Quantcast

L. Savickas apie STT apklausą: dėl sandorio skaidrumo neturi likti jokių abejonių

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) antradienį kaip liudytojas ikiteisminiame tyrime dėl reagentų pirkimų apklaustas Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas sako, kad dėl šio sandorio skaidrumo neturi likti jokių abejonių.

„(...) kaip liudininkas buvau apklaustas STT pareigūnų atliekamame ikiteisminiame tyrime. Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentui Š. Narbutui pareikšti įtarimai dėl galimo prekybos poveikio didelės vertės koronaviruso reagentų pirkime. Pasakysiu tik tiek – nuoširdžiai dėjau visas įmanomas pastangas, kad padėčiau į Lietuvą kuo skubiau atgabenti gyvybiškai svarbius reagentus. Didžiuojuosi, kad mes tai padarėme. Vis dėl to, neturi likti jokių abejonių dėl šio sandorio skaidrumo“, – feisbuke antradienio vakarą rašo L. Savickas.

Pasak vicekanclerio, visą turimą informaciją jis pateikė pareigūnams, atsakė į visus klausimus. 

Kaip liudytojas tame pačiame ikiteisminiame tyrime apklaustas ir Vyriausybės kancleris Algirdas  Stončaitis.

STT antradienį pranešė įtarianti Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovą Šarūną Narbutą dėl prekybos poveikiu, vykdant 5 mln. eurų vertės koronaviruso tyrimams skirtų reagentų pirkimus.

Š. Narbutas šiuo metu sulaikytas.

Teisėsauga įtaria Š. Narbutą reagentų pirkime veikus kaip neoficialų tarpininką tarp Lietuvos institucijų ir vienos užsienio bendrovės, taip pat įtariama, kad POLA vadovas įmonės atstovui galėjo būti įvardinęs tam tikrą sumą už jo tarpininkavimą šiame pirkime.

BNS žiniomis, tyrėjai aiškinasi šių metų kovo 21 ir 23 dienomis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pasirašytas dvi sutartis su Ispanijos bendrove.

Centriniame viešųjų pirkimų portale nurodoma, jog Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija sudarė dvi sutartis dėl priemonių COVID-19 tyrimams: viena jų yra 3,5 mln. eurų vertės, kita – 1,8 mln. eurų. Abi sutartys sudarytos su Ispanijos bendrove „PMS International“.

Šias dvi sutartis dėl reagentų iš Kinijos tiekimo pasirašė tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas, jis prieš kelias savaites mirė. Sutartys pasirašytos su „PMS International“ atstovu, kurio pavardė prie parašo sutartyje nenurodoma.

Pagal sutartis dalis lėšų turėjo būti pervesta ir reagentų gamintojai Kinijos bendrovei „Sansure Biotech“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių