Quantcast

Kur sodininkams dėti šiukšles?

Dienos rūpestis

Kur sodininkams dėti šiukšles?

Ruduo sodininkams ne tik derliaus, bet ir švaros metas – būtina sutvarkyti visą sklypą, namelį, daržo liekanas ir įnagius. Lieka šiukšlių. Ir čia kiekvienas sodininkas jomis atsikrato kartais labai kūrybiškai... O kaip iš tiesų reikėtų elgtis? Kur dėti sodo šiukšles? Atsako didžiausios šalyje Dituvos sodų bendrijos pirmininkas Gintautas VABOLIS.

- Tai iš tiesų labai svarbus klausimas, dėkoju už progą atsakyti. Šiuo metu Dituvos soduose „radosi“ nauja mada: žmonės velka savo ūkio šiukšles į centrinę sodų gatvę ir palieka šalikelėje. Pomidorų kamienus, blogus obuolius, bulvienojus, smulkias šakas – ką tik nori! Esame priversti rinkti, eikvoti pačių sodininkų lėšas iš jų mokesčių, kuriais taip pat daug kas nepatenkinti.

Blogai, kad nemaža dalis sodininkų „nepažįsta“, kas sode yra šiukšlė, o kas – nauda žemei. Net lapai jiems šiukšlė, ir tuos neša į pakeles arba į nelegalius šiukšlynus. Iš tiesų visa, kas gali supūti, – yra trąša tai pačiai žemei: susmulkinti bulvienojai, pomidorų stiebai, visokie lapai, netinkami obuoliai, žolė... Galima specialioje vietoje kaupti - nereikės mėšlo pirkti, pinigus leisti. Man sako, kad obuoliai rūgštūs, žemei netinka. O aš atsakau, kad didelis maišas kalkių, kurios puikiai neutralizuoja rūgštį, kainuoja tik 6 litus, ir jo ilgam užteks. Ar iš nežinojimo, ar iš tingumo sodininkai nesinaudoja ekologiškai švaria trąša, kuria tampa nereikalingos žolės, lapai, stiebai, o perka chemiją, moka pinigus ir skundžiasi, kad viskas brangu. Kiekviename sklype yra kokia nors ugniavietė, čia galima sudeginti nugenėtas smulkias šakas, kai kurias šiukšles – susikaups pelenų, kurie sode, darže taip pat labai praverčia. (Tiesa, deginti taip pat reikia mokėti, žinoti, ką ir kada. Tai – atskiras klausimas.)

Mokykimės gyventi šeimininkiškai, taupiai. Visokių žolių, šakų ir panašių atliekų sąvartynas net nepriima - dar baudą gali skirti, jei tokias vežame. Sąvartyno paslaugos yra mokamos. Iš sodininkų lėšų turime sumokėti ir už tai, kad iš pakelių surinktą „turtą“ išgabentume į teisėtą atliekų vietą. Žinoma, soduose yra ir tikrų šiukšlių, kurios „neužauga“ nei lysvėje, nei ant medžių. Jų nedaug. Bet jas taip pat reikia tvarkingai kaupti ir, atėjus laikui, tartis su savo sodo pirmininku, užsakyti mašiną joms surinkti, išvežti. Dituvos trečiojo sodo sodininkai kas rudenį ir pavasarį rengia bendras švaros talkas. Iškuopia ne tik svetimų priterštą miškelį, ne tik pakeles ir nelegalius sąvartynus, bet paprašo, kad tas pats automobilis pervažiuotų per visas sodo vidaus gatveles, kad iš kiekvieno sklypo surinktų stiklo duženas ir kitokias žemei nepriimtinas atliekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių