Quantcast

Knygos Brailio raštu nuo šiol neregiams bus prieinamos kiekvienoje bibliotekoje

  • Teksto dydis:

Knygas brailio raštu nuo šiol bus galima gauti bet kurioje Lietuvos bibliotekoje, minint Baltosios lazdelės dieną pranešė Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB).

Spalio 15-oji – Baltosios lazdelės diena. Šia proga viešosios šalies bibliotekos įteikia simbolinę dovaną neregiams – knygas Brailio raštu artimiausioje bibliotekoje.

„Didelė dalis nereginčių skaitytojų gyvena mažuose Lietuvos miesteliuose, vienkiemiuose, kaimuose. Mes juos aprūpindavome knygomis Brailio raštu, tačiau tai užtrukdavo, nes knygą pristatydavo mūsų darbuotojai tiesiai į skaitytojo namus“, – sakė LAB vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėja Justina Gagarina.

Anot jos, pasinaudojęs Tarpbibliotekinio abonemento paslauga paslauga, skaitytojas ar jo artimieji knygą Brailio raštu gali atsiųsdinti į artimiausią ar patogiausiai pasiekiamą biblioteką.

„Knyga išduodama į namus – procesai sukasi greičiau, ir laimės žmogui daugiau“, – teigė vedėja.

Prieš kiek daugiau nei metus šalies bibliotekininkai įsipareigojo atverti bibliotekas visiems – pasirašė Bibliotekų prieinamumo manifestą.

LAB direktorė Inga Davidonienė pabrėžė, kad tai buvo „ne vienkartinis gestas, o ilgo proceso pradžia“.

„Bibliotekų atsivėrimas įvairioms vartotojų grupėms vyko iki manifesto ir su dar didesniu įkvėpimu vyksta po jo. Norime ir siekiame, kad regos negalią turintį vartotoją galėtų aptarnauti biblioteka, esanti arčiausiai jo namų“, – teigė ji.

Anot bibliotekos, brailio raštą moka ne visi neregiai. Dalis jų, ypač netekusių regėjimo vyresniame amžiuje, mieliau skaito garsines knygas, jaunimas renkasi leidinius moderniais ir prieinamais PDF, EPUB, DAISY formatais.

Įgarsintas ir kitais prieinamais formatais pateikiamas knygas skaitytojai gali rasti nemokamoje virtualioje bibliotekoje ELVIS. Ši biblioteka skirta ne tik neregiams, bet visiems žmonėms, kuriems sudėtinga ar net visai neįmanoma skaityti įprastos knygos dėl regėjimo, skaitymo ar mokymosi sutrikimų, fizinės negalios ar kitų būklių.

Virtuali biblioteka ELVIS pasiekiama internetu. Prie šios iniciatyvos jungiasi vis daugiau šalies bibliotekų, kurios pasiruošusios garsinę knygą parsiųsti ir įrašyti į skaitytojui patogią laikmeną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių