Quantcast

Lietuva atgalinius bilietus nupirko beveik dvidešimčiai irakiečių

Lietuva jau nupirko atgalinius bilietus beveik dvidešimčiai nelegaliai į Lietuvą patekusių irakiečių, jie sutiko savanoriškai grįžti į savo šalį, sako vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

„Naujas pozityvus posūkis – Irako piliečiai, nelegaliai patekę į šalį birželį, jau pradėjo palikti Lietuvą savanoriškai, kai Lietuvoje apsilankė aukšto lygio Irako užsienio reikalų ministro delegacija – jie įtikino kai kuriuos žmones palikti Lietuvą savanoriškai. Iki šiol jau nupirkti bilietai beveik dvidešimčiai migrantų, jiems vykdomas savanoriško grąžinimo procesas“, – antradienį Lietuvos ir užsienio žiniasklaidai skirtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje teigė viceministras.

Ambasadorius migracijai, buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius taip pat teigė matantis rimtą požiūrį iš Irako delegacijos ir sveikino Bagdado avialinijų sprendimą stabdyti skrydžius į Minską.

„Vėlgi – tai nėra tvaru, mes nežinome, kiek tai tęsis. Svarbu taip pat užkirsti kelią kitoms alternatyvoms, nes jie (Minskas – BNS) ieško kitų alternatyvų, kitų kompanijų, kurios vykdytų šiuos skrydžius. Tai tikrai komplikuota, nes žmonės koncentruojasi Minske. Tikimės, kad jie grįš į Iraką“, – teigė diplomatas.

A. Abramavičius taip pat pripažino, kad sustabdyti skrydžiai gali būti „bet kada atnaujinti“, o kelių savaičių pertrauka leidžia Lietuvos tarnyboms labiau susitelkti į migrantų prašymų nagrinėjimus ir jų apgyvendinimo klausimus.

Jo duomenimis, Lietuvai pradėjus griežčiau kontroliuoti sieną ir fiziškai neįleisti migrantų, per pastarąsias dvi savaites į Lietuvą nelegaliai pateko apie 80 asmenų, dauguma – iš pažeidžiamų grupių.

„Visi pastaruoju metu patekę pažeidžiami migrantai Lietuvoje atsidūrė tik dėl humanitarinių priežasčių, visi kiti buvo nukreipti į sienos kirtimo punktus ar į konsulatus“, – sakė viceministras.

A. Abramavičiaus duomenimis, iš viso Lietuvoje migrantų stovyklose ir kitose vietose jau yra beveik 4,2 tūkst. migrantų, Migracijos departamentas jau priėmė nagrinėti 1,1 tūkst. jų prieglobsčio prašymų, pakeliui – dar apie 1,3 tūkst. prašymų.

Anot jo, nuo šios savaitės pradžios Vidaus reikalų ministerijos, Migracijos departamento ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovų suburta mobilioji komanda lankosi apgyvendinimo vietose savivaldybėse, specialistai registruoja migrantus ir klausia apie jų ketinimus bei bando įtikinti juos savanoriškai grįžti į savo kilmės šalį. Kartu siekiama nustatyti migrantų kilmę, Irako piliečių atveju – ar jie arabai, ar kurdai.

Viceministras, kaip ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas, pabrėžė, kad viena pagrindinių užduočių Lietuvai šiuo metu yra pagerinti migrantų gyvenimo sąlygas – tam perkami ir nuomojami moduliniai konteineriai, jie įrengiami trijose pagrindinėse vietose: Pabradėje, Medininkuose ir Rūdninkų poligone.

Ruošiamasi migrantų bangai iš Afganistano

R. Liubajevas pridūrė, kad apie 80 migrantų yra afganai, tačiau jie Lietuvą pasiekė dar metų pradžioje, iki krizės šalyje, kai galutinai pasitraukus amerikiečiams ir NATO sąjungininkams Talibanas perėmė valdžią iš buvusios Vyriausybės.

A. Abramavičius pripažino, kad Lietuva yra „labai susirūpinusi“, kad migrantai iš Afganistano gali tapti nauja antplūdžio banga, kurią pakurstyti gali ir Minsko režimas.

„Žinoma, mes esame labai susirūpinę, kad tai gali tapti nauju maršrutu. Žvalgyba tiria galimą scenarijų, įvertindama jo galimą egzistavimą, kad Lukašenka bandys atverti naują kanalą į Europos Sąjungą tiek skrydžiais, tiek ir traukiniais“, – tvirtino viceministras.

Pastaraisiais mėnesiais išaugo nelegali migracija į Lietuvą iš Baltarusijos, iš viso šiemet pasienyje jau sulaikyta daugiau kaip 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų, didžioji jų dalis – iš Artimųjų Rytų ir Afrikos valstybių, dauguma atvyksta be dokumentų.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad tai – organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių