Quantcast

Kalėjimų departamentas klimpsta apgavystėse?

Lukiškių kalėjimo iškeldinimo iš sostinės centro konkursas, regis, pateks į Lietuvos viešųjų pirkimų istoriją. Jis jau nuskambėjo dėl to, kad konkurso organizatoriai neva savavališkai smarkiai padidino vieno pateikto pasiūlymo kainą.

Lukiškių kalėjimo iškeldinimo iš sostinės centro konkursas, regis, pateks į Lietuvos viešųjų pirkimų istoriją. Jis jau nuskambėjo dėl to, kad konkurso organizatoriai neva savavališkai smarkiai padidino vieno pateikto pasiūlymo kainą. Dar vienas įtarimų keliantis sprendimas – nutrauktas konkursas netikėtai vėl buvo atnaujintas, o ne paskelbtas iš naujo.

Departamentas melavo teismui?

Aptilęs Lukiškių kalėjimo perkraustymo į Pravieniškes konkurso skandalas, atrodo, vėl įsilinguoja. Naujai suformuota Kalėjimų departamento Viešųjų pirkimų komisija suskubo lipti ant to paties grėblio kaip ir jos pirmtakai. Pirmu sprendimu komisija Kalėjimų departamentą privertė pameluoti teismui.

Mažiausią kainą pirmajame konkurso etape pasiūliusi ir skandalingai iš derybų pašalinta bendrovė "City Service" teismo prašė konkursui taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Kitaip tariant, prašyta Viešojo pirkimo komisiją įpareigoti konkursą stabdyti, nebetęsti jo procedūrų, neskelbti nugalėtojo ir su juo nepasirašyti sutarties.

Tačiau teismas prašytų laikinųjų apsaugos priemonių netaikė, nes Kalėjimų departamentas pateikė raštą, kad viešojo pirkimo procedūros baigtos – konkursas nebevyksta.

"Konkurencinio dialogo pirkimo procedūros baigtos ir Viešojo pirkimo komisija savo darbą baigė", – teigiama praėjusių metų lapkričio 21 d. konkurencinio dialogo dalyviams išsiųstame Kalėjimų departamento rašte.

Tačiau konkurencinio dialogo dalyviai neseniai iš Kalėjimų departamento gavo pranešimą, kad nuo šių metų balandžio 23 d. viešųjų pirkimų Lukiškių kalėjimo iškeldinimo paslaugai procedūra yra atnaujinta.

"Toks pranešimas, švelniai tariant, nustebino. Vadinasi, Kalėjimų departamentas melavo teismui, kad konkursą nutraukė, nes viešieji pirkimai dabar jau yra atnaujinti", – Kalėjimų departamento veiksmais stebėjosi mažiausią kainą konkurse pasiūliusios bendrovės "City Service" administracijos ir teisės direktorius Ignas Krasauskas.

Prašoma istorinių dokumentų

Viešuosius pirkimus reglamentuojančius teisės aktus išmanantys specialistai Kalėjimų departamento veiksmus laiko nusižengimu.

Advokatas Aurimas Pauliukevičius tvirtino, kad atnaujinti nutraukto konkurso teisėtai neįmanoma. "Vienintelis kelias atnaujinti viešųjų pirkimų procedūras yra pradėti neskelbiamas derybas ir į jas pakviesti tuos dalyvius, kurių pasiūlymai buvo atitikę reikalavimus. Ir praktika, ir logika diktuoja tai, kad jei konkursas nutraukiamas, turi būti skelbiamas naujas, o ne atnaujinamas senas", – tvirtino teisininkas.

Mažiausią kainą konkurse pasiūliusios įmonės atstovai neabejojo, kad neteisėtais veiksmais vėl siekiama vienintelio tikslo – pašalinti iš konkurso tuos, kurie yra faktiniai laimėtojai.

"Viešųjų pirkimų principas labai aiškus – jei baigtos procedūros, nes vienas pasiūlymas pašalintas iš konkurso, o kiti atmesti dėl per didelės kainos, vadinasi, konkursas nutrauktas. Jei norima vėl pirkti paslaugą, reikia skelbti naują konkursą. Dabar kažkokiu keistu būdu viešasis pirkimas atnaujintas, o iš dalyvių, kurie pateikė pasiūlymus, bet jie buvo atmesti, vėl prašoma kvalifikaciją įrodančių dokumentų. Ir net ne šių dienų, o istorinių dokumentų, pavyzdžiui, privalome pateikti sertifikatus, kuriuos turėjome 2012 m., nors tai jau istorija, konkursas juk buvo nutrauktas", – teigė I.Krasauskas.

Ilga ir paini istorija

I.Krasauskas teigė, kad bendrovė ketina kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą, kitas institucijas, Teisingumo ministeriją.

"Kreipsimės ir teirausimės, ar jie žino, ką išdarinėja Kalėjimų departamentas, nes manome, kad pastarasis šiurkščiai pažeidžia įstatymus. Aišku, ne mūsų kompetencija spręsti, ar šiame konkurse nėra proteguojamos kurios nors įmonės, tačiau tokių ženklų yra. Ir jei tie ženklai ryškės, kreipsimės į teisėsaugą", – I.Krasauskas buvo nusiteikęs ryžtingai.

"City Service" Kalėjimų departamento Viešojo pirkimo komisijai pareiškė pretenziją stabdyti atnaujintą viešojo pirkimo konkursą, nebetęsti jo procedūrų.

"Jei mūsų pretenzija bus atmesta, o, atrodo, taip ir gali būti, nes konkursas labai tendencingas, tada dar kartą kreipsimės į teismą ir skųsime Kalėjimų departamento veiksmus. Gal Viešojo pirkimo komisija nežino teisinių reikalavimų, todėl ir daro klaidas?" – svarstė pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkursas tapo ilga ir painia istorija, kurioje pastaruoju metu ypač stebina noras ir veiksmai nutrauktą viešųjų pirkimų procedūrą neteisėtai atnaujinti ir tęsti jau atmestų pasiūlymų nagrinėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių