Quantcast

KT – byla dėl priverstinio apgyvendinimo užsieniečių registravimo centre

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį pradės nagrinėti individualų skundą dėl priverstinio apgyvendinimo užsieniečių registravimo centre.

Byla bus nagrinėjama rašytinio proceso tvarka.

Fizinis asmuo prašo išaiškinti, ar kai kurios įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ nuostatos neprieštarauja Konstitucijoje garantuojamai asmens laisvei – kad jos apribojimas leistinas tik tuomet, kai tai yra būtina ir neišvengiama, griežtai laikantis įstatymo reikalavimų.

Pareiškėjo teigimu, negali būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, kuris leistų apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be procedūrinių garantijų, užtikrinančių teisminę peržiūrą ir teisinio tikrumo principo įgyvendinimą.

Įstatyme numatyta, kad prieglobsčio prašytojai, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, laikinai apgyvendinami specialiuose centruose be teisės laisvai judėti, jeigu dėl masinio užsieniečių antplūdžio šalyje yra paskelbta ekstremalioji situacija. Šis terminas negali būti ilgesnis nei šeši mėnesiai.

Pasak pareiškėjo, tokiu būdu jo laisvė buvo suvaržyta nesant jokio nacionalinio teismo ar kitos Lietuvos institucijos sprendimo. Be to, jam nebuvo žinoma nei kiek laiko, nei dėl kokių priežasčių jo laisvė ribojama, taip pat nepaaiškinta, kaip jis gali apskųsti savo sulaikymą.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Jie buvo sulaikyti ir apgyvendinti užsieniečių registravimo centruose. Dabar dauguma jų yra išvykę ar išsiųsti iš šalies, arba turi judėjimo laisvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

turi judejimo laisve

turi judejimo laisve portretas
lietuvos teritorijoj.... laisvam zmoguj kur cia jus iziurit laisve ? dirbt negali nes reikia : gyvenimo leidimo, darbo leidimo, banko saskaitos, sutarties su elektrikais, sutarties su mobiliojo rysio operatoriais, elektroninio pasto sutarties, sutarties su siukslininkais i visi nori tave patikrint pakontroliuot pririst suvarzyt apmokestint....i visa tai vadinasi laisve.......

bus matyt

bus matyt portretas
ant kie KT zino savo darba ,pagal LT baudziamuma ?

sienos kirtimas

sienos kirtimas portretas
neleistinoje vietoje yra baustinas ,tai visi ta pazeide pagal LT B Kodeksa turejo sedeti be jokiu sslygu . Tai kas siena pazeidzia ,jie ar KT ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių