Quantcast

Kas trečias lietuvis žiemą šąla namuose

  • Teksto dydis:

Beveik trečdalis Lietuvos gyventojų šildymo sezono metu savo namuose nesijaučia komfortiškai dėl per žemos temperatūros.

„Spinter tyrimų“ bendrovės sausį atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad 6 proc. daugiabučių gyventojų tvirtina, kad jų namuose šildymo sezono metu yra labai šalta, dar 26 proc. teigia, kad temperatūra yra per žema.

„Trečdalis per šaltų būstų yra labai daug. Tačiau žinant, kad didžioji dalis šalies daugiabučių namų yra senos statybos ir nerenovuoti, tai, kad šalto būsto problema tampa kassezonine aktualija, nebestebina. Net ir papildomai šildantis elektriniais bei kitais prietaisais, šilumos nesulaiko kiauros daugiabučių sienos. Jau nekalbant apie tai, jog taip tik dar labiau išauginamos ir taip nemažos sąskaitos už šildymą“, – sako akmens vatos gamintojos „Rockwool“ marketingo vadovė Eugenija Novicki-Bittner.

Jos teigimu, papildomų problemų kyla dėl to, kad saugant šilumos likučius neretai vengiama būstą tinkamai vėdinti, todėl jame gali atsirasti ar išvešėti pelėsis, susilpnėti žmonių imunitetas ir imti pulti ligos. Jų pikas tradiciškai stebimas vasarį ir kovą, kai žemė ir sienos yra įšalę, o orai – žvarbūs ir permainingi.

Pasak E. Novicki-Bittner, panaši dalis – 25 proc. – gyvenančiųjų individualiuose namuose arba kotedžuose irgi susiduria su per šaltų gyvenamųjų patalpų problema, nors turi daugiau galimybių spręsti gyventi komfortiškai.

„Stebina, kad net kas ketvirtas nuosavame name ar kotedže gyvenantis žmogus, kuris dažniausiai pats reguliuoja patalpų temperatūrą, taip pat tvirtina, jog jam namuose šildymo sezono metu yra per šalta. Tačiau šioje gyventojų grupėje vos 1 proc. žmonių patalpų temperatūrą įvertino kaip labai žemą. Tikėtina, kad asmeniškai namus statęsi žmonės daugiau investavo į kokybę, individualiai rinkosi šiltinimo medžiagas, tačiau ir čia šąla nemaža gyventojų dalis, todėl akivaizdu, kad jie ne apie viską pagalvojo arba padarė klaidų“, – teigia „Rockwool“ atstovė.

Apklausos duomenimis, nuomonės, kad namuose per šalta, Lietuvoje dažniau laikosi vidutinių ir mažesnių pajamų grupės respondentai.

Iš viso 7 proc. visų apklausoje dalyvavusių žmonių tvirtino, kad jiems namuose yra pernelyg šilta. Tarp daugiabučių gyventojų tokių yra 6 proc., o tarp gyvenančių nuosavame name arba kotedže – 9 procentai.

„Būsto sandarumo ir šilumos problema turėtų tapti vienu pagrindinių klausimų netrukus prasidėsiant šių metų statybų ir pastatų renovavimo sezonui. Ilgaamžės, natūralios medžiagos, leidžiančios būstui kvėpuoti, nesukeliančios šiltnamio efekto, gali padėti išspręsti šalčio namuose problemą, kuri Lietuvoje aktuali vos ne pusę metų. Ar tiek laiko trunkantis diskomfortas yra vertas dėmesio ir investicijų? Bent laiko pasidomėti – taip“, – sako E. Novicki-Bittner.

„Rockwool“ užsakymu reprezentatyvi apklausa buvo atlikta sausio 17–25 dienomis. Jos metu apklausta 1010 respondentų, kurių amžius 18-75 metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siluma kaulu nelauzo

siluma kaulu nelauzo portretas
jau geriau siltai gyventi ir langus atidarineti, nei sedeti prie 14 ar 20 silumos, juk moketi vistiek reikia tiek pat, kainos nustatomos pagal oro temperatura, bet yra nenormaliu zmoniu, kurie sumazina sildyma ir per tokius turi kenteti kaimynai, kam tokiems butai, jie puikiai ir lauke isgyventu, o veliau eina gydyti sanariu uz mokesciu moketoju pinigus

Nu

Nu portretas
nežinau ar gali kas trečias žmogus šalti namuose. Daugiabučiuose plieskia šiluma,balkonus atidaro,langus. O nuosavuose kiek norime tiek kūrename. Kaip gali nekūrent,susprogd radiatoriai,čia kai buvo kelios dienos šaltos. Gal kaimuose,vieniši senukai ir šalčiau gyvena,bet jie nesudarys 30procentų šalančių. Miesteliuse beveik visi turi centrinį šildymą,o vienkiemiuose kiek tų žmogelių belikę... Be to vienišiems senukams skiria soc.pašalpas šildymui seniunijos.

kada nustos šnekėt nesąmones ?

kada nustos šnekėt nesąmones ? portretas
Patys gyventojai kalti,kad pas juos šalta,o ne todėl,kad namai senai pastatyti.Reik apsišiltinti butą iš vidaus ir nebus problemų.Remontininkai nemoka daryt remontų ir tuo labiau nepasiūlo apšiltinti butą iš vidaus,štai kur visa problema.O jei žmogus pats sugeba susiremontuot,tai pirma reik susitvarkyt grindis,nes po lentomis nieko nėra,tad šaltis ten švilpauja,o šiluma neužsilaiko.Na ir aišku reik apšiltinti sienas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių