Quantcast

KT verdiktas: A.Ažubalis išrinktas teisėtai

Konservatorius Audronius Ažubalis Šeškinės vienmandatėje apygardoje teisėtai išrinktas Seimo nariu. Tai penktadienį vakare paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

KT: VRK sprendimas įstatymo nepažeidė

Šiandien paskelbtoje KT išvadoje konstatuota, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimas, kuriuo atsisakyta tenkinti Socialdemokratų partijos skundą dėl rinkimų į Seimą pakartotinio balsavimo rezultatų Šeškinės vienmandatėje rinkimų apygardoje pripažinimo negaliojančiais, nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo.

KT išvadoje priminė, kad Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroro lapkričio 1 d. nutarimu buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas, nustačius, kad Baudžiamojo kodekso 173 straipsnyje (rinkimų rezultatų klastojimas) ir 174 straipsnyje (neteisingas rinkėjų balsų suskaičiavimas) numatyta nusikalstama veika nepadaryta.

Įvertinęs minėtas aplinkybes, KT padarė išvadą, kad VRK lapkričio 2 d. sprendimu "Dėl Lietuvos socialdemokratų partijos skundo, kuriuo prašoma pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais" teisėtai atsisakė tenkinti Lietuvos socialdemokratų partijos atstovo rinkimams skundą.

Per savaitę - trys Prezidento kreipimaisi į KT

Šią savaitę Prezidentas Valdas Adamkus tris kartus kreipėsi į KT su paklausimais dėl išvados, ar per šiųmetinius Seimo rinkimus nebuvo pažeistas Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymas.

Rinkimų rezultatais trijose vienmandatėse apygardose suabejojo socialdemokratai, konservatoriai ir liberalcentristai. Jų atstovai šiose vienmandatėse apygardose nedidele balsų persvara pralaimėjo varžovams.

Kaip portalas jau rašė, paskutinis į Prezidentą ketvirtadienį, baigiantis darbo dienai, kreipėsi Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas. Jo manymu, reikia peržiūrėti Zarasų ir Visagino vienmandatėje apygardoje užfiksuotus rinkimų rezultatus, kur liberalcentristė Dalia Štraupaitė pralaimėjo „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatui Algimantui Dumbravai.

Prasidėjo nuo Šeškinės

Prezidentas atsižvelgė į šį liberalcentristo prašymą ir dėl to šiandien kreipėsi į KT. Tai buvo jau trečiasis šalies vadovo paklausimas šią savaitę KT dėl Seimo rinkimų rezultatų. Savo prašymuose Prezidentas KT prašė pateikti išvadą, ar per rinkimus nebuvo pažeistas nuostatos dėl balsų skaičiavimo ir biuletenių apskaitos, biuletenių pripažinimo negaliojančiais, biuletenių pateikimo ir jų saugumo užtikrinimo.

Pirmą kartą Prezidentas Konstitucinio Teismo klausė trečiadienį dėl rinkimų rezultatų Šeškinės rinkimų apygardoje, kur konservatorius Audronis Ažubalis po balsų perskaičiavimo įveikė socialdemokratę Viliją Blinkevičiūtę. Pradžioje skelbta, kad V.Blinkevičiūtė rinkimus laimėjo tik 32 balsų skirtumu, todėl pagal įstatymą balsus reikėjo perskaičiuoti.  Mat įstatymas skelbia, kad jei skirtumas tarp kandidatų neviršija 50 balsų, balsai privalo būti perskaičiuoti. 

Tai padarius paaiškėjo, kad A.Ažubalis savo varžovę įveikė daugiau nei 50 balsų skirtumu. Iškilus dilemai, ką daryti, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas iš pradžių nežinojo kaip elgtis, tačiau vėliau VRK priėmė sprendimą rinkimų nugalėtoju Šeškinės apygardoje pripažinti A.Ažubalį.

Antradienį Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas paprašė Prezidento kreiptis į KT dėl galimų Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų. G.Kirkilas prašė pripažinti rinkimų rezultatus Šeškinės apygardoje negaliojančiais ir skelbti pakartotinius rinkimus.

Antrą kartą Prezidentas KT prašė pateikti išvadą dėl Lazdijų-Druskininkų apygardos, kur socialdemokratas Justinas Karosas 33 balsų skirtumu aplenkė konservatorių kandidatą Algirdą Šakalį. Dėl rinkimų rezultatų šioje apygardoje Prezidentą į KT kreiptis paprašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius.

Ar bus nauji rinkimai?

Konstitucinis Teismas (KT) skundą dėl rinkimų rezultatų turi išnagrinėti ir paskelbti išvadą per 72 val. Taigi paskelbti sprendimui, ar teisingi rinkimų rezultatai Lazdijų-Druskininkų apygardoje ir Zarasų-Visagino apygardoje, kuriose varžėsi rinkimų rezultatus norintys užginčyti konservatorių ir liberalcentristų atstovai, KT dar turi laiko.

Jeigu KT nustatytų, kad tam tikroje apygardoje pažeidimai buvo esminiai, tik naujai susirinkęs Seimas galėtų savo nutarimu pritarti tokiai teismo išvadai ir toje apygardoje paskelbti naujus parlamentaro rinkimus.

Bet Seimas turi teisę nepaklusti KT išvadai. Mat įstatymas numato, kad parlamentarai turi teisę "nustatyti tikruosius esminius rinkimų rezultatus pagal rinkimų komisijų pateiktus balsų skaičiavimo protokolus ar kitus rinkimų dokumentus". Tai reiškia, kad Seimas gali tiesiog paskelbti tuos rezultatus, kuriuos patvirtino Vyriausioji rinkimų komisija, nors juos ir užginčytų KT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių