Quantcast

Kandidatė į LAT pirmininkes: algos nėra konkurencingos, pastatas nušiuręs

Kandidatė į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkes Sigita Rudėnaitė Seime atkreipė dėmesį į šio teismo finansines problemas.

Prisistatydama parlamentarams kandidatė teigė, kad LAT nėra konkurencingas samdydamas kvalifikuotus teisininkus, o jo pastatas, esantis šalia Seimo, reikalauja remonto.

„Kad pas mus ateitų tikrai kvalifikuoti žmonės ir nepabėgtų kvalifikuoti žmonės, kurie jau dabar dirba, turime galvoti apie materialiąsias jų būties sąlygas. (...) Aukščiausiojo Teismo pirmininkas turi prisiimti atsakomybę ir išdrįsti pasakyti: finansavimo teismui neužtenka“, – antradienį Seime sakė S. Rudėnaitė.

Laikinai LAT vadovaujanti teisėja tvirtino, kad dabartiniai teisėjų padėjėjų, patarėjų atlyginimai nėra konkurencingi.

„Mums reikia išlaikyti profesionalumo lygį teisme, kalbu apie Aukščiausiąjį Teismą – ne tik profesionalius, kvalifikuotus teisėjus, bet mums reikia būti konkurencingiems išlaikant teisininkus – teisėjų padėjėjus, patarėjus. (...) Turime situacijas, kai bandome kviesti padėjėją iš kitų institucijų, bet atsisakoma vien dėl paprastos bendražmogiškos padėties, kad jaunam žmogui, kuriančiam ateitį, to, ką mes jam galime pasiūlyti atlyginimo forma, tiesiog neužtenka“, – antradienį Seime sakė S. Rudėnaitė.

Ji taip pat atkreipė Seimo narių dėmesį į LAT pastatą.

„(...) drįsiu pasakyti, kad LAT pastatas yra elementariai nušiuręs“, – teigė kandidatė.

Anot jos, pastatui reikia remonto, kad kurios patalpos atitiktų higienos reikalavimus, o teismo darbuotojai galėtų jaustis oriai ten dirbdami.

„Aukščiausiasis Teismas yra viena iš valstybės institucijų, kuri reprezentuoja valstybę, vadinasi, orumas tos institucijos yra reikšmingas ne tik teisėjams, bet visai valstybei“, – tvirtino ji.

„Jaučiu moralinę pareigą, kad jeigu būčiau paskirta, apie tai kalbėčiau“, – sakė S. Rudėnaitė.

Ji taip pat minėjo, kad teismų sistema dar kenčia nuo pernai vasarį supurčiusio teisėjų korupcijos skandalo.

Kandidatės teigimu, galimos korupcijos rizika jau valdoma geriau nei buvo iki tol – kiek tai susiję su bylų skirstymu, interesų derinimu.

Pristatydama kandidatę prezidento patarėja Jūratė Šovienė akcentavo S. Rudėnaitės darbo patirtį.

„Ji turi sukaupusi solidžią, daugiau nei 20 metų, teisėjos patirtį. Taigi, itin gerai pažįsta teismų sistemą, išmano jos stipriąsias ir silpnąsias puses. Ji yra dirbusi ne tik visų pakopų bendrosios kompetencijos teismuose, bet ir abiejų pakopų specializuotuose administraciniuose teismuose“, – tvirtino patarėja.

55 metų S. Rudėnaitė šiuo metu vadovauja LAT Civilinių bylų skyriui. Ji taip pat laikinai eina LAT vadovės pareigas.

Teisinį išsilavinimą S. Rudėnaitė įgijo Vilniaus universitete, 1988 metais Utenoje pradėjo dirbti advokate, 1997 metais ji paskirta Utenos rajono apylinkės teismo teisėja, po dvejų metų – Aukštesniojo administracinio teismo teisėja, 2002 metais – Vilniaus apygardos teismo  teisėja, po metų – Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėja, dar po metų – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėja.

LAT S. Rudėnaitė dirba nuo 2008 metų.

LAT pirmininką prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas.

LAT pirmininko neturi nuo praėjusių metų rugpjūčio 31 dienos, kai įsigaliojo Seimo sprendimas iš šių pareigų atleisti Rimvydą Norkų. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisejos rupestelis -nulakuoti nagai , nepriekaistinga

teisejos rupestelis -nulakuoti  nagai , nepriekaistinga  portretas
sukuosene ir nekonkurecinga alga.... kaip sake desru ceche dirbantis mesininkas ...paragintas atsiimt menesio alga ....nustebo ir tare VAU.. cia dar ir alga moka !!?? taip ir siems teisejams ..... vau dar ir alga moka....prie pertekliniu kysiu .....

K.

K. portretas
Supratau. Kandidatei rūpi tik alga ir pastato išorė. Teisingumas palauks.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių