Quantcast

Lenkų fanai nerimsta: feisbuke pasirodė dar viena nesantaiką kurstanti paskyra

Antradienio popietę populiariame socialiniame tinklapyje „Facebook“ pasirodė puslapis, provokuojantis nesantaiką tarp lietuvių ir lenkų. Grupę, kuri iššaukiančiai pavadinta „Litewski chamie, klęknij przed Polskim panem“ („Lietuvi chame, klaupkis prieš lenkų poną“) pastebi vis daugiau socialinio tinklapio vartotojų.

Puslapio pavadinimas pasirinktas visiškai neatsitiktinai. Per praėjusį ketvirtadienį Poznanėje vykusių UEFA Europos lygos atsakomųjų rungtynių tarp Poznanės „Lech“ ir Vilniaus „Žalgirio“ komandų metu tribūnose išskleistas transparantas su lygiai tokiu pačiu užrašu. Tuo pasirūpino Poznanės klubo sirgaliai.

Socialiniame tinkle sukurtos grupės viršelio nuotraukoje matyti žiniasklaidoje plačiai paplitęs užfiksuotas rungtynių epizodas. Jame didelis, apie 50 metrų ilgio transparantas, kurį rungtynių metu išskleidė šovinistiškai nusiteikę „Lech“ aistruoliai.

Grupės profilio nuotraukoje nupiešti du kelio ženklai, kuriuose lenkų ir lietuvių kalbomis užrašytas Vilniaus miesto pavadinimas. Lietuviškasis variantas paveiksliuke užbrauktas, o žodyje „Wilno“ pabraukta lenkų abėcėlės raidė „W“, taip pabrėžiant kai kurių priešiškai nusiteikusių lenkų pretenzijas į Vilniaus kraštą ir lenkiškų raidžių naudojimą rašant pavardes bei gatvių pavadinimus.

Prie puslapio informacijos matyti vienintelis žodis „Reaktywacja“ (lenk. „atsinaujinimas“).

Tiesa, puslapis nėra labai aktyvus, mat per tris valandas nuo atsiradimo jį pamėgo apie keturiasdešimt „Facebook“ vartotojų. Tarp įrašų taip pat yra priešiškai nusiteikusių lietuvių „atsakomieji“ šūkiai ir panašaus pobūdžio žinutės.

Puslapiui pasirodžius, nemažai lietuvių ėmė juo dalintis kitose aktyviai lankomose grupėse, skatindami nepasiduoti provokacijoms ir pranešti „Facebook“ administracijai apie netinkamo turinio puslapį.

„Nepasiduokite saujelės puspročių provokacijai, jie nereprezentuoja visų lenkų. Geriau kiekvienas praneškite apie ši puslapį. Du tokius pat puslapius FB šiandien jau uždarė, ir šitas negyvuos ilgiau keliu valandų“, - minėtoje grupėje skelbia vienas iš vartotojų.

Tiesa, kas sukūrė nesantaiką kurstantį puslapį, nėra aišku.

Reaguodama į praėjusį ketvirtadienį įvykusį incidentą, UEFA paskelbė skirsianti baudą Poznanės klubui, o Didžiosios Lenkijos vaivadijos administracijos vadovas uždarė "Lech" sirgaliams rezervuotą stadiono tribūną, kurioje buvo iškabintas įžeidžiantis užrašas. Šias rungtynes "Lech" laimėjo rezultatu 2:1, tačiau į kitą Europos lygos etapą pateko Lietuvos klubas.

Provokaciją pasmerkė nemažai Lenkijos institucijų ir garsių žmonių, tarp jų – ir Lenkijos užsienio reikalų ministerija bei Radoslavas Sikorskis. Tiesa, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis tvirtino, jog rungtynių metu iškeltas transparantas yra Lietuvos specialiųjų tarnybų darbas.

Puslapį galite rasti čia: https://www.facebook.com/litewskichamie12?fref=ts



NAUJAUSI KOMENTARAI

AsAs

AsAs portretas
Vakar toki puslapi buvau rades, su tokiu paciu pavadinimu ir ten jau buvo virs 7000 like'u, bet matomai ji uzdare, bet vat jau vel naujas.

nnn

nnn portretas
negaus jie Vilniaus ir viskas, lai nesvajoja, o va Suvalkai Lietuvai visai galėtų atitekti.

shkias

shkias portretas
kazkas specialiai kirsina tautas :(
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių