Quantcast

Lietuva atsisveikina su G. Ručyte-Landsbergiene

  • Teksto dydis:

Nuotraukoje, Gražina Ručytė-Landsbergienė prie fortepijono, instrumento, su kurio praleista daugelį metų grojant ir mokant kitus. Fortepijono muzika suvedė jos ir Vytauto Landsbergio gyvenimus ir lydėjo per visus, kartu nueitus, šešis dešimtmečius. Didžiulės netekties slegiamas profesorius, sunkiai renka žodžius ir prisimena judviejų atsisveikinimą, praneša LNK žinių tarnyba.

„Buvo savaitė ar dvi. Pasakė: „aš viską padariau, o tu dar ne viską, tai saugok save.“ Privalau vykdyti. Viskas. Toks rūpestis jos buvo, kad aš jau saugočiau save, nes ji jau nebegalės“, – sakė mirusiosios vyras Vytautas Landsbergis.

„Būna išleistuvių į gyvenimą, o būna – į kitą gyvenimą“, – taip apie atsisveikinimą su G. Ručyte-Landsbergiene, pranešime rašė jos artimieji – be šermenims būdingos tragedijos, bet su jautriu, Landsbergių šeimoje vyravusiu humoru.

„Mūsų namuose derėjo stiprumas ir švelnumas. Du jausmai. Kai reikėdavo vieno jausmo, mama turėjo per Sibirą, per sausio įvykius, o kai reikėdavo namie, ji turėdavo labai daug švelnumo. Ji buvo labai gera mama, močiutė, promočiutė“, – teigė sūnus Vytautas V. Landsbergis.

Į kompozitorių namus pavakarę rinkosi velionę pažinoję žmonės. Su vienais siejo muzika, darbas, su kitais – Sąjūdis, darbai Lietuvai.

„Didžiulė netektis. Kartos keičiasi, ta karta per tuos trisdešimt metų tie mūsų kelrodžiai pradeda išeiti, tai labai sunku“, – kalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Atsisveikina ir Čiurlionio menų mokyklos choras „Aidija“, su kuriuo Gražina Ručytė-Landsbergienė dirbo ne vienus metus. Bet visada, kaip sako sūnus, muzika, šeima ir Lietuva buvo šalia.

„Lietuva, Sąjūdis, turbūt nebūtų padaręs tiek tėvukas, jei ne ji. Ji buvo užnugaris visas. Man, kaip šeimos modelis – kaip dviese šeima viską daro ir muziką, ir politiką, ir šeimą“, – sakė Vytautas V. Landsbergis

G. Ručytę-Landsbergienę visą gyvenimą lydėjo muzika. Ji akompanavo garsiems solistams, muzikos mokė kitus. Jai teko ir tremtinės dalia, ir po nepriklausomybės atkūrimo, pirmosios šalies ponios vaidmuo.

Vytautas V. Landsbergis, sūnus:

„Na stipri labai, vakar net žiūrėjau, kaip karalienė ji gulėjo. Turbūt labiau ne liūdi, o džiaugiesi ir didžiuojiesi, toks keistas jausmas. Duok Dieve kiekvienam taip nugyvent ir taip ramiai išeit“, – kalbėjo sūnus.

Velionės urna išnešta bus rytoj, 17 valandą aukojamos Šv. Mišios Bernardinų koplyčioje. Apie laidotuves artimieji kol kas nepraneša.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu,

pritariu, portretas
Taip, p.D.Ksaniene, skaudi ir baisi realybe, kai tiek skurdziu, kurie gali tyciotis is mirusio,jo artimuju...Belieka viltis,kad ju mazuma,nesinori nei skaityti,bet baisu isivaizduot,kaip reikia jaustis artimiesiems paskaicius,tikiu,kad daugybe lietuvos zmoniu,kurie reiskia uzuojauta,bent kazkiek palengvins artimiesiems netekti...Velionei-amzinaji atilsi.

kad

kad portretas
Apgailestauji...nereiškia ,kad ašaros tikros......apie save galvoji,kas bus ,jeigu bus .../?

Anonimas

Anonimas portretas
Labai dziaugiuosi savimi ,jeigu kas butu pasakes pries kelis menesius ,kad man bus gaila V.L nepatikeciau ,bet kai ji pamaciau prie zmonos urnos ,man nevalingai akyse atsirado asaru,matyt ne visai esu zlugusi moraliskai
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių