Quantcast

LAT atmetė įtėvių, siekusių panaikinti įvaikinimą, skundą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį atmetė tėvų, siekusių panaikinti įvaikinimą, paaiškėjus vaikų ligoms, skundą.

Kaip BNS informavo teismo atstovė Dovilė Skiauterienė, palikta galioti nepakeista apeliacinės instancijos teismo nutartis.

„Teisėjų kolegija nurodė, kad proceso atnaujinimas įvaikinimo bylose, kai juo siekiama teismo sprendimo dėl įvaikinimo panaikinimo, galimas tik išimtiniais atvejais, kai įvaikinimo palikimas reikštų esminį vaiko ar kitų asmenų interesų pažeidimą, jei nėra kitų teisinių būdų šiems interesams apginti“, – teigia LAT.

Pasak Aukščiausiojo Teismo, tokiais galėtų būti laikomi atvejai, kai vaikas įvaikintas be tėvų sutikimo, jei įvaikinimo byloje buvo pateikti suklastoti dokumentai apie įtėvių sveikatos būklę, galinčią kelti grėsmę vaikui, ir panašūs.

„Šiuo aspektu pažymėtina, kad faktinis jau įvaikinto vaiko interesų pažeidimas, padarytas įtėvių (pavyzdžiui, faktinis vaiko palikimas, nesirūpinimas juo, piktnaudžiavimas tėvų valdžia ir pan.) savaime nelaikytinas išimtinai svarbia priežastimi atnaujinti procesą įvaikinimo byloje, nes tokiu atveju būtent įvaikinto vaiko teisių pažeidimas, o ne pats įvaikinimas neatitinka vaiko interesų“, – nusprendė teismas.

„Todėl aplinkybės, susijusios su įvaikinto vaiko teisių pažeidimais po įvaikinimo, sudaro pagrindą spręsti dėl tėvų valdžios apribojimo įtėviams, tačiau savaime nelaikytinos teisiškai reikšmingomis sprendžiant dėl proceso atnaujinimo įvaikinimo byloje“, – teigia LAT.

Šeimos advokatas Vidas Vilkas BNS teigė, jog dėl šio atvejo greičiausiai bus kreiptasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

Pasak advokato, LAT šia nutartimi suformavo svarbią praktiką dėl to, kaip turėtų būti elgiamasi paaiškėjus įvaikių sveikatos problemoms.

„Jeigu iškyla įvaikintų vaikų sveikatos problemos, tai bet kokiu atveju gali būti klausimas sprendžiamas tik dėl valstybės atsakomybės: gydytojams nenustačius tų ligų, neatlikus medicininių patikrinimų, ir taip toliau. Bet negali būti sprendžiamas klausimas dėl įvaikinimo panaikinimo“, – sakė jis.

Užsienyje gyvenanti lietuvių šeima panaikinti dviejų broliukų įvaikinimą siekė paaiškėjus sunkiems jų sveikatos sutrikimams.

Pora teigia, jog vaikams, kurie buvo įvaikinti kaip visiškai sveiki, nustatyta įvairių sutrikimų, kai kurie – įgimti. Dėl to kilo didelių elgesio problemų, o tėvų teisės jų valstybėje buvo apribotos, siekiant vaikus patalpinti į specialią globos įstaigą.

Šeimos teigimu, specialistai padarė išvadą, jog vaikai į šeimą negalės grįžti iki pilnametystės, abejojama, ar jie kada nors sugebės įgyti teigiamos prisirišimo prie žmonių patirties.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba teigia, jog vaikai įvaikinti visiškai sveiki ir sutrikimai jiems pasireiškė po įvaikinimo.

Tarnyba teigia, jog patys įtėviai netinkamai rūpinosi vaikais ir neturėtų mėginti perkelti atsakomybės patiems vaikams ar tarnybai, tokiu būdu pateisinant savo kaltus veiksmus ar neveikimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kada

kada portretas
tas strasburas byla isnagres? po 7 metu?

Baisu

Baisu portretas
O koks tų vaikų gyvenimas bus toje šeimoje niekam nerūpi.Jie ne tik nemylimi,bet ir nekenčiami.Galima tik įsivaizduoti kaip bus su jais elgiamasi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių