Quantcast

Korupcijos suvokimo indekse Lietuva pakilo į 35 vietą

  • Teksto dydis:

Korupcijos suvokimo indekse (KSI) Lietuva per 2019 metus metus pakilo trijomis vietomis – šaliai teko 60 balų iš 100 galimų ir 35 vieta 180 šalių sąraše, ketvirtadienį pranešė tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Transparency International“.

Lietuvos rezultatai pasikeitė pirmą kartą nuo 2015 metų. Nuo tada iki 2018-ųjų šalis gavo po 59 balus.

Tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių Lietuva indekse užima 15 vietą iš 28, pirmoje vietoje ES ir pasaulyje yra Danija su 87 balais.

„Džiaugiuosi, kad pamažu atsikratome etiketės, jog esame šalis, kurioje veikti korumpuotai apsimoka. Beveik pažabojome kyšininkavimą, tad pats laikas skirti dar daugiau dėmesio stambiajai korupcijai ir nepotizmui bei užtikrinti didesnį viešojo sektoriaus ir politikos skaidrumą“, – pranešime spaudai cituojamas „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Sergejus Muravjovas.

Džiaugiuosi, kad pamažu atsikratome etiketės, jog esame šalis, kurioje veikti korumpuotai apsimoka.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Žydrūnas Bartkus sako, kad Lietuvos teigiamas pokytis indekse trimis pozicijomis rodo, jog einama teisinga linkme stiprinant antikorupcinę aplinką, ir tai reikėtų tęsti toliau.

„Siekiant antikorupcinio proveržio, tiek viešajame sektoriuje, tiek versle, tiek ir pilietinėje visuomenėje reikėtų dar aktyviau imtis iniciatyvos ir veikti kuriant korupcijai atsparią aplinką. O teikiamas naujasis Korupcijos prevencijos įstatymas galėtų būti gera pradžia, siekiant didesnės antikorupcinės veiklos kokybės“, – pranešime teigė Ž. Bartkus.

Estija indekse gavo 74 balus ir užėmė 18 vietą (pernai – 73 balus ir 18 vietą), Latvija gavo 56 balus ir nukrito į 44 vietą (pernai – 58 balus ir 41 vietą), Lenkija surinko 58 balus ir nukrito į 41 vietą (pernai – 60 balų ir 36 vietą).

Anot „Transparency International“, korupcijos suvokimo indeksas parodo, kaip įvairioms pasaulio valstybėms pavyksta kontroliuoti korupciją.

Esama padėtis įvertinama konkrečiu skaičiumi šimto balų skalėje nuo 0 iki 100, kurioje 0 reiškia absoliučiai korumpuotą šalį, o 100 – labai skaidrią valstybę. Korupcijos mastą viešajame ir politikos sektoriuose vertina įvairių sričių ekspertai ir verslo lyderiai.

TILS primena, kad dabartinės Vyriausybės progamoje yra užsibrėžta, jog 2020 metais Lietuvos vertinimas indekse sieks 70 balų.

Tuo metu 2015 metais patvirtintoje Nacionalinėje kovos su korupcija programoje (NKKP) numatyta, kad 2019 metų Lietuvos balas indekse neturėtų būti mažesnis nei 65.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių