Quantcast

Kazlų Rūdos poligone studentai praktiškai įtvirtina karybos žinias

  • Teksto dydis:

Atsargos karininkų mokymuose dalyvaujantys Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai dvi savaites lauko pratybose Brigados generolo Kazio Veverskio poligone Kazlų Rūdoje įtvirtina per metus jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose įgytas teorines karybos žinias, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Pratybose dalyvauja Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos (Vilniaus ir Klaipėdos grupių) jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose pirmo ir antro kursų klausytojai.

Pirmakursiai kompleksinėse lauko taktikos pratybose kartoja išmoktus individualius ir būtinus kario veiksmus individualiai ir skyriaus sudėtyje, mokosi judėti mūšio lauke, slapta sėlinti priešo link, efektyviai reaguoti į priešo ugnį, evakuoti sužeistąjį, orientuotis vietovėje dieną ir naktį su žemėlapiu ir be jo, tobulina kovinio šaudymo iš pėstininkų ginklų įgūdžius.

Antrakursiai mokosi atlikti skyriaus vado funkcijas ir vadovauti skyriui vykdydami puolimą, gynybą, žvalgybą ir kovinę pasalą, kovinį šaudymą ir atlikdami kitus kovos veiksmus.

„Lauko pratybos yra ta vieta, kur aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai „išeina“ iš komforto zonos ir išbando save nekasdieniškose situacijose. Kai kuriems pirmakursiams tai yra pirmas kartas, kai tenka nakvoti ne „šiltoje lovoje“, o miške po medžiu, trikampėje stovyklavietėje, vykdyti paskirtas užduotys ne tik dienos metų, bet ir naktį“, – sako jaunesniųjų karininkų vadų mokymų sekcijos viršininkas ir pratybų vadovas majoras Miroslavas Sviglinskis.

Trečiaisiais mokymų metais studentai bus rengiami kaip karininkai ir įgis vadovauti būriui reikalingų žinių ir įgūdžių. Sėkmingai baigusiems jaunesniųjų karininkų vadų mokymus bus suteikiamas atsargos jaunesniojo karininko (leitenanto) laipsnis ir rezervo būrio vado kvalifikacija. Jie bus priskirti kariuomenės personalo rezervui ir įgisrealias galimybes ateityje tarnauti kariuomenėje, siekti karininko karjeros.

Jaunesniųjų karininkų vadų mokymai – viena iš privalomosios pradinės karo tarnybos formų. Ją atliekantys 18–32 metų aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai, pagal tarpukario Lietuvos tradicijas vadinami kariūnais aspirantais, įgyja pagrindinį karinį pasirengimą, išmoksta veikti karinio vieneto sudėtyje ir jam vadovauti.

Jaunesniųjų karininkų vadų mokymai buvo atnaujinti 2012 m., siekiant stiprinti šalies gynybinius pajėgumus – rengti karininkus (būrių vadus) Lietuvos kariuomenės rezervui, jai reikalingus specialistus, ugdyti Lietuvos Respublikos pilietį, pasirengusį atlikti konstitucinę pareigą – ginklu ginti savo valstybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne komentara

Ne komentara portretas
Kam Googlinti, jeigu per youtube gali paziureti :)

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuvos kariuomenė atsitrenkė į medį. Yra sužeistų. Smetonos kariuomenė tiesiog iškart pasidavė rusams. Sužeistų nebuvo. Kodėl leidžiame pinigus tokiai kariuomenei? Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Kazlų Rūda

Kazlų Rūda portretas
Gal ten yra rūdos? Galėtų kasti, būtų atsvara Ruro metalui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių