis portretas
melas, lytuvoje laba stipre kovoja su korupcyja, pac maciau
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių