Quantcast

Kur patenka konfiskuoti automobiliai?

Automobiliai, paimti iš kontrabandininkų, pirmiausia patenka pasieniečių globon. O tolimesnį jų likimą sprendžia teismas. Taip sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

LRT RADIJO klausytoja Birutė iš Tauragės domisi konfiskuotų automobilių likimu. „Nuolat pagaunama nemažai išgėrusių vairuotojų, taip pat kontrabandą gabenančių asmenų, kurių automobiliai dažnai konfiskuojami. Kur patenka konfiskuoti automobiliai?“ – klausia ji.

„Tais atvejais, kai pasieniečiai sulaiko automobilius, kuriais gabenama kontrabanda, ir pradedama administracinė teisena arba ikiteisminiai tyrimai, automobiliai atvežami į specialias stovėjimo aikšteles ir ten yra kurį laiką saugomi. Ką su tokiais automobiliais daryti, sprendžia teismas. Dažniausiai jie yra konfiskuojami, tuomet Valstybės sienos apsaugos tarnyba informuoja Valstybinę mokesčių inspekciją, kuri, gavusi pranešimą, rūpinasi tolimesniu automobilių likimu“, – pasakoja G. Mišutis.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Nepriemokų administravimo departamento direktorės Irinos Gavrilovos teigimu, perduotos transporto priemonės pirmiausia yra apžiūrimos ir įvertinama, ar jos gali būti realizuojamos. Mokesčių inspekcija apskaito ir realizuoja tik realizuotinas transporto priemones, t.y., tas, kurias galima naudoti pagal tiesioginę paskirtį. Jei nusprendžiama, kad automobilį pardavinėti galima, jis yra įkainojamas bendradarbiaujant su antstoliais ar pasitelkiant nepriklausomus turto vertintojus.

„Tuomet automobiliai perduodami realizuoti įmonėms, kurios parduoda pagal nustatytas kainas ir gauna tam tikrą procentą. Pagal valstybės nutarimą, pardavimo paslaugos kaina negali viršyti 20 proc. nuo gautos sumos. Visos pajamos už parduotą turtą atitenka valstybei“, – tikina I. Gavrilova.

Jei transporto priemonės vertė didesnė nei šešiolika ar septyniolika tūkstančių eurų, transporto priemonė parduodama skelbiant viešąjį konkursą – aukcioną. Tačiau tokie konkursai skelbiami labai retai, nes dažniausiai konfiskuoti automobiliai būna senesni ir ne tokie vertingi.

„Jei po apžiūros paaiškėja, kad automobilio realizuoti negalima, ta institucija, kuri automobilį konfiskavo, turi utilizuoti vadovaujantis specialiu utilizavimo įstatymu – dažniausiai jis priduodamas kaip metalo laužas. Už tai gaunamos pajamos taip pat atitenka valstybės biudžetui“, – teigia specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo  portretas
jo Kretingoje neteko matyti normALIOS MAŠINOS, LAUŽAI TIK :)

savas

savas portretas
Tuos imones yra tik priedanga, per jas pereina tik pinigai. Jus geresnio ar tai automobilio, ar tai buto, ar tai kito gero turto, net nematysit, VMI savi nuperka ir inesa i tu firmu kasas pinigus, o viesai pareiskia, kad pardave per aukciona...

cianidas

cianidas portretas
,,perduodami imonei,kuri realizuoja".O kokiu principu pasirenkama imone?Savi-saviems?Tai dar vienas,manomai, korupcijos taskas.Kur informacija,kiek automobilis ivertintas,ar nemazinama jo verte,ir ar jo nenuperka suinteresuoti asmenis?Slidu,bet......cia lietus lyja.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių