Quantcast

Kas galės dirbti privačiu detektyvu Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo, kad privatūs detektyvai negalėtų būti teisti už bet kokius tyčinius nusikaltimus.

Šiuo metu Seime svarstomas projektas numato ne tokį griežtą reikalavimą - siūloma, kad detektyvu negalėtų tapti teisti už labai sunkų ar sunkų nusikaltimą, už nusikaltimą teisingumui, valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

Vyriausybės išvados projektą parengusi VRM taip pat siūlo, kad privačiais detektyvais negalėtų dirbti asmenys, atleisti iš teisėsaugos institucijos ar valstybės tarnybos už šiurkštų tarnybinį nusižengimą bei leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija netekę asmenys, jei nuo to nepraėjo treji metai.

Be to, nepriekaištingos reputacijos reikalavimą siūloma sieti su teismo įpareigojimų taikymu Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo nustatyta tvarka.

Griežtesnius reikalavimus asmenims, siekiantiems tapti privačiais detektyvais, VRM argumentuoja tuo, kad "dėl privačios detektyvinės veiklos specifikos ją vykdant gali būti sudarytos sąlygos pažeisti žmogaus teises ir laisves, ypač teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą".

Seimas gruodį vėl ėmė svarstyti, kaip reglamentuoti iki šiol įstatymais neapibrėžtą privačių detektyvų veiklą. Parlamentas po pateikimo pritarė Privačios detektyvinės veiklos įstatymo projekto patobulintai versijai.

Seimas jau anksčiau buvo ėmęsis Privačios detektyvinės veiklos įstatymo, tačiau projektą tuomet įvertinusi Vyriausybė nurodė, kad turėtų būti aiškiau apibrėžtos tokios veiklos ribos, kad neatsirastų sąlygos pažeisti privataus gyvenimo neliečiamumo.

Privačios detektyvinės veiklos įstatymas apibrėžtų tokios veiklos pagrindus, principus, detektyvų veiklos ribas, tapimo detektyvu sąlygas.

Projektas numato, kad detektyvu tapti siekiantis asmuo privalėtų turėti aukštąjį išsilavinimą, išlaikyti privataus detektyvo kvalifikacijos egzaminą. Įstatymu būtų nustatyta, kad privataus detektyvo veikla su darbu valstybės tarnyboje nesuderinama.

Pagal projektą, detektyvo kvalifikacijos pažymėjimo galiojimas būtų stabdomas, jei detektyvas būtų įtariamas ar kaltinamas padaręs labai sunkų ar sunkų nusikaltimą arba nusikaltimą teisingumui, valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, paaiškėjus, kad privatus detektyvas veikia už nurodytų ribų, kitais atvejais.

Įstatymo projektas numato, kad detektyvui būtų draudžiama tretiesiems asmenims perduoti kliento pavedimu surinktą medžiagą, trukdyti pareigūnams, taip pat klaidinti, naudoti apgaulę, bet kokia tiesioginę ir netiesioginę, fizinę ar psichologinę prievartą, persekiojimą, skleisti tikrovės neatitinkančias žinias ir informaciją, pažeisti asmens būsto neliečiamumą, susirašinėjimo, pokalbių ar kitokio susižinojimo slaptumą, rinkti ir naudoti informaciją apie privatų asmens gyvenimą pažeidžiant įstatymų reikalavimus.

Įstatymu būtų apibrėžiamos detektyvų veiklos ribos: jie galėtų ieškoi dingusių asmenų, stebėti asocialius šeimos narius, nepilnamečius vaikus, netiesiogiai - samdytas aukles, namų tvarkytojas ir kitus privačiai samdomus namų darbuotojus, taip pat rinkti informaciją, reikalingą civiliniams, darbo ir t.t. ginčams.

Dar detektyvai galėtų užsiimti baudžiamajam procesui galinčių turėti reikšmės asmenų, daiktų ir dokumentų rinkimu ir paieška, asmens kilmės, giminystės ryšių, biografinių ir kitų duomenų apie asmenį rinkimu jo prašymu, užtikrinti kliento komercinių, profesinių ir t.t. paslapčių saugumą. Kliento privačiose erdvėse detektyvas galėtų atlikti sekimo priemonių paiešką, bet apie tai iš anksto turėtų informuoti prokuratūrą, taip pat privalėtų prokurorus informuoti, jei tokia įranga būtų rasta, ir ją perduoti.

Dar privatiems detektyvams būtų leidžiama ieškoti dingusio turto, rengti konfidencialumo reikalaujančius susitikimus, konsultuoti privačios detektyvinės veiklos klausimais

Privatus detektyvas savo paslaugas, išskyrus konsultavimo, galėtų teikti sudaręs sutartį su klientu.

Privačios detektyvinės veiklos ir asmens bei turto saugos įstatymo koncepcija buvo parengta jau prieš gerą dešimtmetį, ne vienerius metus kalbėta apie būtinybę priimti Privačios detektyvinės veiklos įstatymą, tačiau iki šiol ši veikla teisiškai nereglamentuota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

abejoju

abejoju portretas
KAD LIETUVOJ KAS GALI IS TO ISEIT?????????JUK VISI BIJO TIESOS.NEVELTUI VAIKAI PRASE TIESOS.CIA NERASI TIESOS.PAS MUS TIESA SLYPI ANAPUS

mūsų sąlygomis

mūsų sąlygomis portretas
tai labai slidi specialybė (veikla), net žurnalistai neturi jokio garbės ir orumo supratimo, o čia iš kažin kur išdygę detektyvai ims tirti nusikaltimus, manau, kad būtinas specialus paruošimas, gal tais detektyvais gali dirbti nesusitepę policijos pareigūnai? Kaip yra senojoje gerojoje Anglijoje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių