Quantcast

Kibernetinio saugumo centras: įsilaužimo į Transplantacijos biurą nebuvo

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) teigia nenustatęs, jog būtų įsilaužta į Nacionalinį transplantacijos biurą (NTB).

„Biuras suteikė Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui informaciją apie situaciją dėl esamos prieigos prie serverių. Iš šių duomenų nėra pagrindo manyti, jog būta kibernetinio saugumo incidento“, – BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos atstovė Asta Galdikaitė.

Pasak jos, šiuo metu Kibernetinio saugumo centras toliau bendradarbiauja ir konsultuoja Transplantacijos biurą dėl informacinių technologijų sistemų saugumo rizikų valdymo, sistemų administravimo ir prieigos valdymo.

Antradienį LRT paskelbė, kad prieš dvi savaites Sveikatos apsaugos ministerija gavo anoniminį pranešimą, kuriame teigiama, jog pašaliniai asmenys gali turėti neteisėtą prieigą prie NTB valdomo donorų bei recipientų registro. Tačiau ministerija apie tai neinformavo nei teisėsaugos pareigūnų, nei Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos.

Reaguodama į Nacionalinio transliuotojo pateiktą informaciją, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija pranešė pradedanti tyrimą dėl galimo neteisėto prisijungimo prie NTB valdomo donorų bei recipientų registro.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovė Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė BNS patvirtino, jog tyrimas atliekamas, tačiau jo plačiau nekomentavo.

„Tas tyrimas vykdomas. (...) Kol tyrimo eiga nėra pasibaigus, negalėčiau kažko detalizuoti. Tikriname, ar ta visa informacinė sistema atitinka Bendrojo duomenų apsaugos reglamento reikalavimus, ar teisingai pasirinktos duomenų saugumo priemonės ir panašiai“, – kalbėjo R. Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Pasak jos, tyrimas gali užtrukti iki pusės metų.

„Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme yra numatyti terminai – keturi mėnesiai su galimybe pratęsti dar dviem“, – teigė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovė.

Transplantacijos biuro direktorius Artūras Bagotyrius antradienį BNS sakė, kad jokio įsilaužimo nebuvo, o duomenys „yra saugūs“. Už Transplantacijos biuro Registro administravimą atsakinga įmonė „Telekomunikaciniai projektai“. Jos vadovas Saulius Stanevičius BNS taip pat tvirtino, kad įsilaužimo nebūta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Patikįjom?.. :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių