Quantcast

Lietuva išrinkta Jungtinių Tautų Narkotinių medžiagų komisijos nare

Jungtinių Tautų (JT) Ekonomikos ir socialinių reikalų taryboje (ECOSOC) Niujorke vykusiuose rinkimuose į JT Narkotinių medžiagų komisiją (angl. Commission on Narcotic Drugs, CND), Lietuva buvo išrinkta 2022-2025 metų kadencijai. Į 3 Rytų Europos šalių grupės vietas, be Lietuvos, kandidatavo Rusija, Slovėnija, Kroatija.

Kartu su Lietuva (surinko 40 balsų) į šią komisiją iš Rytų Europos šalių grupės išrinktos Slovėnija (48 balsai) ir Rusija (35 balsai).

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktorius dr. Renaldas Čiužas džiaugėsi, kad visus metus trukusį Departamento inicijuoto kandidatavimo kampanijos veiklų maratoną galiausiai užbaigė puikios žinios iš Niujorko.

„Dėkoju savo komandos nariams, Lietuvos nuolatinei misijai Jungtinėse Tautose, t. y. gerb. ambasadorei Audrai Plepytei ir jos komandai Niujorke, Užsienio reikalų ministerijos ir kitų institucijų kolegoms, be kurių įsitraukimo ši kandidatavimo kampanija ir šis džiugus rezultatas nebūtų pasiektas. Vienas etapas užsibaigė, tad dabar keliame sau uždavinį sutelkti narkotikų srityje veikiančias institucijas ir suinteresuotus subjektus, kad tinkamai pasiruoštume Lietuvos atstovavimui Komisijoje, ir Lietuva sėkmingai vykdytų Komisijos nario pareigas per kadencijos laikotarpį“, – sakė direktorius.

Komisija yra viena kertinių JT sistemos agentūrų, veikiančių pagal 1961 m. Bendroji narkotinių medžiagų konvenciją, pataisytą pagal 1972 m. protokolą, 1971 m. Psichotropinių medžiagų konvenciją, 1988 m. Jungtinių Tautų Organizacijos konvenciją dėl kovos su neteisėta narkotinių priemonių ir psichotropinių medžiagų apyvarta, kurios yra laikomos pagrindiniais tarptautinės narkotikų kontrolės sistemos dokumentais. Jos sesijos laikomos svarbiausiu pasauliniu forumu narkotikų pasiūlos ir paklausos mažinimo politikai ir tarptautinio bendradarbiavimo stiprinimo klausimams aptarti.

Todėl Lietuvai teko svarbi užduotis skleisti Europos Sąjungos (ES) vertybes šiame forume ir prisidėti prie pasaulinės narkotikų politikos formavimo. Komisiją sudaro 53 nariai, renkami ketverių metų kadencijai, pagal regioninėms grupėms skirtą renkamų vietų skaičių. Rytų Europos šalių regioninė grupė, kuriai priklauso Lietuva, Komisijoje turi 6 renkamas vietas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių