Quantcast

KT: tam tikrais atvejais prašymą dėl proceso atnaujinimo gali surašyti ir ne advokatas

Tam tikrais atvejais prašymą dėl proceso atnaujinimo turėtų būti leista surašyti ir ne advokatui, ketvirtadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

KT nutarimu, Administracinių bylų teisenos įstatymo reikalavimas, kad teisinio išsilavinimo neturinčio asmens prašymą dėl proceso atnaujinimo privalo surašyti advokatas, prieštarauja Konstitucijai.

Anot teismo pranešimo, įstatymų leidėjas, nustatydamas reikalavimą, kad prašymą dėl proceso atnaujinimo surašytų advokatas, privalo atsižvelgti į proceso atnaujinimo pagrindų teisinę prigimtį.

Šią bylą KT išnagrinėjo pagal individualų skundą, pareiškėja savo konstitucinių teisių pažeidimą siejo su Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartimi, kuria jis atsisakė priimti skundą tuo pagrindu, kad jis buvo surašytas ne advokato.

Anot KT, įstatymų leidėjas negali dirbtinai suvaržyti asmens teisės išimtiniais atvejais kreiptis į teismą dėl bylos atnaujinimo, kai jis šią teisę galėtų veiksmingai įgyvendinti ir be advokato pagalbos, pvz., paaiškėja nagrinėjant konkrečią bylą padaryti procesiniai pažeidimai.

Teismas pažymi, kad tais atvejais, kai proceso atnaujinimo pagrindai sietini su akivaizdžiomis aplinkybėmis, pvz., melagingi liudijimai, padaromi akivaizdūs procesinių reikalavimų pažeidimai, jų buvimui pagrįsti nebūtina aukšta teisinė kvalifikacija ir atitinkami teisinio darbo įgūdžiai.

„Vadinasi, tokiais akivaizdžiais atvejais prašymas dėl proceso atnaujinimo (be kita ko, jame nurodant proceso atnaujinimo motyvus, prašymo esmę) galėtų būti surašomas ir nepasitelkiant advokato“, – konstatuoja KT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
ABTĮ yra keletas straipsnių dėl proceso atnaujinimo, tai terminai, kurie prieštarauja vieni kitiems, 3mėn., 1metai., 5 metai, kurie trukdo atnaujinti procesą. LVAT neatnaujina proceso, daro klaidas, perrašant sprendimus į nutartis.Turėtų būti 3 pakopos teisingumui pasiekti.Kada nebus apribojimo terminais?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių