Quantcast

Lietuvai – dilema dėl užsienio turistų: kaip paaiškinti, kad pas mus saugu?

  • Teksto dydis:

Lietuvių, keliaujančių po Lietuvą, srautai jau grįžo į ikipandeminį lygį, tačiau iš užsienio svečių atvažiavo vos pusė ankstesnio srauto. Užsieniečiai Lietuvoje laukiami, nes sukuria kur kas didesnė vertę ir išleidžia daug didesnes sumas, nei čia keliaujantys lietuviai. Šie, vidutiniškai palieka apie 90 eurų, o užsieniečiai – beveik 400 eurų. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su ekonomikos ir inovacijų viceministru Vincu Jurgučiu.

– Ar turizmas Lietuvoje grįžo į įprastas vėžes?

– Visų pirma, norėtųsi pasidžiaugti turistais, kuriuo turime. Kita vertus, per pandemiją turistų srautai sumažėjo ženkliau nei 70 proc. Tai buvo didelis iššūkis ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Šiuo metu stebėdami duomenis galime matyti nuoseklų turistų skaičiaus atsistatymą. Jeigu kalbėtume apie užsienio turistų srautus, tai šiuo metu esame pasiekę 56 proc. ikipandeminio lygmens. Taip pat galima pastebėti, kad pandemijos metu išaugęs vietinis turizmas liko trečdaliu didesnis.

– Kaip susigrąžinti pajamas, kurias gaudavome iš užsienio turistų?

– Kad turizmas atsistatytų kaip ekosistema, kaip ekonomikos dalis, būtina susigrąžinti turistus iš užsienio. Yra trumpojo ir ilgesniojo laikotarpio sprendimai. Visų pirma, jau nuo kitų metų turizmo rinkodaros biudžetas didės du kartus. Tai yra ženklus padidinimas, nes vienas iš iššūkių, kodėl žmonės į Lietuvą atvyksta mažiau – Lietuva nėra žinoma kaip potenciali atostogų kelionių vieta. Įvairūs tyrimai įvairiose šalyse rodo, kad daugiau nei pusė apklaustųjų nežino, kas yra Lietuva ir kodėl čia reiktų atvykti.

– Kaip padidės biudžetas?

– Visų pirma, kai kalbama apie investicijas į tarptautinę rinkodarą bei reklamą, tai nemažai yra nuveikta gerų darbų. Biudžeto didėjimas yra nuo 3 iki 6 mln. eurų, lyginant šiuos bei kitus metus. Su tokiomis sumomis turėsime išmaniai galvoti, kaip pataikyti į tą žmogų, kuriam Lietuva yra įdomi arba potencialiai įdomi. Vertinant, kiek gali išleisti kitos valstybės, tai yra gerokai daugiau, bet, manau, kad tai mums padės. Taip pat reikia suprasti, kad visam mūsų regionui šiuo metu nėra lengva pakviesti turistus dar ir dėl karo Ukrainoje. Yra akivaizdūs duomenys, kurie tai rodo. Dėl to mūsų regionui tenka dvigubas iššūkis – ne tik atsigauti po pandemijos, bet ir įveikti visą šį reputacijos saugumo iššūkį.

Investuojame į trumpalaikius sprendimus – nuo kitų metų didėjantis rinkodaros finansavimas bei ilgalaikius sprendimus – ekosistemos pokytis ateičiai: duomenų įgalinimas, atviri duomenys, kurie būtų padaromi prieinami, kad  pinigai būtų investuojami taikliai. Kai turi daugiau duomenų, sprendimai yra taiklesni. Taip pat kalbama apie kompetencijų, verslumo ugdymą, apie reikiamos infrastruktūros plėtrą.

Jeigu įprastas turistas išleidžia 400 eurų, tai konferencinis turistas išleidžia kelis kartus daugiau. Todėl yra ambicija tapti vienu iš konferencijų centru. Tačiau viena valstybė visko nepadarys. Verslo dalyvavimas yra aktualus, norint pritraukti turistus. Sprendimas dėl PVM viešbučiams leis investuotojams planuoti tvariau. Kai žinai, kad kai yra trumpalaikė PVM lengvata, tai nežinai, kas bus už kelių metų, investuoji atsargiau. Kai žinai, kad tai yra nuolatinis valstybės sprendimas, drąsos bus daugiau. Investicijos į skaitmenizavimą ir atvirus duomenis – tai, kas mums leis būti išmanesniais ir pranašesniais nei kiti bei priiminėti geresnius sprendimus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip paaiškinti žmonėms, kad pas mus nėra nesaugu?

– Mes tiek patys vertinome, tiek konsultavomės su kitomis šalimis. Sprendimas yra vienareikšmis – mes turime tiesiog tęsti tuos veiksmus kaip įprasta ir šiek tiek geriau bei drąsiau rodyti, kad čia vyksta toks pats gyvas gyvenimas, koks vyko anksčiau ir parodyti, jog čia atvykti yra normalu ir saugu, kaip ir kitose valstybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rokis

rokis portretas
Kaip gali paaiškinti, kad saugu, jei yra nesaugu ir šlykštu??? Viešbučiai klaikūs, nešvarūs, triukšmingi, kainas užkelia iki 500-1000 eur už parą, jei tik turistai nori atvykti. Valgis restoranuose iš atliekų ir pašvinkusios maisto. Lietuviai gatvėse kaip bomžai ar nusikaltėliai- jų išvaizda, žvilgsniai gasdina turistus. Gatvės visos išraustos ir Vilniuje ir Kaune - dulkės stovi stulpu nuo ryto iki vakaro- niekur nepraeiti. Ir dar jie kalba apie turistus, net nejuokinga.

konservatorių CHUNTA tai daro s ą m o n i n g a i , kad

konservatorių CHUNTA tai daro s ą m o n i n g a i , kad portretas
nereikėtų Lietuvoje s p r ę s t i jokių gyvenimo problemų , kurių yra susikaupę labai daug- juk tai Lietuvos žmonės mato viešai -- nuo vasario 24 dienos , kai RUSIJA užpuolė UKRAINĄ , konservų NEĮGALI valdžia visiškai n u s i š a l i n o nuo gyvenimo Lietuvoje problemų sprendimo-- vaidina "karą" ir Lietuvoje, net gąsdindami ir užsienio turistus.

Varjotai \\\\\.../////

Varjotai  \\\\\...///// portretas
dar karinę padėtį įveskit ir per visus užsienio kanalus, rusai phuola.Ui.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių