Quantcast

Joniškis sinagogą pavertė vakcinacijos centru

  • Teksto dydis:

Kol prieš valdžios sprendimus protestuojantys save lygina su žydais Holokausto metu, nedidelis Joniškio miestas vieną iš miesto sinagogų pavertė vakcinacijos centru, praneša LNK.

„Mano įvykių Vilniuje vertinimas, tiek ankstesnių įvykių, tiek praėjusios savaitės, yra platesnis, kadangi aš, kaip savivaldybės vadovas, suprantu ir savivaldybės atsakomybę išduodant leidimus į renginius. Tiek ankstesnis renginys Vingio parke, tiek šitas renginys nebuvo įvertinti rizikų prasme ir išduodant leidimą neįvertintos tiek operacijų vadovo taisyklės ir rekomendacijos, tiek susirinkimų įstatymo nuostatos. Yra padaryta klaidų išduodant leidimą. O po to jau čia valstybės vadovams vertinti, ar jie tinkamai aprūpinami informacija“, – sakė Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.

„Iš tikrųjų šis įvykis rezonavo ir rajonuose, be jokios abejonės. Ir joniškiečiai šitą rengė. Tiksliai nežinau, bet tai buvo apie 30 žmonių. Jie vyko išreikšti savo nuomonės, sudalyvauti mitinge. Ir jų teisė yra dalyvauti teisėtame, atsakingai organizuotame mitinge – tai yra demokratinės valstybės principas. Bet kai demokratinėje šalyje mitingas organizuojamas su tikslu demokratijos garantą – žiniasklaidą – sunaikinti, tai tiesiog tas mitingas perauga į visai kitą turinį ir natūralu, kad jis išsivystė į riaušes, kurios, mano nuomone, buvo prognozuojamos renginio organizatorių iš pat pradžių. Be jokios abejonės, joniškiečiai yra išmintingi žmonės, intelektualūs, domisi politika, teise, rūpinasi savo ir artimųjų sveikata. Aš girdžiu iš daugelio joniškiečių labai aiškią žinutę: nėra pas mus tų žmonių, kurie palaikytų tokius renginius ir tokius reiškinius. Aš didžiuojuosi savo krašto žmonėmis ir neabejoju, kad tokių yra didžioji dalis Lietuvoje“, – teigė V. Gailius.

Į Joniškio rajoną įeina ir maži kaimai, kurių žmonėms esą į Joniškį atvykti ir pasiskiepyti gali būti sunkiau. Dėl to, anot mero, organizuojami specialūs autobusai: „Keletą kartų buvo vykstama į pačius atokiausius kaimus. Vakcinavimo autobusiukas dirbo kiekviename kaime, kiekvienoje seniūnijoje. Buvo vakcinuojama didesniuose miesteliuose, Žagarėje, Skaisgiryje, Gataučiuose. Iš esmės tai galima padaryti ir šiandien. Nuo šios savaitės yra vežami visi žmonės iš bet kurių kaimų pasiskiepyti ir tuo pačiu pabūti mieste. Suteikta galimybė apsipirkti, pasiskiepyti ir grįžti. Pasiskiepyti galimybių yra labai daug. Trūksta apsisprendimo ir noro“.

Man sunkiai suvokiama, kaip mokytojas, netikintis mokslu, gali mokyti vaikus. Tokių mokytojų Joniškyje nėra.

Latvijoje nuo rugsėjo mėnesio bus galima atleisti iš darbo žmones, nesutikusius skiepytis. Joniškio rajono meras lankėsi Rygoje ir apie tai kalbėjosi su latviais: „Šis modelis Latvijoje dar neveikia. Tikimasi, kad pradės veikti nuo rugsėjo 1 d. Tai yra akcentuota į švietimo, ugdymo įstaigas. Mes kaip tik buvome Rygos lietuvių gimnazijoje, turėjome susitikimą su bendruomene, direktore, mokytojų kolektyvais. Taisyklės visiems žinomos, visi tam ruošiasi. Neabejoju, kad iki atleidinėjimų neprieis – žmonės yra sąmoningi, tuo labiau – mokytojai, kurie neša žinią. Man sunkiai suvokiama, kaip mokytojas, netikintis mokslu, gali mokyti vaikus. Tokių mokytojų Joniškyje nėra ir aš nuoširdžiai tikiu, kad tie, kurie abejoja, priims sprendimą ir patikės mokslu“, – kalbėjo jis.

Stop kadras.

Joniškio vakcinavimo centras įkurtas sinagogoje, o ir iki Antrojo pasaulinio karo Joniškyje didžiąją dalį gyventojų sudarė žydai. Dėl to V. Gailius kritikavo prieš skiepus protestuojančius žmones, sakančius, kad jaučiasi it žydai Holokausto metu: „Tie pasisakymai yra apgailėtini ir žeidžiantys tą bendruomenę. Piktnaudžiauti praeities klausimais yra žema ir apgailėtina“. 

Nuo rugsėjo 16 d. – nauji ribojimai maitinimo paslaugas teikiantiems verslams. Anot mero, Joniškiui tai neturėtų sukelti nemalonumų: „Manau, kad mūsų bendruomenės imunizacijos lygis tikrai nesukels sunkumų, nes pas mus artėjama prie 70 proc. pasiskiepijusių žmonių. Joniškyje dar didesnis procentas. O maitinimo įstaigos turbūt nesusidurs su dideliais sunkumais. Natūralu, kad turės būti techniniai sprendimai, tam, kad būtų galima patikrinti žmogaus imunizaciją. Bet mūsų verslas aktyvus, inovatyvus, konkurencingas ir tikrai ras sprendimus, o sunkumai yra laikini. Jei šiandien nebus sunkumų, rytoj bus didelės problemos“.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Joniškio meras palietė ir kitą aktualią temą – nelegalią migraciją.

„Aš manau, kad mes tikrai nepriimtume migrantų patalpose, mokyklose, pastatuose, kurie nėra tam pritaikyti. Jeigu būtų poreikis apgyvendinti žinomos kategorijos žmones, tai pagal tą kategoriją ir būtų atlikti pirkimai, būtų nupirktos paslaugos, nupirkta apgyvendinimo paslauga, ar tai būtų kažkoks verslo subjektas, vykdantis apgyvendinimą, ar laikini vagonėliai, bet sprendimą rastume. O tokie sprendimai, kai griūvančiose mokyklose apgyvendina, man yra nepriimtini“, – komentavo V. Gailius.

„Joniškis priimtų tokį sprendimą, kad būtų maksimaliai užtikrintas žmonių saugumas. Spėliot nemėgstu. Jei bus Vyriausybės sprendimai, savivaldybės turėtų būti solidarios. Priimsim ir rasime sprendimus, kurie ir bendruomenės saugumą užtikrins, ir įgyvendins Vyriausybės pavedimą“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

NUOMONE

NUOMONE portretas
Otai tas gailius gavo leidima pas faina?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių