Quantcast

Komisijos nariai skaito saugumo bylas

KGB rezervininkų sąrašuose gali būti dešimtys politikų ir pareigūnų

KGB rezervininkų sąrašuose gali būti dešimtys politikų ir pareigūnų

Tarp KGB rezervo karininkų gali būti kelios dešimtys Lietuvos politikų ir valstybės tarnautojų. Taip sakė aukštų pareigūnų sąsajas su sovietų saugumu tiriančios Seimo laikinosios komisijos narys, prašęs jo neįvardyti.

“Nieko įspūdingo toje medžiagoje nematau. Bet kelios dešimtys žmonių, dirbančių valstybės tarnyboje, turėtų būti, bent iš pirmo žvilgsnio taip atrodo”, - teigė parlamentaras, vakar pradėjęs skaityti išvakarėse gautą medžiagą.

Komisijos aplankai storėja

Ketvirtadienį komisijos posėdyje dalyvavę Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Dalia Kuodytė, Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo pavaduotojai Andrius Tekorius ir Alfonsas Balzaris bei tarpžinybinės Liustracijos komisijos pirmininkas Vytautas Damulis pateikė turimą medžiagą apie KGB rezervą.

Porą dienų anksčiau tokius dokumentus komisijai atnešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorius, istorikas Arvydas Anušauskas. Jis taip pat žadėjo gauti papildomos medžiagos iš rajoninių komisariatų.

Dokumentais galima pasitikėti

Laikinoji komisija paprašė gautas įtariamų KGB rezervininkų pavardes palyginti su gyventojų registru, kad būtų tiksliai identifikuoti į sąrašus įtraukti žmonės. “Kol kas sunku pasakyti, kiek tiksliai pareigūnų priklausė rezervui, nes yra daug nežinomų pavardžių”, - teigė komisijos narys.

Jo teigimu, gali būti sunku neginčijamai patvirtinti kai kurių asmenų priklausymą KGB rezervui, mat rezervininkų apskaita buvo vedama pagal saugumo sukurtą sistemą, daug informacijos buvo užkoduota. Tačiau parlamentaras patikino, kad sąrašai užpildyti kruopščiai ir tvarkingai, aiškiai nurodyta, kurie asmenys išsibraukė iš rezervo. “Manau, kad pavardės įtrauktos atsakingai, su detaliais paaiškinimais, kas ir kada buvo įrašytas arba išsibraukė. Sakyčiau, šiais dokumentais galima pasitikėti. KGB buvo pakankamai stropi kontora”, - tikino pašnekovas.

Kai kas išsibraukė iš sąrašų

Anksčiau A.Anušauskas yra teigęs, kad 1990 metais, kai buvo paskutinį kartą tikslinami KGB rezervo karininkų sąrašai, juose buvo 420 asmenų. Maždaug 100 bylų vėliau buvo išvežtos iš Lietuvos.

Kaip ketvirtadienį žurnalistams sakė D.Kuodytė, į sąrašus buvo įtraukti ne tik iš kitų Sovietų Sąjungos ginkluotųjų pajėgų pervesti karininkai, bet ir buvę kadriniai KGB karininkai, išėję į atsargą.

Prieš kelias dienas žiniasklaidoje buvo paskelbtos dešimties galimų KGB rezervininkų, tarp kurių - Seimo nariai, buvę viceministrai, teisėjai ir valstybės tarnautojai, pavardės. Tačiau, pasak pašnekovo, mažiausiai vienas iš šių žmonių dėl politinių motyvų buvo išsibraukęs iš rezervininkų. “Jam reikia ranką paspausti, o ne kalti prie kryžiaus”, - pabrėžė parlamentaras.

ELTA, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių