Quantcast

Lietuvą aplankys ispanų monarchas

Po mėnesio Lietuvą turėtų aplankyti karališkoji Ispanijos šeima. Tai bus pirmasis ispanų monarchų šeimos vizitas mūsų šalyje.

Programa dar neskelbiama

Gegužės 6 ir 7 d. planuojamas valstybinis Ispanijos karaliaus Jono Karolio I ir jo žmonos karalienės Sofijos vizitas į Lietuvą.

Oficialiai jo data ir konkreti programa dar neskelbiama. Tačiau paprastai per tokius vizitus aukšti svečiai susitinka su valstybės prezidentu, parlamento vadovu, premjeru ir ministrais, vietos verslininkais ir toje šalyje gyvenančiais tautiečiais, surengiama keletas iškilmingų pietų ir vakarienių. Pirmąkart Vilniuje besilankančiai karališkajai šeimai gali būti surengta ekskursija po Lietuvos sostinę, išvyka į kitą miestą, veikiausiai į Trakus. Monarcho sutuoktiniui paprastai paruošiama atskira vizito programa.

p>Oficialūs karalių vizitai visada pagal diplomatinį protokolą yra aukščiausio rango – jie vadinami valstybiniais. Monarchai gali atvykti ir neoficialių vizitų, pavyzdžiui, pamedžioti ar pailsėti priimančios valstybės kurortuose.

Atsakomasis vizitas

Tai bus atsakomasis Ispanijos karaliaus ir karalienės vizitas. Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma Madride su valstybiniu vizitu lankėsi 2005 m. birželį. Tuomet Lietuvos ir Ispanijos vadovai, be kita ko, pasikeitė aukščiausiais savo šalių apdovanojimais. Jonui Karoliui I įteiktas Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine, karalienei Sofijai – Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius. V.Adamkus tuomet gavo Izabelės Katalikės ordiną su grandine, A.Adamkienė – Izabelės Katalikės ordino Didįjį kryžių.

Todėl per būsimą ispanų karališkosios šeimos vizitą Lietuvoje nebebus keičiamasi apdovanojimais.

71 metų Ispanijos monarchas, kurio oficialus vardas yra Juan Carlos Alfonso Victor Maria de Borbon y Borbon-Dos Sicilias, yra vienas žinomiausių karališkųjų asmenų pasaulyje. Tremtyje Romoje gimęs Jonas Karolis I Ispanijos soste sėdi jau daugiau kaip 33 metus. Jis buvo karūnuotas 1975-aisiais, po diktatoriaus Francisco Franco mirties.

Ispanijos karalius, prisidėjęs prie pergalės prieš F.Franco režimą, ir toliau yra politiškai aktyvus.

Ispanai savo karalių vertina vidutiniškai 7,9 balo iš dešimties. Prieš kurį laiką būta gandų, kad Jonas Karolis I ruošiasi artimiausiu metu sostą perleisti sūnui Astūrijos princui Felipei, tačiau jie iki šiol nepasitvirtino.

Pakviesti keli karaliai

Lietuva pastaruoju metu gana dažnai sulaukia karališkųjų šeimų vizitų. Vien per beveik trejus pastaruosius metus Lietuvoje lankėsi britų monarchė Elžbieta II, Japonijos imperatorius Akihitas, Nyderlandų karalienė Beatričė.

Į šių metų liepos 6 d. rengiamą Lietuvos vardo tūkstantmečio oficialų paminėjimą yra pakviesti Danijos karalienė Margarita, Švedijos monarchas Karolis XVI Gustavas, Norvegijos karalius Haraldas V. Į jubiliejines iškilmes taip pat turėtų atvykti Latvijos, Suomijos, Lenkijos, galbūt Vokietijos prezidentai, Estijos premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių