Quantcast

Koronavirusas Lietuvoje: naujų atvejų nėra

Šeštadienį Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija Sveikatos apsaugos ministerijoje surengė spaudos konferenciją. Joje pateikta naujausia informacija apie koronaviruso plitimą Lietuvoje.

Naujų atvejų nenustatyta, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.  Anot jo, raminant žmones bus pasitelkiami ir psichologai.

Dar penktadienį gauti koronaviruso tyrimų rezultatai dėl 39-erių šiaulietės artimųjų buvo neigiami, šeštadienį 8 val. ryto laboratorijoje pradėta tirti 20 naujų mėginių. Pasak A. Verygos, šių mėginių rezultatai bus aiškūs apie 14 valandą.

„Jos būklė yra gera, viskas sveikatos prasme su ja yra gerai. Ji kol kas dar yra gydymo įstaigoje (...). Tokie (žmonės – BNS), kuriems nereikia intensyvios medicinos pagalbos, nekarščiuoja, nereikia gydytojų priežiūros – jie tikrai galės grįžti namo. Bet kai gausime tikslias rekomendacijas iš Pasaulio sveikatos organizacijos, kada saugu tokius atvejus grąžinti namo. Ir ji grįš“, – ministerijoje surengtoje konferencijoje sakė A. Veryga.

Ministras, vadovaujantis dėl koronaviruso suburtam Valstybės ekstremalių situacijų valdymo centrui, sako, kad šiuo metu iš viso yra per 3,7 tūkst. asmenų, grįžusių iš pavojingų regionų ar kitais atvejais užpildžiusių anketas su kontaktiniais duomenimis, 466 asmenys yra gavę nedarbingumo pažymėjimus ir neina į darbovietes, mokymo įstaigas.

„Vakar iš viso yra ištirti 26 mėginiai, visi jie yra neigiami. Tad kol kas turime vieną (nustatytą atvejį – BNS)“, – pabrėžė A. Veryga.

Jis taip pat įspėjo, kad jei ateityje būtų nustatyta daugiau susirgimų COVID-19 infekcija, žmonės nebūtinai būtų guldomi į ligoninę, o jiems būtų suteikiama pagalba ir namuose, juos izoliuojant.

„Tikrai būsime pasiruošią teikti pagalbą namuose, nes nebūtina visų suvežti į ligoninę. Lygiai kaip ir gripo metu ne visi susirgę keliauja į ligonines“, – sakė ministras.

A. Veryga patikino, kad tyrimai ir toliau atliekami vienintelėje laboratorijoje Vilniuje ir nėra reikalo atlikti tyrimus ir kituose miestuose. Pasak jo, laboratorija pajėgi vienu metu atlikti apie 70 tyrimų, kai dabartinis poreikis yra apie 20.

Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas Remigijus Mažeika LRT radijui teigė, kad nors užsikrėtusios moters artimųjų rezultatai neigiami, jiems dėl atsargumo rekomenduojama dar dvi savaites pabūti namuose. Jis taip pat patvirtino, kad be Italijoje viešėjusios ir koronavirusu užsikrėtusios šiauliškės, ligoninėje stebimi dar du asmenys, laukiama rezultatų dėl jų ir dar keturių asmenų mėginių.

„Šiuo metu ligoninėje yra stebimi du piliečiai, kurių mėginiai išvežti šią naktį, dar laukiame keturių mėginių atsakymų atsakymų iš kontaktinės grupės, kurie buvo Veronoje kartu, kurie yra saviizoliacijoje namuose“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad iš viso Lietuvoje jau buvo atlikta 116 tyrimų dėl koronaviruso, visi jie buvo neigiami. Kol kas patvirtintas tik vienas minėtas atvejis Šiauliuose.

Pagalbą siūlo psichologai, pasiruošusi kariuomenė

Ministras sako, kad iš valstybės rezervo specialios priemonės jau pristatomos medikams. Ramindamas, jog naujų koronaviruso atvejų nėra, jis prašė gyventojų patiems nevykti į infekcines ligonines ir be reikalo netrikdyti medikų darbo, nes „ten yra pacientų, kuriems reikia realios pagalbos“. Žmonėms, kurie grįžo iš rizikingų regionų ir jaučia ligos simptomus, patariama skambinti bendruoju pagalbos telefonu.

Jis teigia, kad į pagalbą savanoriams oro uostuose yra pasirengusi ateiti ir kariuomenė, tačiau to kol kas nereikia, taip pat kai kuriuose keliuose ties kontrolės punktais su išorės sienomis, tiek ir kai kurias vietas ties pasieniu su Latvija ir Lenkija, budi pasieniečiai, stabdantys pasirinktus automobilius, teikiantys informaciją.

Ministerija ragina visus, neseniai viešėjusius koronaviruso paplitimo zonose, pranešti apie save pildant anketą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro internetinėje svetainėje.

Pagalbą siekiant suvaldyti galimą paniką ir nuraminti žmones, pasak A. Verygos, pasiūlė Psichologų sąjunga, tačiau kaip konkrečiai psichologai galėtų padėti, dar tariamasi.

„Psichologų mums labiau reikia visuomenės nuraminimui, nes bereikalingos panikos yra labai daug (...). Bet, kaip sakiau, nėra jokio pagrindo panikai, valstybė gyvena savo gyvenimą: reikia eiti į darbą, eiti į mokyklą – daryti viską, ką darėme iki šiol. Taip, kaip nepanikuojame kilus gripo epidemijai“, – pabrėžė jis.

A. Veryga taip pat perdavė Lietuvos banko gautą rekomendaciją, jog žmonės turėtų mažiau atsiskaitinėti grynaisiais pinigais, siekiant užkirsti kelią galimam užkratui.

„Tokia yra rekomendacija, nereikia jos absoliutinti. Bet jei galima jų mažiau naudoti, ar yra baimė, kad bus perduoti nuo užsikrėtusių asmenų, tiesiog nenaudoti“, – pabrėžė ministras.

Jis sako tai pat kalbėjęs su Vyskupų konferencija ir gavęs patikinimą, kad Bažnyčia išplatins informaciją tikintiesiems.

Valstybės ekstremalių situacijų valdymo centras rekomenduoja Šiaulių savivaldybei, kurioje nustatytas koronavirusas, atšaukti masinius renginius, tačiau savivaldybės vadovai dar penktadienį pranešė to nedarysiantys, kol nėra signalų, jog infekcija galėjo išplisti.

A. Veryga palankiai vertino Seimo valdybos sprendimą atšaukti Kovo 11-osios renginius ir ragino šiuo pavyzdžiu pasekti Šiaulius, tikėdamasis, jog „savivaldybė įsivertins situaciją ir apsispręs“.

Iš viso pasaulyje registruota daugiau nei 85 tūkst. susirgimų COVID-19, 2,9 tūkst. žmonių mirė, 39,6 tūkst. jau pasveiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tiesa ta,kad

tiesa ta,kad portretas
nereikia meluoti,kad nera lietuvoj koronoviruso,visur yra tik pas mus kazkodel 1-as apsireiske,ka norit apgauti,zmones nekvaili

>Pasiūlymas

>Pasiūlymas portretas
Taigi Vilniaus degtinė kad ir rytoj pasiruošusi gaminti- aišku, bus kažkas panašaus. Jei bus reikalas, netgi sumažinti degtinės gamybą jo sąskaita pasiruošusi. Stumbras, ko gero, taip pat prisidėtų. Tik kad Verygos pavaldiniai vis svarsto, leisti ar ne- reikia gi parodyti savo galią. O kad žmonės nuo to jų vilkinimo nukentės- mažai jiems terūpi. Štai lenkai jau seniai prekiauja spiritu parduotuvėse ir tragedijos nemato.

...

... portretas
Tai dar italiūkščiai nieko neapkrėtė, DAR iš arenos virusas nepaplito?.. :/
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių