Quantcast

Labdaros valgyklose - nauji lankytojai

Darbo biržai prognozuojant, kad nedarbas Lietuvoje iki metų pabaigos pasieks 10 proc., policijos pareigūnai sako numatantys vagysčių plitimą. Tuo metu labdaros valgyklos skaičiuoja naujus lankytojus.

Seimo narys, ekonomistas Kęstutis Glaveckas aiškina, kad dėl tuščio Vyriausybės rezervo dabar gyvename „kaip cirko pelės“, tačiau jis ramina, kad Lietuva yra mačiusi ir blogesnių laikų, skelbia nacionalinis transliuotojas.

Labdaringa veikla užsiimančios organizacijos „Caritas“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Janina Kukauskienė sako, kad šiomis dienomis į labdaros valgyklą Kaune užsuka vis daugiau anksčiau čia nesilankydavusių žmonių.

„Tai dar nėra masinis reiškinys, bet padaugėjo ateinančių pavalgyti, dirbančiųjų arba inteligentijos sluoksnio žmonių. Tai pagyvenę žmonės, kurie, matyti, tikrai neturi ko pavalgyti namuose, jei jau ateina į labdaros valgyklą, kur, kaip žinia, lankosi tikrai įvairūs žmonės – ir iš įkalinimo įstaigų sugrįžę, ir su įvairiomis priklausomybėmis“, – nacionaliniam transliuotojui pasakojo J.Kukauskienė.

Policijos departamento atstovė spaudai Danutė Daunoravičiūtė savo ruožtu tvirtina, kad policijos analitikai jau kurį laiką pastebi turtinių nusikaltimų skaičiaus augimą.
„Kol kas jis normos ribose, bet, žingsnelis po žingsnelio, didėjimas vis dėlto jau prasidėjo, ypač tai pajutome nuo praėjusių metų rudens. Turint galvoje, kad bendras Lietuvos nusikalstamumo paveikslas toks, jog 50 proc. padarytų nusikaltimų sudaro būtent vagystės, galima numatyti, kad jų daugės: iš prekybos vietų, iš privačios nuosavybės, iš automobilių“, – nacionaliniam transliuotojui kalbėjo D.Daunoravičiūtė.

Pasak jos, pareigūnams nerimą kelią ir pasirodę pirmieji požymiai, kad gali padaugėti turto prievartavimo atvejų. „Tie procesai jau dabar prasidėję. Kai verslo įmonės viena su kita nebepajėgia atsiskaityti, problemos sprendžiamos anaiptol ne- civilizuotais būdais“, – aiškino D.Daunoravičiūtė.

Anot K.Glavecko, Lietuvoje besiklostančią situaciją komplikuoja tai, kad dabartinė Vyriausybė šalies problemas turi spęsti tuščiu rezervu.

„Vokietijoje paskelbta 50 mlrd. eurų investavimo programa, Prancūzijoje – 10 mlrd. Esmė ta, kad visos tos šalys turi valstybės rezervus. Jie negyvena kaip cirko pelės, kaip kad mes. Tas 1,03 mlrd. Lt, kurie yra Stabilizavimo fonde, – menki pinigai.

Latvija, kur krizė, tiesa, gilesnė nei pas mus, iš tarptautinių organizacijų sulaukė 8 mlrd. eurų paskolos. Jeigu palygintume tuos milijardus, kuriais disponuoja jie, ir tą milijardą, kurį turime mes, žinant, kad abiejų šalių problemos labai panašios, mes absoliučiai nuogi stovime dilgėlėse“, – sakė jis.

K.Glavecko teigimu, būtent investicijos padėtų kovoti su bedarbyste. „Dabartinės Vyriausybės uždavinys – surasti, iš kur pasiskolinti pinigų“, – aiškino jis.

Tačiau K.Glaveckas pabrėžė, jog nors šiais metais lengva nebus, jų negalima lyginti su pirmaisiais metais po nepriklausomybės atkūrimo, kai nedarbas taip pat šovė į aukštumas.

„Palyginimui galiu pasakyti, kad nuo 1990 metų mes turėjome 6 kritimo metus. Didžiulės recesijos metu reikėjo sukurti naujas rinkas, savo pramonę ir įsteigti valiutą. Dabar mums to nereikės, dabartinė krizė nebus tokia ilgalaikė ir tokia gili.

Pavyzdžiui, mūsų BVP per pirmus 3 metus nuo 1990 metų sumažėjo apie 40 proc. Dabar, blogiausiu atveju, BVP gali sumažėti apie 4,8 proc., tad mastai nepalyginami“, – sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Lietuvos darbo biržos Darbo rinkos politikos realizavimo skyriaus vedėja Vilija Zakšauskaitė sako, kad birža jau numatė, jog bedarbiams padės mokėdama subsidijas juos priimantiems darbdaviams, rems viešųjų darbų programas, padės bedarbiams įgyti profesiją.

Anot jos, „jau dabar yra parengtos ir pradėtos įgyvendinti užimtumo rėmimo ir profesinio gebėjimo didinimo programos, planuojama paremti ir įdarbinti daugiau nei 30 tūkst. darbo netekusių asmenų, darbdaviams mokant nustatyto dydžio subsidijas“.

„Darbdaviai sunkmečiu kels aukštesnius reikalavimus, iš potencialių kandidatų rinksis pačius geriausius, todėl žmonės turi stengtis maksimaliai didinti savo konkurencines galimybes“, – sakė V.Zakšauskaitė.


Šiame straipsnyje: labdaros valgyklosnedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių