Quantcast

Iš kur turėtų vykti tiesioginė Žalgirio mūšio transliacija?

Neseniai atlikta apklausa parodė, kad žiūrovai labiausiai norėtų pamatyti tiesioginę Žalgirio mūšio transliaciją. Net jei ir būtų galimybė tiesiogiai transliuoti Žalgirio mūšį, lieka neatsakytas vienas labai svarbus klausimas – iš kur tai daryti. Apie tai pasakoja LRT TELEVIZIJOS laida „Karinės paslaptys“.

Yra susiformavusi Lenkijos gyventojų tradicija kasmet minėti Žalgirio mūšio metines prie memorialo, iškilusio tarp Griunvaldo, Stenbarko ir Liudvigovo kaimų. Bet ar iš tiesų ten yra originalioji Žalgirio mūšio vieta, mokslininkai neranda patvirtinimo.

Pirmasis nusistovėjusia teorija suabejojo švedų kilmės profesorius Svenas Ekdahlis. Jis, išnagrinėjęs rašytinius šaltinius, saulės padėtį mūšio lauke, tai, ką apie mūšį rašo amžininkai ir vėliau gyvenę metraštininkai, padarė išvadą, kad veikiausiai tikrosios mūšio vietos reikėtų ieškoti netolimoje teritorijoje nuo dabartinio memorialo, tačiau kiek kitur, nei manoma. Vieta galėtų būti už 4–5 kilometrų nuo tos vietovės, kuri Žalgirio mūšio lauku laikoma iki šiol.

Atsakymas, kur galėtų būti tikroji Žalgirio mūšio vieta, pasak laidos „Karinės paslaptys“, glūdi Vytauto ir Jogailos kariuomenių judėjimo analizėje.

Išsamiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Karinės paslaptys“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

n...

n... portretas
iš Lenkijos, kur ir įvyko Griunvaldo mūšis... ten būna didžiausia šventė-eitynės ir visa-kita...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių