Quantcast

Kolegijų jungimosi planai: atsirastų Inžinerijos kolegija, Jūreivystės akademija

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos suburta aukštojo mokslo ekspertų komisija vertina valstybinių kolegijų parengtus jungimosi planus: juos įgyvendinus atsirastų Lietuvos inžinerijos kolegija, Jūreivystės ir Sūduvos akademijos.

„Siekėme, kad valstybinės kolegijos pirmiausia pačios tartųsi ir įsivertintų savo galimybes pasiekti joms nustatytus ilgalaikius strateginius tikslus ir vykdyti kokybiškas studijas“, – trečiadienį pristatydamas planus Švietimo ir mokslo komitete sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Kaip pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, dalis valstybinių kolegijų pateikė abipusius sutarimus jungtis su kita aukštąja mokykla.

Kauno technikos ir Kauno miškų aplinkos inžinerijos kolegijos siūlo jungtis ir kurti specializuotą Lietuvos inžinerijos kolegiją. Lietuvos aukštosios jūreivystės mokykla siekia prisijungti prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto, jo sudėtyje įsteigiant naują padalinį – Lietuvos jūreivystės akademiją.

Siekėme, kad valstybinės kolegijos pirmiausia pačios tartųsi ir įsivertintų savo galimybes pasiekti joms nustatytus ilgalaikius strateginius tikslus ir vykdyti kokybiškas studijas.

Alytaus kolegija pateikė siūlymą tapti savarankišku padaliniu prisijungiant prie Klaipėdos universiteto. Marijampolės kolegija nori prisijungti prie Mykolo Romerio universiteto ir taip pat tapti padaliniu – Sūduvos akademija.

Individualius projektus dėl dalyvavimo reorganizavimo procese pateikė keturios valstybinės kolegijos.

Vilniaus kolegija siūlo prisijungti Vilniaus technologijų ir dizaino kolegiją, o Kauno kolegija – Kauno technikos, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos, Marijampolės bei Alytaus kolegijas. Šiaulių valstybinė kolegija, kaip alternatyvą savarankiškam stiprinimo planui, siūlo prisijungti Panevėžio kolegiją. Klaipėdos valstybinė kolegija, taip pat kaip alternatyvą, pateikė planą prisijungti Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą.

Nedalyvauti reorganizacijos procese ir savarankiškai pasiekti nustatytus kokybinius rodiklius siekia Vilniaus technologijų ir dizaino, Panevėžio ir Utenos kolegijos. Šiaulių ir Klaipėdos valstybinės kolegijos taip pat svarsto galimybes išlikti savarankiškomis aukštosiomis mokyklomis.

Individualių siūlymų dėl jungimosi galimybių sulaukta ir iš universitetų. Klaipėdos universitetas siūlo prisijungti Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą, o Vytauto Didžiojo universitetas – Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegiją.

Valstybinių kolegijų pateiktas iniciatyvas vertina komisija, sudaryta iš ministerijos, Lietuvos mokslo tarybos, Studijų kokybės vertinimo centro, Lietuvos pramoninkų konfederacijos, „Investuok Lietuvoje“, Lietuvos švietimo tarybos, Lietuvos studentų sąjungos, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo atstovų ir aukštojo mokslo ekspertų.

Komisija, įvertinusi kolegijų iniciatyvas, savo rekomendacijas švietimo, mokslo ir sporto ministrei pateiks iki birželio 1 dienos. Plano įgyvendinimo priemonių projektą numatoma parengti ir pateikti tvirtinti Vyriausybei iki birželio 30 dienos.

Vyriausybės patvirtintame 2023–2024 metų valstybinių kolegijų tinklo stiprinimo plane siekiama, kad 2029 metais bet kurioje valstybinėje kolegijoje studijuotų ne mažiau kaip 1,2 tūkst. studentų. Taip pat sutarta, kad ne mažiau kaip 76 proc. valstybinių kolegijų absolventų per 12 mėnesių po studijų baigimo įsidarbintų pagal įgytą kvalifikaciją.

Tikimasi, kad 2029 metais valstybinėse kolegijose bus ne mažiau kaip 50 proc. visu etatu dirbančių dėstytojų ir ne mažiau kaip 10 proc. mokslo ar meno laipsnį turinčių dėstytojų, dirbančių bent 0,5 etato dalimi.

Konsoliduoti Lietuvos koleginio sektoriaus potencialą ne kartą rekomendavo Europos Komisijos, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos ekspertai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių