Quantcast

Kovoje su išmokų mažinimu - korupcijos korta

Vyriausybė užsimojo pareigūnams mažinti ligos išmokas. Darbo grupė rengia visiškai naują pareigūnų socialines garantijas reglamentuojantį įstatymą, kurio esmė - pareigūnų laikinojo nedarbingumo, motinystės ar tėvystės išmokų mažinimas.

„Kas gali paneigti, kad šiuos procesus iššaukė ne suaktyvėję pareigūnų veiksmai kovoje su korupcija. Įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ar kyšininkavimu per pastaruosius mėnesius pareikšti dešimtims valstybės ir savivaldos institucijų vadovų ir darbuotojų“, - pranešime spaudai cituojama Lietuvos vidaus reikalų sistemos pareigūnų profesinės sąjungos vadovė Loreta Soščekienė.

Pareigūnų laikinojo nedarbingumo, motinystės išmokos nėra susijusios su „Sodros“ biudžetu. Vidaus reikalų ministerija (VRM) šias išmokas moka iš jai skirtų asignavimų. Pavykus įgyvendinti Vyriausybės planus, laikino nedarbingumo atveju pareigūnai praras trečdalį įprastų pajamų.

„Pareigūnai vykdo tarnybą padidinto pavojaus gyvybei ir sveikatai sąlygomis. Pavyzdžiui, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, skirtingai nei kiti valstybės tarnautojai, negali dirbti jokio kito darbo, negali dalyvauti politinėje veikloje, streikuoti, piketuoti. STT pareigūnai netgi negali būti profesinių sąjungų nariais“, - nurodo L.Soščekienė.

Pareigūnų darbas susijęs su nuolatine rizika sveikatai ir gyvybei, dirbti tenka bet kuriuo paros metu, nebūtinai patalpoje ir bet kokiu oru. Be to, pats pareigūno statusas, Etikos kodekso nuostatos įpareigoja tiek tarnybos, tiek ir ne tarnybos metu elgtis pagal tam tikras taisykles.

Panašų įstatymo projektą 2009 metų rudenį Seimui teikė teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Kaip vienintelė iš galimų neigiamų tokio turinio įstatymo pasekmių buvo įvardintas dalies vidaus tarnybos sistemos pareigūnų nepasitenkinimas.

„Nepasitenkinimas - tai pati mažiausia problema. Blogiausia tai, kad baimindamiesi prarasti ir tas minimalias pajamas, kurias gauna, pareigūnai dirbs sirgdami, kas turės neigiamos įtakos darbo kokybei. Kyla natūralus klausimas, kas suinteresuotas, kad teisėsaugos institucijos būtų dirbtinai silpninamos. Įvertinus masinių neramumų protrūkius, linčo teismus, visuomenės nuotaikas, pareigūnas turėtų būti ypač stiprus, kad galėtų kontroliuoti padėtį. Sumažintas darbo užmokestis, neapmokamos atsostogos, neturėjimas net kuro tarnybiniam automobiliui sugrąžins mus dvidešimt metų atgal, kai į policiją ėjo dirbti tik tie, kurie daugiau niekur nepritapo“, - liūdną Lietuvos kaip teisinės valstybės ateitį piešė L.Soščekienė.

Kad pareigūnams išmokos ligos, nėštumo ar vaiko priežiūrai sumažėtų, Vyriausybė siekia pakeisti Vidaus tarnybos statutą, Specialiųjų tyrimų tarnybos statutą, Valstybės saugumo departamento statutą, Kalėjimų departamento veiklą reglamentuojantį statutą, Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymą, Muitinės statutą.


Šiame straipsnyje: ligos išmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių