Quantcast

Karo prievolė: į šauktinių sąrašus bus įtraukta apie 31 tūkst. jaunuolių

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerijoje bus sudaromi 2019 metų karo prievolininkų (šauktinių) sąrašai, į kuriuos bus įtraukta apie 31 tūkst. 19-26 metų (įskaitytinai) jaunuolių. Iš jų į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose bus pašaukti 3827 karo prievolininkai.

Karo prievolininkų sąrašas bus sudaromas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa, praneša Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas.

Planuojama, kad sąrašų sudarymo pradžią stebės krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Taip pat dalyvaus Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas, kiti kariuomenės atstovai, o siekiant užtikrinti, kad šauktinių sąrašų sudarymo procedūra vyktų skaidriai ir objektyviai, procesą stebės ir keturi visuomenės atstovai.

Į sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės - tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos.

Sausio 10-ąją sudaryti 2019 m. karo prievolininkų sąrašai bus paskelbti interneto svetainėje https://sauktiniai.karys.lt. Prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu. Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Planuojama, kad 2019 m. šauktinių sąrašai ir nurodymai dėl atvykimo datos bus paskelbti iki sausio 18 d.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija bus pateikta internete adresu www.karys.lt. Ją taip pat bus galima sužinoti paskambinus nemokamu telefonu 8 800 12340, atvykus arba paskambinus į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius.

Paskelbus karo prievolininkų sąrašus, į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų ir toliau galės teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas. Pirmumo prašymus galės teikti ir patekusieji į šaukiamųjų sąrašus. Į jų pageidaujamas tarnybos vietas bus stengiamasi atsižvelgti, o kaupiamosios išmokos jiems bus didesnės 15 procentų.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 metų pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vardas

vardas portretas
Ar broileris jau tarnavo su Gentviliuku?

...

... portretas
Iš mūsų 'nusipelnę' vaikrobiai vaikus atiminės, o mes dėl jų mirti eisim? - kažkas čia ne taip šioje durnių karalystėj.

Kęstas

Kęstas portretas
Ši rusofobija smarkiai gadina mums gyvenimą. Kodėl valgyti lietuvišką maistą yra pavojinga sveikatai? Kuo lietuviškas maistas skiriasi, sakykim, nuo mūsų pamėgto pigesnio lenkiško maisto? Lenkiško maisto gamintojai nebijo ateities. Jie visada pagamins ir parduos mums, kitiems pastoviems pirkėjams Lenkijoje ar už jos ribų. Lietuviško maisto gamintojai ateities smarkiai bijo. Kodėl? Mažos algos ir didelės kainos atvedė prie to, kad mums tas lietuviškas maistas yra pernelyg brangus. Rusai žino ir mėgsta mūsų maistą, bet neperka jo dėl to, kad Lietuvos valdžia kursto neapykantą rusams ir naikina Lietuvos ūkį rusofobiškos politikos labui. Vakarų Europa, Kinija ir kitos tolimos šalys mūsų maisto nežino ir nemėgsta, kai paragauja.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių