Quantcast

Kovos su smurtu prieš moteris dieną – dėmesys lyčių nelygybei

  • Teksto dydis:

Minint Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nušvito oranžine spalva. Šia spalva lapkričio 25-ąją pasidabina daugelis organizacijų, taip reikšdamos nepritarimą visų formų smurtui prieš moteris.

Šiuo metu Lietuvoje galiojančiuose teisės aktuose nėra apibrėžiamas smurtas prieš moteris artimoje aplinkoje, apsiribojama tik smurtu artimoje aplinkoje neišskiriant lyties, tačiau naujame Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje ir smurto prieš moteris artimoje aplinkoje įstatymo projekte Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo apibrėžti smurtą prieš moteris artimoje aplinkoje.

Apibrėžiamas smurtas prieš moteris artimoje aplinkoje

Statistiniai duomenys rodo, kad smurtas artimoje aplinkoje kur kas labiau paliečia moteris. Dažniausiai smurtas prieš moteris siejamas su istoriškai susiklosčiusiais nelygiais vyrų ir moterų galios santykiais. Iš kartos į kartą vis dar perduodami stereotipai apie tai, kad vyrai moterų atžvilgiu užima aukštesnę padėtį visuomenėje bei šeimoje ir gali naudoti smurtą savo interesams užtikrinti. Smurtą artimoje aplinkoje taip pat skatina menki įgūdžiai, kaip konfliktus spręsti be smurto, bei vaikystėje išmokti smurtinio elgesio modeliai iš tėvų.

Statistikos departamento duomenimis, 2019 m. nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjo 9265 asmenys, iš jų 7147 buvo moterys ir mergaitės.

Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, 2020 m. sausio-rugsėjo mėnesiais nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjo 5809 žmonės, o iš jų 4449 – moterys ir mergaitės.

Atnaujintame įstatymo projekte smurtas prieš moteris artimoje aplinkoje apibrėžiamas kaip artimoje aplinkoje veikimu ar neveikimu moteriai daromas tyčinis fizinis, psichinis, seksualinis, ekonominis ar kitas poveikis, dėl kurio moteris patiria fizinę, turtinę ar neturtinę žalą.

Smurto prieš moteris sureikšminimas įstatymo lygmeniu parodo, kad valstybė pripažįsta lyčių nelygybės problemą. Manoma, kad smurtas artimoje aplinkoje prieš moteris yra glaudžiai susijęs su lyčių nelygybe, kuri tuo pat metu yra ir smurto šeimose priežastis, ir pasekmė.

Apsauga nuo smurto šeimoje: apsaugos orderis ir smurtinio elgesio keitimo mokymai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su socialiniais partneriais parengtame atnaujintame Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje ir smurto prieš moteris artimoje aplinkoje įstatymo projekte numatoma įvesti apsaugos nuo smurto orderį,  kuris ateityje turėtų užtikrinti efektyvesnę nukentėjusio asmens apsaugą.  Kita naujovė  –  pareiga išklausyti smurtinio elgesio keitimo mokymus, o visuomenės nariai turėtų privalomai pranešti policijai apie smurtą artimoje aplinkoje patyrusį žmogų, kuriam gali būti reikalinga neatidėliotina pagalba.

Pagalba smurtą patyrusioms moterims

Svarbu! Lietuvoje veikia nevyriausybinių organizacijų įkurti specializuotą kompleksinę pagalbą nukentėjusiems nuo smurto teikiantys specializuotos pagalbos centrai.

Tai pat veikia emocinę pagalbą teikiančios telefono linijos „Pagalbos moterims linija“ – 8 800 66366 ir „Vilties linija“ – 116 123. Jeigu skambinti neįmanoma ar nejauku, moteris nuo šiol gali kreiptis pagalbos internetu. Nuo šių metų rudens siūlomas naujas būdas gauti pagalbą patyrus smurtą  – pokalbiai internetu (Live chat). Moterys  pagalbos gali sulaukti ir apsilankiusios savitarpio pagalbos forume moterims, patyrusioms smurtą www.moterysmoterims.lt. Iki šių metų pabaigos tikimasi įdiegti vieningą Specializuotos pagalbos centro pagalbos numerį (800).

Valstybė taip pat garantuoja nemokamą pirminę teisinę pagalbą, antrinė teisinė pagalba nemokama nepasiturintiems asmenims. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
V Y R A I , moterys kovoja užlygias teises , tad ir suteikim joms jas -- ,NEUŽLEISKIM PIRMOMS SĖDIMŲ VIETŲ , NEPRALEISKIM PRTAEITI PIRMOMS , NENEŠKIM SUNKIŲ NEŠULIŲ , NEDIRBKIM VIENI SUNKIŲ DARBŲ , LAI KEPURES IR SKRYBĖLAITES NUSIIMA PATALPOSE , O DABAR KAIP ŽYDELKOS , LAI SPORTO VARŽYBOSE VARŽOSI LYGIOM TEISĖM SU VYRŲ KOMANDOM .

Ta proga

Ta proga portretas
Broi le ris turetu solidarizuotis su moterimis, pastoti ir po 9 men. pagimdyti visciuka.

Toks gyvenimas

Toks gyvenimas portretas
Dabartinis šeimos bruožas - moterų kova su vyrais, juos apkaltinant smurtu prieš jas. Bet prieš kaltinant partnerį, pirmiausia pažiūrėkite į veidrodį be pirminio nusistatymo, kad esate normalios nuo prigimties. Gal tada ką nors suprasite...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių