Quantcast

Kariuomenė meta masalą studentams – žada po 8 tūkst. eurų kasmet

  • Teksto dydis:

Norite būti mediku, bet nevengiate pažiūrėti ir į kariuomenės pusę? Galite nušauti du zuikius vienu šūviu ir net gauti 8 tūkst. eurų. Kas tai per naujiena? Kaip tai padaryti? Apie tai pokalbis su Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktoriumi Arūnu Balčiumi.

– Pasikeitė karių pritraukimo metodas ir siūlote daugiau galimybių. Kokių?

– Pastaruoju metu buvo papildytas krašto apsaugos ministro įsakymas, kuris nustato, kokių studijų studentams galėtų būti kompensuojama studijų kaina, nes jų trūksta Lietuvos kariuomenei. Tokiu tikslu buvo išplėstas studijų programų skaičius. Jis padidėjo iki 30 pozicijų, o studijų kaina, kuri galėtų būti kompensuojama, didėja nuo 2,5 tūkst. iki 8 tūkst. eurų. Kurie studijuoja patrauklias profesijas, pvz., inžineriją, IT, mediciną, jūreivystę, gali pretenduoti į tokią programą ir dalyvauti procese. Studijų kaina jiems būtų kompensuojama.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip gauti šią paramą?

– Nemaža dalis programų siejama su medicinos studijomis. Tačiau jų tikrai daug daugiau nei anksčiau. Reikalavimai šiam procesui: turi būti pasirinkta atitinkama studijų programa, kuri patenka į reikalingų specialybių krašto apsaugos sistemai sąrašą. Kitas reikalavimas – būtina atlikti privalomą karo tarnybą. Jeigu ne, studijų metu būtina pasirinkti Jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, kurių metu studentas įgis ir karinį parengtumą. Šios dvi sąlygos būtinos, kad būtų galimybė dalyvauti programoje. Kitas elementas – po studijų įgijus profesiją ir baigus Jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, jie priimami į profesinę karo tarnybą.

– Kas tai?

Studijų kaina jiems būtų kompensuojama.

– Sudaroma trišalė sutartis po studijų. Įgijus karinį parengtumą, studentas tampa kariu ir atlieka tarnybą krašto apsaugos sistemos padaliniuose.

– Pagal konkrečiai įgyta išsilavinimą?

– Taip. Medikai dirbs kaip gydytojai, inžinieriai, IT specialistai dirbs pagal savo sritį. Tarnaus kaip karys, galės būti karininku.

– Jūs garantuojate darbo vietą?

– Tikrai taip. Yra įsipareigojimas bent penkerius metus baigus studijas atlikti tarnybą kariuomenėje. Garantuotas darbas ir užmokestis.

– Rezidentams reikės labai daug aprėpti – savaitės dienomis rezidentūra, o savaitgaliais – kariniai mokymai.

– Yra toks reikalavimas. Dienų, skirtų kariniam rengimui, nedaug. Paprastai du kartus per mėnesį būna mokymai, galbūt vasarą būna ilgesni, nes būna pratybos poligone. Per metus nesusidaro daug dienų, kai reikia dalyvauti mokymuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bbd

bbd portretas
Šūdo vera valstybė. -nebent prisivogti tarnystėje...

onute

onute portretas
neleidžia, skanuoti iš kart uždeda 26 žalia tiesiog bjauri politika

Kas gali tarnauti

Kas gali tarnauti  portretas
Vagių ir žulikų valstybei ir dar ginti ją,nejuokinkit klounai
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių